Ποιες είναι οι στάσεις του ύπνου, που καλύτερα να αποφύγετε, όσο είστε έγκυος;

Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2018


Το σώμα σας αλλάζει με καταιγιστικούς ρυθμούς…
Το βάρος του μωρού σας αυξάνεται ραγδαία, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο. Ανάλογες αλλαγές είναι εμφανείς και στο σώμα σας, το οποίο «τρέχει» να προσαρμοστεί, ώστε να καλύψει τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες της ζωής, που μεγαλώνει μέσα σας.


Βέβαια, η αλλαγή στο σώμα σας, που «εντυπωσιάζει» και περισσότερο, είναι η ταχεία αύξηση του μεγέθους της μήτρας σας.
Σημαντικές είναι όμως και οι αλλαγές στους μαστούς σας. Η φυσιολογική άνοδος των επιπέδων των οιστρογόνων στο αίμα σας κατά την εγκυμοσύνη επηρεάζει τόσο τη δομή, όσο και τη λειτουργία των μαστών σας, των οποίων το μέγεθος αυξάνεται σημαντικά, ενώ εμφανίζονται και πιο οιδηματώδεις, ήδη από την αρχή της κύησης.
Όλες αυτές οι αλλαγές συχνά επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του ύπνου σας, ενώ κάποιες από τις θέσεις ύπνου δεν είναι πια βολικές.

Ποιες είναι οι «απαγορευτικές» για την εγκυμοσύνη στάσεις του ύπνου;

  • Πρηνηδόν (μπρούμητα)
Όπως είναι και αναμενόμενο η στάση αυτή είναι εκ των πραγμάτων «απαγορευτική» για την έγκυο, εξαιτίας του αυξημένου μεγέθους της μήτρας, ιδιαίτερα κατά τα ύστερα στάδια της κύησης, οπότε και η μήτρα αποτελεί «ανυπέρβλητο» εμπόδιο.
Όμως, πολλές γυναίκες αποφεύγουν να κοιμούνται σε αυτήν τη στάση ήδη από την αρχή της κύησης, αφού η πίεση, που ασκείται στους οιδηματώδεις μαστούς τους, είναι ενοχλητική.

  • Ύπτια (ανάσκελα)
Αν είστε από εκείνες, που στην αρχή της κύηση παρουσιάζετε ναυτίες και εμέτους, τότε μην επιλέγετε αυτήν τη στάση. Όταν βρίσκεστε στην ύπτια θέση, αυξάνονται οι πιθανότητες υγρά του στομάχου να κινηθούν προς τον οισοφάγο και τα δυσάρεστα συμπτώματα να επιταθούν.
Αργότερα, όταν η μήτρα έχει πλέον μεγαλώσει αρκετά, αν είστε ξαπλωμένη ανάσκελα, τότε το βάρος της «πέφτει» πάνω στις μεγάλες φλέβες, δια των οποίων το αίμα μεταφέρεται από τα κάτω άκρα στην καρδιά. Έτσι παρεμποδίζεται η ροή του αίματος στα αγγεία αυτά. Η κατάσταση αυτή ενδεχομένως να έχει τις εξής συνέπειες:

  • Επιδείνωση του οιδήματος στα κάτω άκρα
  • Περαιτέρω διόγκωση των κιρσών στα κάτω άκρα
  • Περαιτέρω διόγκωση των αιμορροΐδων στα κάτω άκρα
Η μήτρα με το αυξημένο βάρος της ασκεί εξάλλου πίεση και στη σπονδυλική στήλη, αν κοιμάστε στην ύπτια θέση. Κατά συνέπεια ενδέχεται να προκληθεί επιδείνωση της οσφυαλγίας και της ισχιαλγίας.
Έχει τέλος παρατηρηθεί πως, όταν η γυναίκα σε προχωρημένη κύηση κοιμάται στη στάση αυτή, πιθανόν λόγω της πίεσης, που η μήτρα ασκεί στο διάφραγμα, δυσχεραίνεται η αναπνοή της. Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης υπνικής άπνοιας.

Και πώς να κοιμάμαι τελικά, όσο είμαι έγκυος;

Το ερώτημα αυτό δεν είναι δυνατόν να απαντηθεί κατ’ απόλυτον τρόπο.
Πειραματιστείτε και τελικά θα βρείτε τη στάση, που σας βολεύει περισσότερο.
Αν θα έπρεπε να «ξεχωρίσουμε» μια στάση, που είναι «καλύτερη» από τις άλλες, θα λέγαμε, πως αυτή είναι στο πλάι με κεκαμμένα (λυγισμένα) τα γόνατα προς την κοιλιά. Η στάση αυτή είναι και η πιο «αναπαυτική» για τη σπονδυλική σας στήλη.
Θα μπορούσαμε εδώ να συμπληρώσουμε, πως ακόμα καλύτερο είναι να δοκιμάσετε να ξαπλώνετε στο αριστερό πλευρό (εδώ κολλάει η φράση «με αυτό το πλευρό να κοιμάσαι..»).
Η Κάτω Κοίλη Φλέβα είναι το αγγείο, δια του οποίου το αίμα από τα κάτω άκρα ρέει προς την καρδιά. Η μεγάλη αυτή φλέβα εντοπίζεται δεξιά της μήτρας. Επομένως, αν ξαπλώνετε στο αριστερό πλευρό, μειώνεται και η πίεση, που με το βάρος της, η μήτρα ασκεί πάνω στο αγγείο αυτό και δεν παρεμποδίζεται η ροή του αίματος.

Αγαπήστε τα μαξιλάρια!
Όσο πειραματίζεστε, να βρείτε ποια θέση σας βολεύει, δοκιμάστε να χρησιμοποιείτε μαξιλάρια, αφού έτσι παρέχεται στο σώμα σας περαιτέρω στήριξη.
Επί παραδείγματι, θα μπορούσατε, όσο είστε ξαπλωμένη στο πλευρό σας, να δοκιμάσετε να βάλετε ένα ή δύο μαξιλάρια κάτω από τη διογκωμένη σας κοιλιά σαν στήριγμα. Επίσης, φαίνεται, πως αν είστε ξαπλωμένη στο πλάι και βάλετε ανάμεσα από τα κεκαμμένα γόνατά σας ένα ή δύο μαξιλάρια, μειώνεται σε σημαντικό βαθμό η ένταση της οσφυαλγίας.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!


Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας 

www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

Διαβάστε ακόμα:
5 συμβουλές για τις πρώτες μέρες στο μαιευτήριο
Ατομική τράπεζα μητρικού γάλακτος: Οδηγίες και συμβουλές
Η φροντίδα του βρέφους: Μπάνιο

Latest Instagrams

© mamakaipaidi.com. Design by FCD.