5 συμβουλές για τις πρώτες μέρες στο μαιευτήριο

Κυριακή, 7 Οκτωβρίου 2018Πλησιάζει η μεγαλύτερη στιγμή της ζωής σου, η μια και μοναδική, που θα σου μείνει χαραγμένη στο μυαλό και θα την σκέφτεσαι ξανά και ξανά -τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια!  Τις πρώτες ημέρες θα τις περάσεις στο μαιευτήριο, συνήθως είναι 3 για φυσιολογικό τοκετό και 5-7 για καισαρική. Παρόλο που θα είναι οι ποιο όμορφες μέρες, θα είναι συνάμα και οι ποιο αγχωτικές, για πολλούς λόγους. Παρακάτω σου δίνω ορισμένες συμβουλές, για να γίνει η παραμονή σου ποιο εύκολη και ευχάριστη!


1. Κλείσε τα αυτιά σου
Μην ακούς κανέναν, μόνο το ένστικτό σου! Από το λεπτό που θα γεννήσεις, θα σε κατακλύσουν με απεριόριστες πληροφορίες, κάποιες χρήσιμες και κάποιες όχι. Ενημερώσου πριν από την γέννα για τον τοκετό, τα δικαιώματα σου, τον θηλασμό και μην αφήσεις κανέναν να σου αλλάξει γνώμη. Οι απόψεις θα είναι πολλές και όχι πάντα με το μέρος του μωρού σου. Αναζήτησε στην περιοχή σου, πού γίνονται μαθήματα ανώδυνου τοκετού και θηλασμού και αν αμφιβάλεις για κάτι, επικοινώνησε απευθείας με τον παιδίατρο που έχεις επιλέξει.

2. Μην νιώθεις άβολα αν κλαίει το μωρό σου
Η περίπτωση είναι γνωστή και επαναλαμβανόμενη: Έρχεται το πρώτο βράδυ του μωρού και όπως είναι λογικό, ακόμα δεν γνωρίζεστε καλά, δεν θηλάζετε καλά, το μωρό έχει ακόμα το σοκ της γέννας και όλο αυτό φέρνει την γκρίνια του. Επειδή όμως είναι βράδυ, όλα τα φώτα είναι σβηστά και όλα τα υπόλοιπα μωράκια κοιμούνται και ακούγεται μόνο το δικό σου. Έρχεται σε αυτό το  σημείο κάποια νοσοκόμα ή μαία ή γιατρός και σου λέει το κλασσικό: "Α δεν χορταίνει, να δώσουμε λίγο συμπλήρωμα να ηρεμήσει το παιδί και να χορτάσει". Τώρα που διαβάζεις αυτήν την  φράση λες από μέσα σου: "Σιγά να μην έδινα, θα επέμενα", αλλά εκείνη την στιγμή θα είσαι τόσο πολύ φορτισμένη που αυτά τα λόγια θα τα ακούς σωτήρια!
Όχι, μην το κάνεις. Όταν γέννησα εγώ, ρώτησα την μαία : "Αν τώρα που πάω στο δωμάτιο, το μωρό κλαίει; Θα ξυπνάει και τα άλλα". Η απάντησή της: "Εδώ είναι μαιευτήριο, αν κάποια δεν θέλει να ακούει μωράκια όλο το βράδυ, μπορεί να γεννήσει στο σπίτι της! Όλα τα μωρά κλαίνε, το ίδιο και το δικό σου". Μου έδωσε κουράγιο και έτσι έγινε! Δεν πειράζει αν το μωρό σου κλαίει. Πάρε μια βαθιά ανάσα, βγάλτα όλα από το μυαλό σου και σκέψου μόνο ότι θα ηρεμήσει.

3. Μην ντρέπεσαι να ζητήσεις αυτό που θέλεις
Είσαι στο νοσοκομείο, δεν υπάρχει καταλληλότερη στιγμή να ρωτήσεις αυτό που θέλεις ή να ζητήσεις κάτι πχ μια παυσίπονη ένεση (κάτι που δεν θα μπορείς να κάνεις στο σπίτι). Μην σκεφτείς ότι "άσε μωρέ θα πάω στο σπίτι και θα ρωτήσω την Μαρία". Ρώτα εκεί! Αν δυσκολεύεσαι στον θηλασμό, μπορείς να ζητήσεις να φωνάξουν μια μαία να σε βοηθήσει, αν πονάς υπερβολικά, μπορείς να ζητήσεις να έρθει ο γυναικολόγος σου (ή οποιοσδήποτε έχει εφημερία) και αν έχεις κάποια απορία για το μωρό, ζήτησε να έρθει ο παιδίατρος. Κανείς δεν θα σε παρεξηγήσει επειδή έχεις πολλές απορίες. Πάντα θα έχεις πολλές απορίες, πόσο μάλλον τώρα που είσαι πρώτη φορά μαμά!

4. Μην βασίζεσαι στον φροντιστή σου
Αυτό αφορά κυρίως όσες έχουν γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό, αλλά και με καισαρική λίγο αργότερα. 

Μην είσαι συνεχώς ξαπλωμένη. Φυσικά και θα πονάς από το ράψιμο (ειδικά αν κάνεις περινεοτομή), αλλά με το να κάθεσαι στο κρεβάτι θα νιώθεις ποιο έντονα τον πόνο. Σήκω όρθια, πάρε ένα παυσίπονο αν δεν αντέχεις  και περπάτα λίγο. Όχι να κάνεις μαραθώνιο, αλλά μιλάμε για 10 βήματα κάθε λίγο και λιγάκι. Θα βοηθήσει να κλείσουν ποιο γρήγορα οι πληγές σου. 
Ειδικά αν ο σύζυγος εργάζεται και δεν θα έχεις καθόλου βοήθεια με την επιστροφή στο σπίτι, είναι καλύτερο να μάθεις από τις πρώτες μέρες να αυτοεξυπηρετείσαι, γιατί η επιστροφή θα είναι από μόνη της συναισθηματικά ιδιαίτερη, μην την επιφορτίσεις και με αυτό!

5. Ρώτα τις ποιο "έμπειρες"

Φυσικά και θα ρωτήσεις τον παιδίατρο για την τελική σου απόφαση και πριν πράξεις οτιδήποτε αφορά το βρέφος, αλλά μην ντραπείς να ρωτήσεις και την διπλανή σου που γέννησε το 2ο -3ο - 4ο παιδί. Σαν την εμπειρία δεν υπάρχει και φυσικά δεν πρόκειται να σε παρεξηγήσει, είχε και εκείνη πολλές απορίες στο πρώτο της παιδί και μην σου πω και σε όλα τα υπόλοιπα γιατί το κάθε παιδί είναι διαφορετικό, και από βρέφος ακόμα θέλει διαφορετική αντιμετώπιση. Δεν θα χάσεις κάτι λοιπόν!


από Διαμάντω Κ.

πηγή φωτογραφίας: chaniaclinic.com

Διαβάστε περισσότερα:

Latest Instagrams

© mamakaipaidi.com. Design by FCD.