Πως συμβάλουν τα τουβλάκια και τα lego στην ανάπτυξη του παιδιού;

Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2019


Η αγάπη μας για τα τουβλάκια, ξεκίνησε απο πολύ πολύ μικρή ηλικία. Τα πρώτα μας, ήταν της γνωστής εταιρίας Clementoni, τα Baby Clemmy. Τα πήραμε όταν η κόρη μου ήταν κοντά 7 μηνών, αν και συστήνονται απο τον 6ο μήνα. Τα διάλεξα γιατί δεν είναι τα κλασσικά σκληρά τουβλάκια που αν πέσει πάνω τους το μωρό ή τα βάλει στο στόμα του θα χτυπήσει. Είναι τελείως μαλακά! Ότι πρέπει δηλαδή, για ένα μωράκι που σε αυτήν την ηλικία θέλει να ανακαλύπτει συνεχώς.Στην αρχή τα έβαζε το ένα δίπλα στο άλλο και γελούσε. Προσπαθούσε με τα μικρά και αδέξια χεράκια της να τα ευθυγραμμίσει πλήρως! Μεγαλώνοντας, τα έκανε πυργάκια και τα χώριζε ανά χρώματα.

Περίπου στην ηλικία των 2 ετών, αγοράσαμε τα πρώτα μας σκληρά τουβλάκια. Διάφορα χρώματα, μεγέθη, που μας ενθουσίασαν και μπορούσαμε να φτιάξουμε ποιο περίπλοκα σχέδια. Κάθε δώρο που έπαιρνε ήταν τουβλάκια, με αποτέλεσμα να φτιάξουμε μια μικρή αυτοκρατορία.

Καθώς έπαιζε, έβλεπα οτι συνεχώς προσπαθούσε να φτιάξει κάτι καινούργιο, ποιο περίπλοκο και ποιο δύσκολο. Φυσικά νευρίαζε και τα πετούσε.. Απο εκεί που έβαζε τα μαλακά της τουβλάκια στην σειρά και γελούσε, άρχισε να φτιάχνει τοίχους και μετά πύργους και τώρα που κοντεύει τα 4, φτιάχνει τρένα, καράβια, σπίτια, κλπ

Σε αυτό το σημείο καταλάβαμε οτι ήρθε η ώρα να της δείξουμε κάτι καινούργιο! Τα Lego!
Στην αρχή ήμουν διστακτική. Δεν ήξερα κατά πόσο ένα ανθρωπάκι ούτε 4 ετών, θα μπορούσε να αντιληφθεί πως πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες σε ένα βιβλιαράκι, να καταλάβει το που πάει το κάθε τι και να το βάλει.


Ο πρώτος στόχος λοιπόν, θα ήταν να της παρουσιάσουμε lego που θα την ενδιαφέρει να το φτιάξει. Έτσι παραγγείλαμε απο το Amazon το κάστρο Frozen, με την Έλσα και την Άννα. Η αλήθεια είναι πως ήταν για λίγο μεγαλύτερη ηλικία, έτσι έπρεπε να την βοηθήσουμε και εμείς. Κάναμε δυο ημέρες να το τελειώσουμε, αλλά η διαδικασία ήταν τόσο διασκεδαστική! Της άρεσε πάρα πολύ και κατάφερε να ακολουθήσει κατά γράμμα αυτά που έβλεπε. Η μόνη δυσκολία στο οτι ήταν για μεγαλύτερη ηλικία, ήταν πως τα κομμάτια ήταν πάρα πολύ μικρά και το σχέδιο περίπλοκο. Η επεξήγηση απο το βιβλίο όμως ήταν ακριβέστατη, και με επιμονή (και λίγη βοήθεια) κατάφερε να το τελειώσει. Η χαρά της; Απερίγραπτη!

Τι ικανότητες απέκτησε όμως μέσα απο αυτή την διαδικασία;

Ανάπτυξη κινητικής ικανότητας
Χρησιμοποιώντας τα τουβλάκια και αργότερα τα lego, αναπτύχθηκε ποιο γρήγορα και ποιο καλά η κινητική της ικανότητα. Απο την βρεφική ηλικία, ήταν εξαιρετική ευκαιρία να μάθει να δουλεύει με τα δαχτυλάκια της και να αναπτύξει την ικανότητα να πιάνει τα τουβλάκια και γενικά οτι υπήρχε γύρω της.

