10 τρόποι να κάνεις το παιδί σου να σε ακούει

Σάββατο, 5 Ιανουαρίου 2019


Το να εισέρχεται το παιδί σου στην νηπιακή ηλικία, φέρνει μαζί του ένα σορό καινούργιες προκλήσεις, ειδικά αν είναι απο τα "ανήσυχα" παιδάκια που δεν ακούνε. Πολλές μέρες, κάθομαι και σκέφτομαι, πως κατάφερα τελικά να κάνω την κόρη μου να ακούει. Τελικά ίσως να μου αρέσουν αυτού του είδους οι προκλήσεις.

Διάβασε, πως μπορείς και εσύ να κάνεις ένα νήπιο 2 ετών να σε ακούει.

Η όλη ταραχή, ξεκίνησε όταν η κόρη μας ξεκίνησε να τριγυρνάει μέσα στο σπίτι, και προσπάθησε να τσεκάρει αν οι πράξεις που ήταν "εκτός των ορίων της", ήταν ακόμα εκτός. Μόλις κατεβούμε στο αυτοκίνητο θα κάνει πως πάει να τρέξει, θα πετάξει φαγητό στο πάτωμα, θα προσπαθήσει να σκαρφαλώσει σε κάποιο έπιπλο και μόλις θα της κάνω παρατήρηση, θα γελάσει και θα με κοιτάξει με αυτό το ύφος του στύλ "ναι τα κατάφερα".

Για να τελειώσουν όμως αυτά, και να μπορέσω να την κάνω να καταλάβει πως τα όρια της ισχύουν ακόμα και δεν μπορεί να τα περάσει, ακολούθησα και συνεχίζω να ακολουθώ 10 συγκεκριμένους τρόπους. Για εμένα, και σε εμένα, έκαναν δουλειά, για αυτό και θα σου τους προτείνω παρακάτω.


1. Φώναξε το με το όνομά του

Το να χρησιμοποιείς παρατσούκλια και γενικώς χιουμοριστικά ονόματα όταν θέλεις να αλληλεπιδράσεις με το παιδί σου, είναι φυσικά λογικό. Και εγώ συνεχώς φωνάζω την κόρη μου με πολλά υποκοριστικά που συνήθως απευθύνονται σε κάποιο γλύκισμα ή φαγητό (πχ κουφετούλα, ντολμαδάκι, κλπ). Όταν όμως θα έρθει η ώρα να κάνεις παρατήρηση, τότε φώναξε το με το όνομά του. Αν το έχεις κόψει ή μετατρέψει, επέστρεψε στο βαφτιστικό του. Παράδειγμα αν έχεις γιο, βαφτίστηκε Θανάσης και τον φωνάζετε Σάκη, όταν θα του κάνεις παρατήρηση θα χρησιμοποιήσεις το Θανάσης.

Όταν το κάνεις αυτό, πρώτον τραβάς την προσοχή του και δεύτερον του μαθαίνεις πως μετά απο το άκουσμα του ονόματός του, θα ακούσει κάτι που είναι πολύ σημαντικό.

Διάβασε εδώ, γιατί ένα νήπιο δεν ακούει στην παρατήρηση;

2. Κατέβα στο ύψος του παιδιού

Με αυτόν τον τρόπο, δρας κάπως -ας πούμε- υποσυνείδητα στην ψυχολογία του παιδιού. Δίνεις το μήνυμα πως νοιάζεσαι για αυτό.

“Active listening is one of the most important ways you can send the message, 'You're important to me.' Get down on the child's level, lean in and make eye contact,” 

Απο το βιβλίο της Αναπτυξιολόγου Gill Connell - A Moving Child Is a Learning Child (Μπορείς να το βρεις εδώ)


3. Επικοινώνησε με τα μάτια

Είναι ίσως απο τα ποιο γνωστά tips για έναν γονιό, γιατί κάνει φοβερή δουλειά σε νήπια που δεν ακούν. Σε πολλές καταστάσεις η επαφή με τα μάτια φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αφού λοιπόν έρθεις στο ίδιο ύψος με το παιδί σου και αναφερθείς σε αυτό με το βαφτιστικό του όνομα, περίμενε μέχρι τα βλέμματά σας να διασταυρωθούν. Μόλις συμβεί αυτό, είναι η κατάλληλη στιγμή να του πεις αυτό που θέλεις.


4. Χρησιμοποίησε κίνηση και εκφράσεις στον λόγο σου

Τα νηπιάκια, φυσικά και μπορούν να καταλάβουν αυτό που τους λες, χρησιμοποιώντας όμως κίνηση κατά την διάρκεια που εξηγείς κάτι, θα το βοηθήσεις να το αφομοιώσει καλύτερα. Έχεις περισσότερες πιθανότητες να το θυμάται την επόμενη φορά που θα θελήσει να ξανακάνει κάτι που δεν επιτρέπεται. Αντίστοιχα μπορείς να χρησιμοποιείς κίνηση και όταν θέλεις να το επιβραβεύσεις για κάτι. Το ποιο απλό παράδειγμα σε αυτό που θέλω να σου πω, είναι όταν θέλεις ας πούμε να το επιπλήξεις για κάτι, μπορείς να έχεις ένα σοβαρό ύφος και να κουνάς ποιο επιτακτικά τα χέρια σου, ενώ αν θέλεις να το επιβραβεύσεις ή γενικά να το συγχαρείς για κάτι, να είσαι χαμογελαστή και να κουνάς τα χέρια σου απαλά και με ευγένεια.


