2 ετών και δεν ακούει; Δοκίμασε αυτή την συμβουλή!

Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018

 
Είσαι γονιός, άρα η καθημερινότητά σου περιλαμβάνει καυγάδες και φασαρίες, σωστά;
Και όμως υπάρχει τρόπος να απαλλαγείς (στην πλειοψηφία) από αυτούς! Ακολούθησα -και συνεχίζω- μια συγκεκριμένη τακτική, και εντελώς "μαγικά" σταμάτησαν οι περισσότεροι καυγάδες με την κόρη μου.


Αρχικά, πρέπει να αντιληφθείς ένα και μόνο πράγμα. Το παιδί σου, έως και την ηλικία των τριών ετών, κοινώς δεν ξέρει τι θέλει. Δεν ξέρει γιατί δεν θέλει να κοιμηθεί, ή γιατί δεν θέλει να φάει το τοστ, ή γιατί δεν θέλει να βάλει μπουφάν!

Διάβασε, πως θα βοηθήσεις το παιδί σου να αντιμετωπίζει τα -εκτός ελέγχου- συναισθήματά του! 

Άρα το ότι δεν σε ακούει δεν σημαίνει πως είναι κακό παιδί (κάτι που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ποτέ να του πεις). Το να μάθεις σε ένα παιδάκι δύο ετών να ακούει είναι πολύ δύσκολο, γιατί σε αυτήν την ηλικία γίνεται η "μεγαλύτερη" και ποιο σημαντική ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Διαπλάθονται πάνω από 700 νέοι νευρώνες, κάθε λεπτό. Άρα φαντάζεσαι πως το μυαλό του είναι πολύ απασχολημένο και κουρασμένο και απλά "δεν θέλει".

Μην ρωτάς λογικές ερωτήσεις. Τα περισσότερα δίχρονα(90%) δεν ακούνε, λόγω του ότι οδηγούνται από το συναίσθημα και όχι από την λογική.

Αντί να ρωτάς συνέχεια πράγματα, δώσε στο παιδί σου χρόνο. Απόφυγε κυριολεκτικά τις ερωτήσεις, όσο δύσκολο και αν είναι. Τα νήπια δεν καταλαβαίνουν γιατί νιώθουν έτσι. Απλά το νιώθουν και το εκφράζουν. Οπότε δεν υπάρχει και κάποιος λόγος που δεν θέλουν το τοστ, ή δεν θέλουν να πάνε για ύπνο κλπ

Αφού λοιπόν έχεις βεβαιωθεί ότι περνάς αρκετό χρόνο την ημέρα μαζί του και είναι ικανοποιημένο από αυτό, αλλά συνεχίζει αυτήν την συμπεριφορά, δοκίμασε το παρακάτω "μαγικό κόλπο":

Εξέφρασε του αυτό που νιώθει και θέλει με λόγια και δώσε του χρόνο.

Παράδειγμα, αν το όλο ζήτημα γίνεται γιατί δεν θέλει να φάει το τοστ του, εσύ πες: "Δεν θέλεις να φας το τοστ σου. Ναι, το βλέπω"


Έπειτα δώσε 10 δεύτερα χωρίς να του πεις τίποτα, και στην συνέχεια δώσε του επιλογές: "Αφού δεν το θέλεις μπορείς να το φας αργότερα"


Απομακρύνσου και πάρε το βλέμμα σου από επάνω του.

Να είσαι σίγουρη ότι σε λίγα λεπτά θα σου ζητήσει να φάει το τοστ!Δεν ξέρω ούτε εγώ για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό ή τι σημαίνει στην παιδοψυχολογία, απλά πιάνει. Μόλις του δώσεις την επιλογή, ξαφνικά το θέλει.

Άρα όχι μόνο θα σώσεις τον εαυτό σου από έναν -τουλάχιστον- 10λεπτο καυγά πάνω από το τοστ, αλλά θα έχεις κάνει ένα δίχρονο να σε ακούσει!


Διάβασε, τι πρέπει να κάνεις αφού φωνάξεις στο παιδί σου!

Ακολούθησε αυτήν την τακτική και σε όλα τα συν που σου είπα, πρόσθεσε θα έχεις και περισσότερη ηρεμία μέσα στο σπίτι. Καλύτερη σχέση με το παιδί σου και περισσότερος χρόνος να ασχοληθείτε με κάτι δημιουργικό και για τους δύο!


Αν σου άρεσε το άρθρο μου, ή θέλεις να προσθέσεις και εσύ την δική σου εμπειρία ή συμβουλή, θα χαρώ πολύ να μου αφήσεις ένα σχόλιο!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co