Η φροντίδα του βρέφους: Μπάνιο

Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018


Δεν υπάρχει ποιο ευχάριστη και ποιο χαλαρή ώρα για το μικρό σας μωρό, από την ώρα του μπάνιου. Μπορεί να μην το αντιλαμβάνεται με την έννοια που το κάνουμε εμείς, αλλά σίγουρα του είναι μια πολύ ευχάριστη εμπειρία μέσα από την οποία χαλαρώνει και επικοινωνεί μαζί σας.

Δεν είναι όμως μόνο για το μωρό, αυτή η ώρα, η καλύτερη αλλά και για το μεγαλύτερο ποσοστό των γονιών. Έρχεστε σε επαφή με το βρέφος και νοιώθετε ότι το περιποιείστε (κάτι που αποδεδειγμένα δρα θετικά στους γονείς και ειδικά στην λεχώνα). Για αυτόν τον λόγο, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι καλό το μπάνιο του να γίνει (αν δεν είναι ήδη) μια καθημερινή ρουτίνα. Έχετε στο μυαλό σας, ότι όσο μικρό και αν είναι το μωράκι σας, λατρεύει την ρουτίνα, έτσι θέλει το μπάνιο του κάθε μέρα και σε συγκεκριμένη ώρα!
 

Διαλέξτε μια ώρα που να σας βολεύει καθημερινά, ώστε να μην ξεφύγετε εύκολα από αυτήν την ρουτίνα που προαναφέραμε.

Γεμίστε την μπανιερίτσα του με νεράκι 7-8 εκατοστά. Στον πάτο, τοποθετήστε την ειδική βάση για νεογέννητα (είτε πλαστική είτε σφουγγαράκι). Ελέγξτε την θερμοκρασία του νερού με το θερμόμετρο μπάνιου που θα έχετε ήδη προμηθευτεί (για την σωστή θερμοκρασία, συμβουλευόμαστε πάντα τον παιδίατρο). Βάλτε όλα όσα χρειάζεστε για το μπάνιο του μωρού δίπλα σας, μαζί με μια κανάτα με ζεστό νερό, θερμοκρασίας ίδιας με του νερού της μπανιέρας και ξεκινάμε!

Μπάνιο, μέρος 1ο: Το πλύσιμο στην μπανιέρα

  1. Ξεντύνετε το μωράκι σας ολόκληρο και τοποθετήστε το στην βάση για νεογέννητα της μπανιέρας.
  2. Βάλτε μια πολύ μικρή ποσότητα σαμπουάν-αφρόλουτρου στο σφουγγαράκι ή το πανάκι του και κάντε ελαφρύ μασάζ. Εφόσον είναι ακόμα νεογέννητο δεν τίθεται θέμα ότι ίσως είναι βρόμικο ή έχει ιδρώσει, οπότε δεν χρειάζεται και τρίψιμο.
  3. Αφού έχετε σαπουνίσει το μωράκι σας, ήρθε η ώρα να το ξεπλύνετε! Πάρτε την κανάτα με το ζεστό νεράκι και σιγά σιγά ρίξτε στο σωματάκι του και το κεφάλι (με πολύ προσοχή μην πέσει στα μάτια του).
 4. Αφού ολοκληρωθεί και αυτό το στάδιο, βγάζουμε το μωράκι μας από την μπανιέρα και το τοποθετούμε στην αλλαξιέρα ή το κρεβάτι μας, πάνω στην πετσετούλα του.
 5. Σκουπίζουμε καλά το μωράκι μας και ειδικά στα σημεία που έχει πτυχώσεις, όπως μέσα από τον αγκώνα και τα γόνατα. Το σκουπίζουμε πάντα ταμποναριστά και όχι όπως σκουπιζόμαστε συνήθως εμείς.

Μπάνιο, μέρος 2ο: Η φροντίδα του προσώπου και του αφαλού

1. Παίρνουμε μια αποστειρωμένη γάζα και ρίχνουμε επάνω λίγο νεράκι, ίσα να μουσκέψει και το περνάμε ταμποναριστά από όλο το πρόσωπο του νεογέννητου.
2. Πολύ προσεκτικά, με μια βρεφική μπατονέτα καθαρίζουμε τα αυτάκια του μωρού μας (μόνο εξωτερικά).
3. Παίρνουμε μία ακόμη μπατονέτα και αφού της ρίξουμε λίγο οινόπνευμα ή ότι άλλο μας συμβουλεύσει ο παιδίατρος ( σε πολλές περιπτώσεις μπαίνει το cetavlon βάμμα), το απλώνουμε στον αφαλό του μωρό μας. Στην συνέχεια τοποθετούμε την πάνα στο μωράκι μας, αφήνοντας το σημείο του αφαλού ακάλυπτο ώστε να αερίζεται.

 Μπάνιο, μέρος 3ο: Η περιποίηση του σώματος και το ντύσιμο του μωρού


1. Αφού κλείσουμε την πάνα του μωρού μας, μπορούμε να του απλώσουμε ένα γαλάκτωμα σώματος. Αν είναι καλοκαίρι, καλύτερα να το αποφύγουμε ώστε να γλιτώνουμε το μωρό μας από την πολύ ζέστη. Το γαλάκτωμα που θα προμηθευτούμε, καλό θα είναι να είναι όσο ποιο αγνό μπορούμε καθώς το δερματάκι του νεογέννητου απορροφά τα πάντα!
2. Αν έχουμε καιρό να κόψουμε τα νυχάκια, καλύτερα να το κάνουμε, για να γλιτώνουμε περιστατικά γρατζουνίσματος.
3. Τέλος ντύνουμε το μωράκι μας με τα κατάλληλα για την εποχή ρούχα, το "χτενίζουμε" και είναι έτοιμο!

Καλό είναι πάντως να γνωρίζουμε, πως γενικά τα γαλακτώματα και όλα τα είδους λάδια να αποφεύγονται τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς δεν υπάρχει κάτι ποιο απαλό από το δερματάκι του μωρού μας. Όπως επίσης και οι κρέμες αλλαγής πάνας. Μπορούμε σε κάθε αλλαγή να βάζουμε στην περιοχή σπαθόλαδο (απολύτως αγνό), και φυσικά να υπάρχει και μια αγνή κρέμα σε περιπτώσεις που θα κοκκινίσει. Σε ξηρότητα, νινίδα ή ακόμα ατοπικό δέρμα, να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρο, ώστε να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές περιποίησης.


*Αυτός ο τρόπος μπάνιου του νεογέννητου, συστήνεται μόνο σε περίπτωση που ο αφαλός του μωρού έχει ήδη πέσει. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να προκληθεί μόλυνση.

από Διαμάντω Κ.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co