Μπορείς να μάθεις σε ένα προ-νήπιο να αναπτύξει καλή συμπεριφορά;

Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018


Όσο και να σας εκπλήσσει αυτό που σας λέω, ναι είναι δυνατόν να γίνει. Εμείς το δουλεύαμε αρκετούς μήνες πριν τα πρώτα γενέθλια της μεγάλης μου και το ίδιο κάνω και στην μικρή μου κόρη. Πιστεύω πως τα όρια και οι κανόνες πρέπει να μπαίνουν σε αυτήν την ηλικία, ώστε το παιδί να μεγαλώσει με αυτά και όχι να χρειαστεί απλά κάποια στιγμή να τα μάθει γιατί "μεγάλωσε". Για αυτό πάμε να δούμε παρακάτω πως μπορούμε να το κάνουμε αυτό -όπως το έκανα και εγώ

1. Είναι σωστό να κάνουμε διορθώσεις σε ένα μωρό; 

Όταν πρώτο-ακούμε την λέξη διόρθωση, συνήθως μας έρχεται στο μυαλό η λέξη τιμωρία. Η τιμωρία φυσικά σε αυτήν την ηλικία δεν εφαρμόζεται και δεν έχει κανένα νόημα να εφαρμοστεί, αφού σε αυτές τις ηλικίες έως και 4-5 ετών δεν μπορούν ακόμα να αναγνωρίσουν μόνα τους το λάθος από το σωστό. Παρόλα αυτά, με την έννοια διόρθωση εννοώ να μάθουμε στα παιδιά μας -γιατί είναι σε θέση να το κάνουν- ότι για κάθε πράξη, αρνητική ή θετική, υπάρχουν συνεπείς. Αυτό μπορεί να γίνει από την ηλικία των 9 μηνών.

Αν διαβάσετε το βιβλίο Babywise 2, θα δείτε ότι εξηγεί αυτήν την ιδέα, λέγοντας "the purpose of correction is to restore a child back to the right pathway of behavior, because he is heading in the wrong direction. This can be done through encouragement, and it can be done by using age-appropriate consequences; but it should not be done with punishment."

Δηλαδή πως η όλη σημασία της διόρθωσης είναι να μάθει στο παιδί τον σωστό τρόπο που πρέπει να πράττει το κάθε τι, γιατί την δεδομένη στιγμή πιθανόν κάνει κάτι λάθος. Αυτό συμβαίνει με ενθάρρυνση και χρησιμοποίηση των κατάλληλων για την ηλικία του συνεπειών και σε καμία περίπτωση με την τιμωρία.

Πιστεύω ότι αυτό μπορεί εύκολα να γίνει από εμάς όσο μαθαίνουμε τον κόσμο στο παιδί μας. Το να έχει μια καλή συμπεριφορά, θα έρθει μέσα από την δική μας ενθάρρυνση και χρήση των κατάλληλων μέσων.

2. Πρέπει ένα νήπιο να αντιμετωπίζεται ως μωρό;

Τα νήπια, είναι σε θέση να κάνουν πολλά περισσότερα πράγματα από αυτά που νομίζουμε και περιμένουμε να κάνουν. Συνήθως λέμε "Είναι μωρό ακόμα. Δεν καταλαβαίνει". Νομίζω πως αν ξεκινήσουμε να μαθαίνουμε πράγματα στο παιδί  μας από μικρή ηλικία, θα τα μάθει σε μικρή ηλικία. Ως γονείς αυτός είναι ο ρόλος μας άλλωστε, να καθοδηγούμε και να διδάσκουμε συνεχώς τα παιδιά μας. Οπότε γιατί να περιμένουμε να φτάσουν μέχρι κάποια συγκεκριμένη ηλικία; Αν το ξεκινήσουμε νωρίς, μπορούμε από την αρχή να κάνουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν έτσι και να μην χρειάζεται να τα ξανά-διδάσκουμε τα πάντα από την αρχή μετά.

3. Πως μπορεί αυτό να ωφελήσει τον γονέα και το παιδί;

Διδάσκοντας στο παιδί, πώς να παραμένει χαρούμενο και να έχει καλή συμπεριφορά, μπορούμε να αλλάξουμε δραματικά πολύ έντονα τις μέρες που ακολουθούν και θα ακολουθούν στην ζωή μας.
Θα παρατηρήσετε και πως ο υπόλοιπος κόσμος θα απολαμβάνει ποιο πολύ την ενασχόλησή του με το παιδί, και θα αισθάνεται και εκείνο ακόμα ποιο χαρούμενο μέσα από την αλληλεπίδραση.

