5 πράγματα που πρέπει να κάνεις στην εγκυμοσύνη

Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2019

Αγαπητή μου μανούλα, αναγνώστρια, σήμερα θέλω να σου μιλήσω για αυτά που πρέπει να κάνεις όντας εγκυμονούσα.


Έχω βρεθεί δυο φορές σε αυτήν την θέση και τα έχω κάνει εις διπλούν όλα. Είναι πολύ μεγάλη ευλογία αυτό που βιώνεις. Μέσα απο εσένα και τον σύντροφό σου, θα έρθει μια καινούργια ζωή. Όσο δε, προχωράει η εγκυμοσύνη, και αρχίζουν τα πρώτα σκιρτήματα και οι πρώτες κλωτσιές, συνειδητοποιείς τι πραγματικά συμβαίνει. Μέσα σου έχεις έναν άνθρωπο. Ένα ολοκληρωμένο μικρό πλασματάκι, που σε λίγο καιρό θα αναπνέει μόνο του και θα προσπαθεί μέρα με την μέρα να κερδίσει την αυτονομία του.

Όσο προχωράει ο καιρός, έρχονται και κάποιες "υποχρεώσεις" που πρέπει να ασχοληθείς. Για αυτές θα σου μιλήσω σήμερα.

Τι υποχρεώσεις έχεις ως έγκυος και μέλλουσα μανούλα, και τι πρέπει να προσέξεις;

Ακόμα να βρεις παιδίατρο;

Είναι απο τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε πολλές φορές. Αφήνουμε την εύρεση του παιδιάτρου στο τέλος.

Όχι, είναι κάτι που πρέπει να γίνει απο νωρίς. Θυμάμαι ήμουν περίπου 7 μηνών όταν άρχισα την αναζήτηση παιδιάτρου. Ξεκίνησα ψάχνοντας σε διάφορα φόρουμ με την κλασσική ερώτηση "Καλός παιδίατρος Καβάλα". Στην συνέχεια ρώτησα και άλλες μαμάδες να μου πουν την γνώμη τους.

Ήξερες πως υπάρχει και ειδικότητα "Νεογνολόγος";

Εγώ όχι. Το διάβασα πρώτη φορά τότε, την μέρα που πήρα την απόφαση να πάρω σβάρνα τα παιδιατρικά γραφεία και να γνωρίσω απο κοντά τις 2-3 τελευταίες επιλογές μου.

Τα κριτήρια ήταν σαφή:

  • Να δίνει το προσωπικό τηλέφωνο
  • Να απαντάει στις κλήσεις το βράδυ, ότι ώρα και να καλέσω
  • Να έρχεται στο σπίτι, επίσης ότι ώρα το ζητήσω (εφόσον υπάρχει σοβαρός λόγος)
  • Να υποστηρίζει τον θηλασμό
  • Να είναι γενικώς ένας ψαγμένος γιατρός που δεν δίνει εύκολα αντιβιώσεις και αγωγές

Ελπίζω να σημείωσες αυτά που ανέφερα γιατί είναι πολύ σημαντικά.

Σκέψου πχ να ανεβάσει το μωρό σου πυρετό το βράδυ και να μην σηκώνει το τηλέφωνο ο παιδίατρος!

Αν γεννήσεις σε ιδιωτική κλινική, θα πρέπει να συνεννοηθείτε για να παραστεί στην γέννα. Αν όχι, και πάλι θα πρέπει να ρωτήσεις πότε να πας το βρέφος για επίσκεψη. Ανάλογα και την εμπειρία και την εμπιστοσύνη που έχει στο νοσοκομείο, μπορεί να σου πει πως θέλει να δει το βρέφος μόλις πάρετε εξιτήριο, ή μετά απο 15 ημέρες (που φυσιολογικά θα ήταν το πρώτο ραντεβού).

Άρα η νο1 υποχρέωσή σου είναι να βρεις έναν παιδίατρο που να σε καλύπτει σε όλα τα παραπάνω.


Ενημερώσου για τον θηλασμό

Όπως σου έχω ξανά γράψει στο άρθρο μου για τον δικό μου οδηγό επιβίωσης για τους πρώτους μήνες θηλασμού, είναι πολύ σημαντικό να είσαι ενημερωμένη πριν γεννήσεις. Ο θηλασμός είναι μια τέχνη που πρέπει να την μάθεις στην θεωρία πριν περάσεις στην πράξη.

Όχι επειδή είναι δύσκολος, αλλά επειδή θα είναι πολλοί εκείνοι που θα προσπαθήσουν να σε πείσουν για το αντίθετο.

Με αυτόν τον τρόπο θα είσαι "ετοιμοπόλεμη" και "ετοιμόλογη", να υπερασπιστείς το δικαίωμα του μωρού σου να θηλάσει (για όνομα του θεού που έχουμε φτάσει).

Πως μπορείς να ενημερωθείς;

Διάβασε βιβλία

Δυο βιβλία που διάβασα και πραγματικά αγάπησα, είναι του Στέλιου Παπαβέντση, Παιδιάτρου και Σύμβουλου Γαλουχίας, "Επιστροφή στον μητρικό θηλασμό" και της Άννας Πατσούρου, επίσης Παιδιάτρου και Σύμβουλου Γαλουχίας, "Θηλασμός μια υπέροχη εμπειρία".

Κάνε μαθήματα θηλασμού

Σε όλες τις πόλεις, τα νοσοκομεία και οι μαίες διοργανώνουν σεμινάρια θηλασμού και μάλιστα δωρεάν. Εκεί θα μπορέσεις να μάθεις τεχνικές που θα σε βοηθήσουν στους πρώτους θηλασμούς, καθώς και να λύσεις απορίες που τυχόν έχεις.