Δημιουργία ενός συνεργάσιμου παιδιού
Η ενασχόληση με τα τουβλάκια, βοηθάει το παιδί να αναπτύξει την αίσθηση της συνεργασίας. Πως; Απο κάποια ηλικία και μετά, αρχίζουν να ξεφεύγουν απο τα πυργάκια και τα τα τοιχάκια, και πλέον φτιάχνουν κάστρα, σπίτια, κτήρια, φάρμες, κλπ. Σε αυτό το στάδιο, θα χρησιμοποιήσουν και φιγούρες μέσα στα δημιουργήματα τους. Τα Lego συνήθως έχουν απο μόνα τους κάποιες φιγούρες, αλλά και στα απλά τουβλάκια μπορείς να αγοράσεις απο κάποιο κατάστημα παιχνιδιών ή φθηνότερα στο amazon (πάτησε εδώ για να τις δεις). Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούν σκετσάκια. Την μαμά με το παιδί στο σπίτι, πειρατές στο καράβι, φίλους επάνω στο τρένο, κλπ, άρα μαθαίνουν να επικοινωνούν καλύτερα και να μπαίνουν σε αληθινούς ή και φανταστικούς ρόλους.


Αίσθηση ολοκλήρωσης
Όπως ανέφερα και ποιο πάνω, μόλις τελειώσαμε το κάστρο Frozen, η κόρη μου ένοιωσε τεράστια χαρά. Συνεχώς έλεγε: "Κοίτα μαμά", "Κοίτα μπαμπά", "Εγώ το έκανα"!
Έφτιαξε κάτι και όπως είναι φυσικό, νιώθει περήφανη για αυτό. Με αυτόν τον τρόπο, σιγά σιγά αποκτά περισσότερη αυτοπεποίθηση και συνεχώς προσπαθεί να κάνει κάτι ακόμα ποιο περίπλοκο απο το προηγούμενο. Ήδη ψάχνουμε ποιο Lego θα πάρουμε τώρα!

Δημιουργία ενός παιδιού με επιμονή
Συχνά, το παιχνίδι με τα τουβλάκια δεν καταλήγει πάντα με τον καλό τρόπο. Πόσες φορές έφτιαξε κάτι, και απο ένα μικρό λάθος, κατέρρευσε όλη η δημιουργία της! Στην αρχή απογοητεύεται. Μετά όμως σχεδόν πάντα προσπαθεί να το ξανά φτιάξει.

Ανάπτυξη δημιουργικότητας
Κάθε κατασκευή με τουβλάκια ή lego, είναι η τέχνη του παιδιού, με μοναδικό όριο την φαντασία του. Σκέψου πόσο εξασκεί το μυαλό του, όταν μέσα απο ένα γεμάτο κουτί, βρίσκει τι θα φτιάξει και τι κομμάτια θα χρησιμοποιήσει!


Εκμάθηση των πρώτων μαθηματικών 
Μέσα απο το παιχνίδι με τα τουβλάκια, το παιδί μαθαίνει να κάνει τις πρώτες του μαθηματικές πράξεις. Πως; Τα παιδιά όπως είπαμε, έχουν την τάση να ανακαλύπτουν συνεχώς. Η κόρη μου, κάθε φορά που έβαζε ένα τουβλάκι πάνω στο άλλο, μετρούσε. Έλεγε: "Μαμά κοίτα, ένα τουβάκι, ζύο τουβάκι, τία τουβάκι" (αν είσαι μαμά, σίγουρα το έχεις μεταφράσει).

Είναι πολλές οι ικανότητες που μπορεί να μάθει το παιδί σου μέσα απο την ενασχόλησή του με τα τουβλάκια. Το σημαντικό και πρωταρχικό όμως, είναι να μπορείς να του δείξεις πως να το κάνει. Μετά άφησέ το επάνω του. Θα είναι και μια καλή απασχόληση για το ανεξάρτητο παιχνίδι του!

Τώρα που η μικρή μου κόρη είναι 6 μηνών, έχει αρχίσει να ενδιαφέρεται και εκείνη με τα τουβλάκια, οπότε ήρθε για εμένα η ώρα, που ξανά έβγαλα στην επιφάνεια τα baby clemmy!!

Ελπίζω να διάβασες το άρθρο μου και να σου άρεσε! Αν έχεις να προσθέσεις κάτι ακόμα ή θέλεις απλά να μου αφήσεις το σχόλιό σου, θα χαρώ πολύ να το διαβάσω!

Σε χαιρετώ!

Το συγκεκριμένο άρθρο, χρησιμοποιεί affiliate links. Για να μάθεις περισσότερα για αυτά, διάβασε εδώ!
Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co