5. Να είσαι ρεαλίστρια

Οι προσδοκίες σου να μην υπερβαίνουν την ηλικία του παιδιού σου. Τα περισσότερα νήπια, ακολουθούν μόνο ορισμένες φορές. Είναι έξω απο τα δεδομένα να θεωρείς οτι πρέπει να ακούει και να ακολουθεί κάθε σου "εντολή".


6. Δίνε μικρές "εντολές"

Όσο ποιο λίγα λες, τόσο ποιο πιθανό είναι να τα ακολουθήσει το μικρό σου. Τα νήπια, συχνά συγχύζονται όταν ακούν πολλές εντολές με πολύ επεξήγηση η κάθε μια, με αποτέλεσμα να "κλείνουν τα αυτιά τους" και να μην ακούνε. Να χρησιμοποιείς μια ή δυο (το πολύ) μικρές προτάσεις και απλές.


7. Επιβράβευσε το σωστά

Να χρησιμοποιείς με σωστό τρόπο τις φράσεις επιβράβευσης όταν έχεις ένα νήπιο που δεν σε ακούει. Με το να λες συνέχεια "μπράβο" ή "κέρδισες", δηλαδή γενικές φράσεις, δεν δείχνεις στο παιδί οτι πραγματικά τα πήγε καλά και μπράβο του.

Αντ' αυτού, να χρησιμοποιείς ποιο συγκεκριμένες προτάσεις για αυτό που έκανε, όπως "βρήκες τρόπο να τακτοποιήσεις όλα σου τα παιχνίδια γρήγορα" ή "σε ευχαριστώ που πήγες το πιάτο σου στον νεροχύτη. Με βοήθησες πάρα πολύ" ή "τι όμορφα που παίζεις με την αδελφούλα σου".

Ναι, δεν διάβασες πουθενά τις λέξεις μπράβο και συγχαρητήρια, αλλά το νόημα είναι το ίδιο και ακόμα ποιο σημαντικό και διδακτικό μάλιστα. Με το να αναγνωρίζεις τις θετικές πράξεις του παιδιού σου, το παροτρύνεις να κάνει περισσότερο αυτά που θέλεις και λιγότερο αυτά που δεν πρέπει.


8. Δοκίμασες αιθέρια έλαια;;

Ναι ναι καλά διάβασες. Δεν το έχεις κάνει; Ούτε και εγώ πριν μεγαλώσει η κόρη μου. Κατά τις απογευματινές ώρες ρίξε λίγες σταγόνες λεβάντας να μυρίσει ελαφρά το σπίτι και θα δεις την ατμόσφαιρα να μαλακώνει αισθητά.

Ποιο είναι το μυστικό για να είσαι μια ήρεμη μαμά;

9. Ξεκίνα να ψιθυρίζεις

Άν δοκίμασες όλα όσα σου είπα και απέτυχαν, τότε δοκίμασε αυτό. Όταν θα είσαι στο ίδιο ύψος με το παιδί σου, θα κοιτιέστε στα μάτια και θα περιμένει να ακούσει απο εσένα αυτό που θέλεις, μην το πεις δυνατά αλλά ψιθύρισε το. Σαν να θέλεις να του εκμυστηρευτείς ένα μυστικό. Θα το βάλεις σε mood "περιπέτεια με την μαμά" και θα σε ακούσει. Το καλύτερο φυσικά είναι πως όχι μόνο ακούει, αλλά κάνει και ότι του πεις. Μου αρέσει να το κάνω αυτό όταν καμιά φορά θέλω να φωνάξω. Απλά κάνω το ανάποδο.


10. Τραγούδα

Η μουσική είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο όταν δεν σε ακούει το παιδί σου. Πρώτον βελτιώνει την διάθεση του και έπειτα του τραβά την προσοχή. Όλο αυτό συμβάλει στο να σε ακούσει. Αντί λοιπόν να ψιθυρίσεις, δοκίμασε να πεις τραγουδιστά αυτό που θέλεις. Θα κάνεις τις λέξεις ποιο αστείες και διασκεδαστικές και εκείνο φυσικά θα τις ακολουθήσει.


Μόλις τα κάνεις αυτά θα αλλάξουν όλα μαγικά;

Όχι φυσικά. Θέλει να το κάνεις συνεχώς, κάθε μέρα, πολλές φορές για να αρχίσει να αποδίδει. Στην αρχή θα νευριάσεις και θα νομίζεις πως είναι άδικος κόπος, αλλά δεν είναι και θα το καταλάβεις μέσα στις επόμενες ημέρες. Στρατιωτάκι δεν θα γίνει, αλλά αυτό που θα καταφέρεις θα είναι να σε ακούει τις περισσότερες φορές! Να έχεις υπομονή!


Σου άρεσε το άρθρο μου; Θα χαρώ πολύ να μοιραστείς μαζί μου την εμπειρία σου ή να προτείνεις και εσύ κάποια tips που σε βοήθησαν. Παρακαλώ άφησέ μου ένα σχόλιο!

 *Το συγκεκριμένο άρθρο, χρησιμοποιεί affiliate link. Μάθε περισσότερα για αυτά, εδώ!
Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co