Πως να μάθεις στο παιδί σου να παίζει "ανεξάρτητα".

Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2018Ονειρεύεσαι και εσύ ένα πρωινό, να πίνεις ζεστό καφέ, να τσεκάρεις τα email σου και να πληρώσεις ορισμένους λογαριασμούς σου, χωρίς να σε διακόψουν και έχοντας ησυχία; Ε λοιπόν δεν είναι όνειρο. Το να μάθεις στο παιδί σου να παίζει ανεξάρτητα, όταν εσύ θέλεις να κάνεις κάποιες δουλειές στο σπίτι ή ακόμα και να "προετοιμαστείς" για την μέρα, είναι πραγματικότητα, μπορεί να συμβεί και η εκμάθηση ξεκινάει από την γέννηση!

Παρακάτω σου δίνω μερικές συμβουλές, για το πως να το πετύχεις:

1. Καθόρισε μια συγκεκριμένη ώρα.
Η ανεξάρτητη ώρα παιχνιδιού, είναι μια προγραμματισμένη στιγμή μέσα στην ημέρα που το παιδί παίζει χωρίς την παρουσία των γονιών του ή άλλων φροντιστών γύρω του. Αρχικά επιλέγεις ποια ώρα της ημέρας θέλεις να γίνεται και με ποια παιχνίδια θα παίξει. Φρόντισε να γίνεται κάθε μέρα την ίδια ώρα για να μην συγχύζεται το παιδί.

2. Πως βοηθάει αυτό το παιδί.
Ικανότητα εστίασης: Η ώρα αυτή βοηθάει το παιδί να αναπτύξει την ικανότητα να επικεντρώνεται σε ένα αντικείμενο, και να δραστηριοποιείται μαζί του χωρίς να του αποσπά τίποτα την προσοχή.
Συνεχής παρατήρηση: Το διάστημα το οποίο το παιδί ξοδεύει για να εστιάσει την προσοχή του σε ένα αντικείμενο, θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.
Δημιουργικότητα: Η απόλυτη ελευθερία εντείνει την δημιουργική σκέψη και η ύπαρξη των "ορίων" διευκολύνει την δημιουργικότητα. Το παιδί μαθαίνει να παίζει με αυτά που έχει διαθέσιμα μπροστά του και με τίποτα παραπάνω, άρα έρχεται σε ανάγκη να χρησιμοποιήσει την φαντασία του και να δημιουργήσει ένα καλό παιχνίδι!
Αυτοπεποίθηση: Με ελευθερία υπό όρια και με υποστήριξη από τους άλλους, το παιδί θα γίνει σιγά σιγά ανεξάρτητο.
Μαθαίνει να είναι τακτικό: Όταν το παιδί παίζει μόνο του, αναγκάζεται να "καθαρίσει" τον χώρο για να βάλει κάτι άλλο.Αυτό του μαθαίνει να διατηρεί τον χώρο καθαρό και τα πράγματά του τακτοποιημένα.

3. Προνόμια για τους γονείς.
Η τακτική αυτή, προσφέρει στους γονείς τον χρόνο να κάνουν δουλειές  μέσα στο σπίτι όπως σούπισμα, μαγείρεμα, καθάρισμα κλπ. Δίνοντας χρόνο στον εαυτό μου κάθε μέρα, κατάφερα προσωπικά να είμαι ποιο χαλαρή, άρα και ποιο αποτελεσματική ως μητέρα. Μπορώ να παίζω με την κόρη μου όποτε θέλω, χωρίς να σκέφτομαι τις δουλειές που δεν έγιναν και όλα αυτά που έχω να κάνω.

4. Ας αρχίσουμε
Προγραμμάτισε να γίνεται αυτό την ίδια ώρα κάθε μέρα, όταν το παιδί είναι ήρεμο (συνήθως αφού ξυπνήσει και φάει). Γέμισε ένα μικρό καλάθι παιχνιδιών με κατάλληλα για την ηλικία του παιχνίδια, και τοποθέτησε το σε τέτοιο σημείο στο δωμάτιο, ώστε να μπορείς να το τσεκάρεις χωρίς να γίνεσαι αντιληπτή από το ίδιο.
Στην αρχή ξεκίνα με 5-10 λεπτά την ημέρα, και πρόσθετε άλλα 10 λεπτά κάθε ημέρα, μέχρι να φτάσεις στον επιθυμητό χρόνο που το παιδί μπορεί να καθίσει μόνο του. Αν δεις ότι το παιδί δεν διασκεδάζει ιδιαίτερα, δώσε του χρόνο και αύξησε την ώρα με ποιο αργούς ρυθμούς, κάθε μέρα.
Είναι σημαντικό να τηρείς ακριβώς τους χρόνους, ώστε το παιδί να ξέρει πότε ξεκινάει και ότι σύντομα ή σε -τάδε- χρόνο θα τελειώσει. Μόλις ο χρόνος τελειώσει, πήγαινε στο δωμάτιο και βοήθησε το να μαζέψει τα παιχνίδια του στο καλάθι για την επόμενη ημέρα.
Παρακάτω σου δίνω μεταφρασμένο έναν πίνακα από το βιβλίο Babywise II, ο οποίος δείχνει ακριβώς σε ποια ηλικία και για πόση ώρα πρέπει να γίνεται αυτή η εκμάθηση.
5. Τι να κρατήσεις από αυτά;
Απόφυγε να βρίσκεσαι στον ίδιο χώρο με το παιδί σου εκείνη την στιγμή. Αυτό που θέλει είναι να παίξει μόνο του.

Έλεγχε το ανά σύντομα χρονικά διαστήματα για να βεβαιώνεσαι ότι είναι οκ. Πρόσεξε να μην σε δει και χαλάσει η αυτονομία του. Θα δεις πόσο χαρούμενο θα είναι όταν θα νομίζει πως δεν είσαι εκεί και παίζει μόνο του.

Μην μεγαλώνεις τα διαστήματα που μένει το παιδί μόνο του απότομα.

Το ανεξάρτητο παιχνίδι είναι από αυτές τις δραστηριότητες, τις οποίες μπορείς να επωφεληθείς τόσο εσύ, όσο και το παιδί σου. Αν ξεκινάς τώρα, καλό κουράγιο. Μόλις ξεκινήσετε, θα γίνει η "δεύτερη φύση" για το παιδί σου και πολύ σύντομα θα ευχαριστιέται αυτήν την ώρα και θα την αποζητά. Μαθαίνοντας στα παιδιά μας αυτήν την δεξιότητα, τα ενθαρρύνουμε να είναι δημιουργικά, να λύνουν ποιο εύκολα τα προβλήματά τους, να έχουν τάξη και να είναι ανεξάρτητα.
Εύχομαι καλή απασχόληση! Αν το έχετε ήδη εφαρμόσει, μπορείτε να μας πείτε την εμπειρία σας και τι προσέφερε στο παιδί σας;

Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co