Πότε πρέπει να πάρετε τα πρώτα βιβλία στο μωρό σας;

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018


Από την στιγμή που θα γεννηθεί το μωρό μας, θέλουμε να του παρέχουμε όσο ποιο πολλά μπορούμε. Ασφάλεια, αγάπη, συντροφιά και παιχνίδι είναι ένα από τα πρώτα που μας έρχονται στο μυαλό. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο σημαντικό που μπορούμε να του δώσουμε.. την διασκέδαση. Με ποιόν τρόπο; Διαβάζοντάς του βιβλία!

Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να βάλουμε το μωρό μας σε αυτόν τον τεράστιο κόσμο. Από δώδεκα εβδομάδων κιόλας, διασκεδάζει πολύ βλέποντας πολύχρωμες εικόνες. Τα πρώτα βιβλία που θα πάρετε θα πρέπει να έχουν πολύ ζωηρά χρώματα και να είναι από ανθεκτικά υλικά (αδιάβροχα, πάνινα κλπ) αφού πολύ σύντομα θα βρεθούν και στα μικροσκοπικά τους χεράκια.

Υπάρχουν τόσα πολλά βιβλία στο εμπόριο, που σίγουρα θα δυσκολευτείτε πολύ να βρείτε αυτό που θα θέλετε να ασχοληθεί το παιδί σας. Να θυμάστε πως τα βιβλία που θα διαλέξετε πρέπει να συνδυάζουν διαφορετικά υλικά σε κάθε σελίδα ή να βγάζουν ήχους, για να εξοικειώσουν το μωρό σας στην αφή και να το διασκεδάσουν. Μόλις του το παρουσιάσετε και παίξετε για λίγο, θα καταλάβετε πόσο πολύ του αρέσει να βλέπει "γνώριμα" πράγματα όπως η γάτα, ο σκύλος, η μπάλα κλπ. Γυρνάτε τις σελίδες αργά αργά και εξηγήστε του κάθε φορά τι ακριβώς βλέπει!

Με αυτόν τον τρόπο, θα το βοηθήσετε να μάθει ποιο γρήγορα τον καινούργιο του κόσμο και θα του περάσετε τον τρόπο διαβάσματος ενός βιβλίου, δηλαδή από αριστερά προς τα δεξιά.

Θα διαπιστώσετε ότι το μωράκι σας θα απολαμβάνει αυτήν την δραστηριότητα και μάλιστα με το πέρας ενός μικρού διαστήματος, θα σας βοηθάει να αλλάξετε σελίδες. Καθώς θα εξοικειώνεται όλο και περισσότερο με το βιβλίο του, θα βλέπετε ότι θα περιμένει καρτερικά να γυρίσετε στην επόμενη σελίδα, ξέροντας ποια εικόνα ακολουθεί.

Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να γίνει μια καθημερινή ρουτίνα πριν τον ύπνο, ώστε να χαλαρώσετε, ή ακόμα θα μπορούσατε να βρίσκετε και λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα για να τον περάσετε με αυτόν τον ευχάριστο τρόπο. Παρόλο που το παιδί σας είναι πολύ μικρό ακόμα και δεν μπορεί να κατανοήσει την σπουδαιότητα των βιβλίων, η πρώιμη εξοικείωση του με αυτό θα του μάθει να απολαμβάνει το διάβασμα, και πιθανόν να συνεχίσει να το απολαμβάνει για την υπόλοιπη ζωή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co