Έχεις facebook;

Αν ναι, τότε μπορείς να μπεις σε ομάδες θηλασμού. Είναι υπέρ-πολύτιμες, καθώς μπορεί να πάρεις  απάντηση σε ένα πρόβλημα, ακόμα και αν τους γράψεις στις 4 ή 5 τα ξημερώματα! Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πληκτρολογήσεις στην αναζήτηση: *το όνομα της πόλης σου*: Εθελοντική Ομάδα Υποστήριξης Θηλασμού, πχ Αττική: Εθελοντική Ομάδα Υποστήριξης Θηλασμού.

Έχεις internet;

Αν έχεις και απο αυτό, δεν είναι τίποτα να επισκεφτείς ιστοσελίδες με περιεχόμενο γραμμένο απο συμβούλους γαλουχίας.

Ενδεικτικά:


Υπάρχουν πολύ χρήσιμα άρθρα, όχι μόνο για τον θηλασμό, αλλά και για όλη την φυσιολογική εξέλιξη ενός βρέφους, απο την αποκλειστική του διατροφή με μητρικό γάλα, στον τρόπο και χρόνο εισαγωγής στερεών τροφών, κλπ.

Προετοίμασες τον χώρο;

Μην τα αφήσεις όλα τελευταία στιγμή. Αν γίνεσαι πρώτη φορά μανούλα, μπορεί να τα έχεις έτοιμα και απο τον 5ο μήνα, όμως αν δεν είσαι σε αυτήν την κατηγορία, σε συμβουλεύω να βιαστείς. Απο την στιγμή που θα πατήσεις την 37η εβδομάδα, είναι φυσιολογικό να "βγει" ανά πάσα ώρα και στιγμή. Ε δεν πρέπει το παλάτι του να είναι έτοιμο;

Βάψε το δωμάτιο, γέμισε το με παιδικά έπιπλα και ξεκίνα να φτιάχνεις την γκαρνταρόμπα του και την διακόσμηση. Αν μπορέσεις να βρεις έπιπλα απο κάποια άλλη μανούλα, ακόμα καλύτερα. Θα εξοικονομήσεις αρκετά χρήματα, τα οποία μπορείς να τα δώσεις για περαιτέρω διακόσμηση.

Όπως και να έχει, γύρω στην 36η εβδομάδα, ας τα έχεις όλα έτοιμα και δεν πειράζει να περιμένουν.

Αν πάλι είσαι δεύτερη φορά μαμά, καταλαβαίνω πως μπορεί να μην σου έχει μείνει καθόλου χρόνος και να τρέχεις τελευταία στιγμή να σιδερώσεις κανένα ρουχάκι του μωρού! Μην αγχώνεσαι και θα προλάβεις. Τώρα πια ξέρεις πως είναι, δεν χρειάζεται τόσα πολλά.


Προετοίμασες τους γύρω;

Θα μου πεις τι σχέση έχουν οι γύρω με τον ερχομό του μωρού. Μην περιμένεις να το καταλάβεις όταν θα γεννήσεις, θα είναι λίγο αργά. Πρέπει απο τώρα να θέσεις σαφή όρια στο τι θα κάνει ο καθένας και πότε.

Για παράδειγμα:

  • Η μητέρα σου θα φέρνει φαγητό τις πρώτες ημέρες;
  • Η πεθερά σου θα έρχεται να κάνει συμμαζέματα ή να σου κρατάει το μεγαλύτερο παιδί;
  • Επισκέψεις θα δέχεσαι μόνο πρωί ή απόγευμα, και κατόπιν τηλεφωνήματος;

Καταλαβαίνεις πιστεύω τι θέλω να σου πω. Θα είσαι η λεχώνα, και με τον σύντροφό σου θα γίνετε για πρώτη φορά ή δεύτερη, γονείς. Αυτό θα σημαίνει πολύ κούραση και ξενύχτια τις πρώτες ημέρες, μέχρι να μάθετε το μωρό σας και να σας μάθει και εκείνο. Το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε λοιπόν, θα ήταν τα σόγια να πηγαινοέρχονται σαν παρέλαση ο ένας μετά τον άλλον και ότι ώρα τους βολέψει!

Μαζέψτε τους δικούς σας λοιπόν και ανακοινώστε τους το πως θέλετε να λειτουργήσουν αυτές τις ημέρες. Σίγουρα θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τους ανεπιθύμητους συγγενείς και σίγουρα θα φροντίσουν να τηρούνται τα όρια σας απο όλους.

Αποφάσισες το πως και το που θα γεννήσεις;

Δεν είναι και πολλοί οι τρόποι, το καταλαβαίνω, αλλά πρέπει να έχεις ένα πλάνο.

Θέλεις να γεννήσεις φυσιολογικά; Θέλεις επισκληρίδιο; Ακόμα και να θέλεις, στο νοσοκομείο που θα γεννήσεις, την επιτρέπουν;
Το νοσοκομείο σου παρέχει "δραστηριότητες" για την ώρα των οδυνών; Θα μπορείς να σηκώνεσαι;
Θα μπορεί ο σύντροφος σου να παρίσταται στον τοκετό;

Βλέπεις πόσες πολλές ερωτήσεις προκύπτουν απο μια απλή φράση "πως και που θα γεννήσεις";

Δεν τελειώσαμε όμως εδώ. Δήλωσε συμμετοχή στην νέα δωρεάν σειρά email 6 ημερών, και προετοιμάσου να υποδεχτείς το μωρό σου στον κόσμο! 

Latest Instagrams

© mamakaipaidi.com. Design by FCD.