4. Πως το κάνουμε όμως στην πράξη;


 Ένας τρόπος να βγάλουμε την καλή συμπεριφορά του παιδιού μας είναι να το πλησιάζουμε ήρεμοι και με χαρούμενο πνεύμα. Τι εννοώ; Ας πούμε ότι μόλις ξύπνησε και πηγαίνεις στο δωμάτιο του. Θέλει να χουζουρέψει λίγο παραπάνω. Δεν θα πας να του πεις "Ειιι άντε τελείωνε θα αργήσουμε", αλλά μπορείς να κάτσεις δίπλα στο κρεβάτι του, να το χαϊδέψεις, να του πεις κανένα παιδικό τραγουδάκι (ακόμα και την γαϊδουροφωνή εκτιμάνε, μην ανησυχείς). Μετά από αυτό, πιστεύω πως θα σηκωθεί με ένα διάπλατο χαμόγελο και πολύ κέφι και όρεξη.

 Μπορείτε επίσης να το κάνετε αυτό, όταν πλησιάζει η ώρα του ανεξάρτητου παιχνιδιού. Θυμάμαι όταν έβαζα την κόρη μου να παίξει, που γκρίνιαζε λίγο καμιά φορά και αυτό οδηγούσε σε κλάματα και άσχημη συμπεριφορά. Χρησιμοποιώντας όμως αυτήν την τεχνική, δηλαδή να την έχω χαλαρή και χαρούμενη πριν από το παιχνίδι, βοήθησε στο να είναι ήσυχη και να το κάνει με όρεξη. Μέσα σε μια εβδομάδα περίπου, είχε μάθει κιόλας να απολαμβάνει αυτήν την ώρα.

 Ως γονείς, μπορούμε -και πρέπει- να αποθαρρύνουμε τις αρνητικές συμπεριφορές που παρουσιάζει το παιδί μας. Είχα γράψει και ένα άρθρο Βοηθώντας τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τα -εκτός ελέγχου- συναισθήματά τους. Αν το παιδί έχει "στραβώσει" επειδή του βάλατε όρια ή του κάνατε κάποια διόρθωση, αφήστε το να ξεσπάσει αυτά που νιώθει χωρίς να πάτε κατευθείαν να το παρηγορήσετε. Για παράδειγμα, αν κλαίει επειδή δεν το αφήσατε να παίξει με το τηλεκοντρόλ, καθίστε δίπλα του χωρίς να μιλήσετε ή να κάνετε κάτι και αφήστε το να ξεσπάσει.

 Ο τελευταίος τρόπος που μπορώ να σκεφτώ και πολύ σημαντικός, είναι να έχετε εσείς καλή συμπεριφορά ως γονείς. Τα παιδιά πάντα κάνουν αυτό που βλέπουν. Τους αρέσει η μίμηση, για αυτό αν έχετε εσείς καλή συμπεριφορά θα την έχουν και εκείνα.
Δεν μιλάμε φυσικά για το αν θα κλαίνε όταν θέλουν κάτι κλπ, αλλά για βαθύτερα παραδείγματα όπως να μην σας βλέπουν να βρίζετε κάποιον, να μιλάτε άσχημα για κάποιον άλλον κλπ. Θα σας βοηθήσει σε όλο αυτό, το να αναρωτιέστε συνεχώς "Είμαι ο ενήλικας που θα ήθελα το παιδί μου να γίνει;" και αν η απάντηση είναι όχι, δουλέψτε με τον εαυτό σας. Πρώτα κάντε αυτό και μετά ξεκινήστε να το διδάσκετε στο παιδί!

Οπότε ποιο είναι το συμπέρασμα σε όλο αυτό; Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να ξεκινήσετε να βάζετε όρια και κανόνες, να διδάξετε την έννοια των συνεπειών και να φέρετε προς τα έξω την καλή πλευρά του παιδιού σας. Τα μικρά παιδιά δεν είναι απλά παιδιά, αλλά μικροί άνθρωποι που περιμένουν από εμάς να τους μάθουμε να συμπεριφέρονται σωστά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τους το μάθουμε αυτό, αλλά ο ποιο σημαντικός είναι να είμαστε εμείς οι ίδιοι σωστοί ως γονείς.

Αν σου άρεσε το άρθρο μου, ή θέλεις να προσθέσεις και εσύ την δική σου εμπειρία ή συμβουλή, θα χαρώ πολύ να μου αφήσεις ένα σχόλιο!

Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co