Ομφάλιος λώρος: 8 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε.

Κυριακή, 1 Ιουλίου 2018


Ο ομφάλιος λώρος είναι η σύνδεση από εσάς προς το μωράκι σας, μέσω του οποίου λαμβάνει όλα τα απαραίτητα συστατικά. Παρακάτω σας δίνω 8 πράγματα που μπορεί και να μην τα γνωρίζατε:

1. Οι περισσότεροι είναι στριμμένοι.
Ο λώρος φυσιολογικά συσπειρώνεται σε σχήμα ελατηρίου καθώς μεγαλώνει - μόνο το 5% των κανονικών ομφάλιων λώρων δεν το κάνει αυτό.

2. Διαφέρει σε μήκος.
Ο μέσος όρος μήκους του ομφάλιου λώρου ενός νεογέννητου με κανονικό βάρος, είναι μεταξύ 50-60εκ, αλλά μπορεί να φτάσει και 19-133εκ. Μωρά τα οποία είναι ποιο υπερκινητικά κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, τείνουν να έχουν μακρύτερο ομφάλιο λώρο.

3. Μπορεί να μπερδευτεί.
Το 1/3 των μωρών, γεννιούνται με τον ομφάλιο λώρο μπερδεμένο γύρω από τον λαιμό τους. Συνήθως αυτό δεν προκαλεί προβλήματα, αλλά και να δημιουργήσει, αυτά δεν αφορούν τον πνιγμό του μωρού -όπως πολλές μέλλουσες μητέρες φοβούνται- αλλά δεν θα υπάρχει καλή μεταφορά οξυγόνου στο μωρό. Αυτό εντοπίζεται γρήγορα, παρακολουθώντας τους καρδιακούς παλμούς του μωρού.

4. Είναι η γραμμή ζωής για το μωρό σας.
Σκεφτείτε ότι το μωρό σας είναι σαν ένας δύτης βαθιά στην θάλασσα και εξαρτάται εξολοκλήρου από μια εξωτερική πηγή για την παροχή οξυγόνου. Ο ομφάλιος λώρος, διαθέτει μια φλέβα, η οποία μεταφέρει πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, οξυγονωμένο αίμα στο μωρό σας και άλλες δύο φλέβες που επιστρέφουν πίσω το αποξυγονωμένο αίμα και τα απόβλητα!


5. Μπορεί να παραμείνει άκοπος.
Ονομάζεται "Γέννηση Λωτού" όταν ο ομφάλιος λώρος παραμένει άθικτος και το μωρό παραμένει συνδεδεμένο στον πλακούντα μέχρις ότου ο ομφάλιος λώρος να πέσει από το μωρό φυσιολογικά. (συνήθως μετά από τρεις ημέρες). Ωστόσο μετά από μια μελέτη του, το Royal College of Obstetricians & Gynaecologists λέει ότι αυτό δεν είναι καθόλου ωφέλιμο για το νεογέννητο και μάλιστα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μόλυνσης.

6. Δεν έχει καθόλου νεύρα επάνω του.
Οπότε, το κόψιμό του δεν είναι καθόλου επώδυνο για το μωράκι σας.

7. Το αίμα σας δεν θα εμπλακεί ποτέ με αυτό του μωρού.
Ο πλακούντας, μεταφέρει συστατικά από τον έναν στον άλλον. Το μόνο που χωρίζει τα αιμοφόρα αγγεία του μωρού από τα δικά σας, είναι ένα λεπτό στρώμα πάχους δύο κυψελίδων. Έτσι είναι δυνατό για εσάς και το μωρό σας να έχετε διαφορετικές ομάδες αίματος.

8.  Μπορείτε να τον δωρίσετε.
Το αίμα που ρέει στον ομφάλιο λώρο, είναι γεμάτο με βλαστοκύτταρα, τα οποία χρησιμοποιούνται στην θεραπεία ορισμένων ασθενειών. Θα πρέπει να το σκεφτείτε και να το αποφασίσετε προτού την γέννα σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες, ρωτήστε τον γιατρό σας.


από Διαμάντω Κ.Διαβάστε ακόμα:

Δημοσίευση σχολίου

Latest Instagrams

© mamakaipaidi.com. Design by FCD.