5 τρόποι να συνδεθείς με το παιδί σου

Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019

Αγαπητή μαμά, αναγνώστρια, σήμερα θέλω να σου μιλήσω για τον χρόνο που περνάς με το παιδάκι σου. Στο τέλος της ημέρας, μήπως αναρωτιέσαι τι πραγματικά κάνατε μαζί; Ή μήπως νιώθεις "ένοχη" που δεν περνάς αρκετό χρόνο μαζί του;


Εγώ προσωπικά πολλές φορές νιώθω πως ο χρόνος περνάει τόσο γρήγορα, που ακόμα και αν είσαι full time μαμά, πάλι δεν είναι αρκετός για τα παιδιά! Η μεγάλη μου κόρη σε λίγο θα κλείσει τα 4, και ακόμα θυμάμαι την μυρωδιά της σαν νεογέννητο και αναρωτιέμαι πως πέρασε έτσι ο καιρός; Ήμουν άραγε αρκετά καλή μαμά; Ασχολήθηκα όσο έπρεπε;

Ποτέ δεν θα μπορέσω να μάθω! Ίσως όταν και οι δυο μεγαλώσουν να μπορέσουν να μου απαντήσουν! Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να προσπαθώ. Να βάζω τα δυνατά μου, και να περνάω όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο, να αφιερώνω μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο που μπορώ έστω σε μια αγκαλιά ή ένα πεταχτό φιλάκι.

Μήπως αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σε αυτά που ανέφερα; Έχεις την ίδια ανησυχία και το ίδιο άγχος; Μπορώ να σου πω, οτι υπάρχουν πολύ απλοί τρόποι να έρχεσαι κοντά με το παιδί σου και να περνάς ουσιαστικό χρόνο.

Παρακάτω, σου γράφω τους τρόπους που έμαθα να χρησιμοποιώ εγώ στην κόρη μου.

Απάντησε στην σημαντική ερώτηση

Πόσες φορές το παιδί σου σε ρώτησε αν μπορείς να καθίσεις να παίξεις μαζί του; Όσο ποιο μικρό είναι, τόσο ποιο πολύ το ζητάει. Μεγαλώνοντας, αρχίζει να θέλει την ιδιωτικότητά του.

Κάνε εσύ το πρώτο βήμα. Όταν είναι ώρα παιχνιδιού, ρώτησε το αν θέλει να παίξετε μαζί. Δεν έχε καμία σημασία το τι θα παίξετε, αρκεί να το κάνετε. Η εμπειρία θα το μείνει "αξέχαστη", γιατί θα είναι η ημέρα που εσύ του ζήτησες να ασχοληθεί μαζί σου. Προσπάθησε να το κάνεις αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα!

 
Κάντε κάτι σημαντικό μαζί

Ζήτησέ του να σε βοηθήσει να ολοκληρώσεις μια σημαντική δουλειά. Στα παιδιά αρέσει να τους αναθέτεις "σημαντικές εντολές" και "καθήκοντα" και να τα εκτελούν.
Για παράδειγμα:

  • Θα με βοηθήσεις να διαλέξουμε ένα φυτό για να φυτέψουμε στην γλάστρα;
  • Θα με βοηθήσεις να γράψω το εβδομαδιαίο μας μενού;
  • Θα με βοηθήσεις να μαγειρέψω;

Μιλήστε

 Στα περισσότερα παιδιά αρέσει να μιλάνε (περισσότερο και απο ότι θα έπρεπε). Ρώτησε λοιπόν το δικό σου, πως ήταν η μέρα του, όμως κάνε ποιο συγκεκριμένες ερωτήσεις. Απέφυγε ερωτήσεις όπως "Πως ήταν η μέρα σου;".
Για παράδειγμα, μπορείς να ρωτάς:

  • "Ζωγραφίσατε σήμερα στο σχολείο;"
  • "Τι σου άρεσε περισσότερο στο πάρκο;"

Βγείτε έξω

Μου αρέσει να κάνω βόλτες με τα κορίτσια μου. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε (και οικονομικά). Βγείτε έξω και.. λερωθείτε!
Τι μπορείτε να κάνετε;

  • Πηγαίνετε για περίπατό σε κάποιο πάρκο
  • Κάντε πικ-νικ
  • Παίξτε σε κάποιο πάρκο κοντά στην γειτονιά σας
  • Παίξτε με το χώμα
  • Συλλέξτε πετρούλες με "ιδιαίτερα" σχέδια

Την ώρα του ύπνου

Στο τέλος της ημέρας, σιγουρέψου οτι θα βρεις χρόνο να διαβάσεις έστω ένα σύντομο παραμυθάκι στα παιδιά σου, θα κάνετε αγκαλίτσες και θα μιλήσετε. Δεν έχει σημασία το πόσο κουρασμένη είσαι, ή το πόσο πολύ θέλεις να ξαπλώσεις στον καναπέ και να ηρεμήσεις. Μην χαλάσεις αυτήν την βραδινή ρουτίνα με τίποτα. Είναι μια ευκαιρία.


Το να είσαι γονιός είναι μια καθημερινή πρόκληση! Είναι τόσα πολλά αυτά που πρέπει να κάνεις και όλα εξαρτώνται απο εσένα. Μην αφήσεις όμως τις δουλειές της καθημερινότητας να σε απομακρύνουν απο το παιδί σου. Δεν είναι ποτέ αργά να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί. Δοκίμασε τις παραπάνω προτάσεις μου και θα εκπλαγείς με το πόσο εύκολο είναι τελικά!

Ελπίζω να διάβασες το άρθρο μου και να σου άρεσε. Θα χαρώ πολύ να μου γράψεις την γνώμη σου και την εμπειρία σου στα σχόλια!

Μην ξεχάσεις να με βρεις στα social, και να κάνεις εγγραφή στο newsletter μου!

Σε χαιρετώ!
Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co