Βοηθώντας τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τα -εκτός ελέγχου- συναισθήματά τους

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018


Η αναρρίχηση στο ψυγείο, το μάσημα των καλωδίων και η τοποθέτηση των χεριών στην τουαλέτα, είναι ορισμένα από τα πολλά πράγματα που προσπαθούσα να αποτρέψω την κόρη μου σε μικρότερη ηλικία! Πολλές φορές ξέφευγε από την προσοχή μου, και ενώ της έλεγα όχι και την άλλαζα δωμάτιο ή την απασχολούσα με κάτι άλλο, εκείνη πάντα έβρισκε τρόπο να τρυπώνει όπου ήθελε.
Μόλις επέμενα όμως, τα πράγματα άλλαζαν αρκετά. Το μικρό μου χαρούμενο κοριτσάκι εκνευριζόταν, και όσο συνέχιζα να μην της επιτρέπω να πειράζει, τόσο ποιο άσχημη γινόταν η κατάσταση. Όταν ένα παιδί βιώνει "απογοήτευση" βάζοντάς του ένα όριο, βιώνει διανοητικά συναισθήματα γνωστά και ως συναισθήματα εκτός-ελέγχου.

Αυτές οι καταστάσεις όμως θεωρώ ότι έχουν περάσει και περνάνε από όλα τα σπίτια. Τα βρόμικα αντικείμενα και τα επικίνδυνα σημεία είναι και θα είναι μαγνήτης για τα μικρά μας. Για αυτό σήμερα θα μιλήσουμε για το πως μπορούμε να κάνουμε τα παιδιά μας να ελέγχουν τα συναισθήματά τους όταν βρίσκονται εκτός ελέγχου.

1. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί είναι ξεκούραστο

 
Αυτό φαίνεται προφανές αλλά δεν είναι. Πολλές φορές, προσπαθώντας να κάνουμε πολλά, χάνουμε τον καλό και ποιοτικό ύπνο. Φροντίστε να μην συμβαίνει αυτό και στα παιδιά. Ότι και αν κάνετε, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χάνουν την ώρα του ύπνου τους. Τα παιδιά είναι συνεχώς ανυποχώρητα και ιδιαίτερα τα μικρότερα. Οπότε πρέπει να αξιολογείτε αν το παιδί σας έχει κοιμηθεί αρκετά για την ηλικία του. Ας αρχίσουμε από αυτό λοιπόν.

2. Αποφύγετε την υπερένταση

 
Η καθυστέρηση στον ύπνο ή ο λειψός ύπνος, είναι φυσικό να προκαλούν αυτές τις αντιδράσεις. Για αυτό είναι σημαντικό το παιδί να κοιμάται καλά και αρκετές ώρες.

Όταν το παιδί θα βαρεθεί, θα αρχίζει να δοκιμάζει τους περιορισμούς του και να αναζητά την προσοχή. Η καλύτερη λύση για εκείνη τη στιγμή είναι να αλλάξετε δωμάτιο-σκηνικό. Αν το κάνατε, δοκιμάστε να πάτε μια βόλτα στο κοντινότερο πάρκο ή και μια απλή βόλτα με το καρότσι. Ένα καλό "επίπεδο" ύπνου μπορεί να προλάβει αυτήν την κατάσταση.

3. Αφήστε το παιδί να εκφράσει την απογοήτευσή του
Όταν το παιδί αρχίζει να αντιδράει στην απαγόρευσή μας, είναι καλύτερα να μην τρέξουμε κατευθείαν να το παρηγορήσουμε. Με αυτόν τον τρόπο χαλάμε τον κύκλο των συναισθημάτων, χωρίς να αφήνουμε το παιδί να εκφραστεί. Κλαίγοντας, θέλει να μας "μιλήσει" και να καταλάβουμε τα συναισθήματά του.

4. Δείξτε του πως κατανοείτε το πως νιώθει

 
Συνήθως προσπαθώ να κατεβαίνω στο ύψος της κόρης μου όταν της μιλάω, είτε γονατίζοντας, είτε κάθομαι στο πάτωμα. Στη συνέχεια εξηγώ πολύ σύντομα ότι κατανοώ την απογοήτευση της που δεν μπορεί να κάνει αυτό που θέλει. Έτσι το παιδί αναγνωρίζει και το ίδιο το συναίσθημά του. Στη συνέχεια μπορούμε να δείξουμε μια άλλη ασχολία που μπορεί να κάνει αντί αυτού. Αν το παιδί σας είναι μικρό, μπορεί να μην καταλαβαίνει αυτά που του λέτε (σε αυτό το σημείο μπορείτε να δείξετε και με τα χέρια), αλλά ο τόνος της φωνής σας μπορεί να του περάσει αυτό που θέλετε και να το καταλάβει. Με το να δείχνετε πως το καταλαβαίνετε, του μαθαίνετε να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του και το εφοδιάζετε με το χαρακτηριστικό της συναισθηματικής σταθερότητας.


5. Απομακρύνετε το παιδί από αυτό που το συγχύζει
 
Όταν κοιτάμε κάτι που δεν μπορούμε να το έχουμε, τότε η επιθυμία μας να το αποκτήσουμε, μεγαλώνει ακόμα περισσότερο. Το να "ανακατευθύνουμε" το παιδί μας, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για μετά την συναισθηματική του αναστάτωση. Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική πριν δείξουμε στο παιδί πως να εκφράζει και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, είναι στην ουσία μια χαμένη ευκαιρία για "μάθηση". Απομακρύνετε την απογοήτευση του, μεταφέροντας το σε ένα άλλο παιχνίδι ή δραστηριότητα που θα του αρέσει. Η απόσπαση της προσοχής του παιδιού σε κάτι άλλο, επικεντρώνει την αρνητική του ενέργεια σε κάτι θετικό.

Τα παιδιά λατρεύουν να εξερευνούν τον κόσμο που τους ανοίγεται, και πολύ συχνά δοκιμάζουν τα όρια και τους περιορισμούς που τους έχουμε θέσει, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα το περιβάλλον τους. Ποια είναι η δικιά σας εμπειρία με τις -εκτός ελέγχου- συμπεριφορές των παιδιών;Απαγορεύεται η αντιγραφή του άρθρου και των φωτογραφιών. Αν σου άρεσε και το θέλεις στην σελίδα/blog σου, παρακαλώ να επικοινωνήσεις μαζί μου στο info.mamakpaidi@gmail.com

Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co