Γιατί είναι σημαντικό το παιδί να μάθει απο μικρή ηλικία να πλένει τα δόντια του και πως θα το καταφέρουμε;

Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2019


Αγαπητή μανούλα, σήμερα θα μιλήσουμε για ένα ζήτημα, που τουλάχιστον εμένα ως μαμά με έχει απασχολήσει αρκετές φορές.

Απο την πρώτη στιγμή που το μωρό μας θα βγάλει το πρώτο του δοντάκι, αναρωτιόμαστε αν πρέπει να περιποιηθούμε τα δοντάκια του. Το πρώτο πράγμα που κάνουμε λοιπόν, είναι να ρωτήσουμε τον παιδίατρο, ο οποίος και συνήθως θεωρεί πως δεν χρειάζεται επειδή θα αλλάξει δόντια.

Είναι πολύ σωστός σε αυτό που λέει, αν εξαιρέσουμε μια λεπτομέρεια: Όταν εμείς θα θέλουμε να ξεκινήσουμε να τα βουρτσίζει, εκείνο θα θέλει;

Δεν είναι ένα ρομποτάκι, που θα πατήσουμε το on και θα ξεκινήσει. Δεν θα τα βουρτσίζει! Όχι επειδή δεν θα θέλει, αλλά επειδή δεν το έχει μάθει. Άρα ποια είναι η ποιο σωστή επιλογή, κατ' εμέ προσωπικά;

Να του βουρτσίζουμε απο τουλάχιστον 2 ετών τα δοντάκια πρωί βράδυ. Όχι για κάποιον άλλον λόγο, πέρα απο το οτι πρέπει να γίνει ρουτίνα. Να μεγαλώσει με το να έχει στο πρόγραμμα, πως πρωί-βράδυ, πλένουμε δοντάκια.

Πως θα γίνει αυτό εύκολα;

Όλα ξεκινούν απο πριν. Η προετοιμασία είναι το παν. Ξεκινήστε λοιπόν, διαβάζοντάς του ιστοριούλες, όπως "Το μικρό πόνι πλένει τα δόντια του" (2-3 ετών) και "Η μάχη με την οδοντόβουρτσα" (4+ ετών). Μέσα απο τους ήρωες, θα μάθει πόσο σημαντικό είναι το πλύσιμο των δοντιών, αλλά και το πόσο διασκεδαστικό είναι να το κάνει.

Σημαντικό είναι να βλέπει και εσάς να βουρτσίζετε τα δόντια σας. Μην ξεχνάς, πως τα παιδιά είναι οι καλύτεροι μιμητές μας. Για αυτό δεν μπορεί να έχει καλύτερο παράδειγμα απο εσάς!

Πάρα πολύ σημαντικό και θέλω να το θυμάσαι αυτό, είναι να διαλέξει μόνο του την οδοντόβουρτσα! Σε παρακαλώ μην του εμφανίσεις μια οδοντόβουρτσα που άρεσε σε εσένα, και του πεις "Ορίστε η οδοντόβουρτσα σου!". Θα πάτε μαζί μια όμορφη ημέρα, και θα το αφήσεις να διαλέξει μόνο του αυτήν που θα του αρέσει. Εσύ μόνο θα επιλέξεις την οδοντόκρεμα! Μια καλή επιλογή οδοντόκρεμας (και δεν το λέω για διαφήμιση) είναι της Weleda. Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ!
Είναι φυσική, χωρίς χημικά συστατικά και μάλιστα χωρίς φθόριο! Η ιδανικότερη λύση για τα πρώτα δοντάκια των μικρών μας!

Αφού έχετε διαλέξει τα βασικά, έχετε προετοιμαστεί διαβάζοντας ιστοριούλες, σας έχει δει να πλένεται και εσείς τα δικά σας δόντια, ήρθε η ώρα να σταθεί και το ίδιο μπροστά στον καθρέφτη.

Δείξε με όμορφες κινήσεις πως να κουνάει την οδοντόβουρτσα. Η καλύτερη λύση θα ήταν να πάρεις και εσύ την δική σου οδοντόβουρτσα και να βουρτσίζεις τα δόντια σου ταυτόχρονα. Έτσι το παιδί θα αντιγράφει (όσο μπορεί) τις δικές σου κινήσεις, και θα το κάνει ποιο σωστά.

Αν είναι διστακτικό, εξήγησε του ξανά, το πόσο σημαντικό είναι να πλένουμε τα δοντάκια μας, για να είναι αστραφτερά, να μυρίζουν ωραία, κλπ. Μην του πεις για ποντίκια που τρώνε δόντια και αρκούδες που τρώνε παιδάκια αν δεν πλένουν τα δόντια τους καλά! Το έχω ακούσει πολλές φορές και το μόνο που θα καταφέρεις, είναι ναι μεν να πλένει τα δόντια του, αλλά θα αποκτήσει φοβίες στον γενικότερο τρόπο ζωής του. Δεν φαντάζεσαι πόσο θα το επηρεάσει.

Πες για νεράιδες, που χαίρονται όταν βλέπουν τα παιδάκια να έχουν τα δόντια τους καθαρά, ή πως οι καουμπόηδες πλένουν τα δόντια τους! Άρα αν και το παιδί είναι καουμπόης, θα πλένει και εκείνο τα δόντια του.

Τραγουδήστε το, κάντε το να περάσει το πλύσιμο των δοντιών σαν μια ευχάριστη δραστηριότητα και να την εντάξει με χαρά στην ρουτίνα του. Έτσι, όταν θα έρθει η στιγμή που θα αλλάξει δόντια και θα πρέπει πλέον να τα προσέχει πολύ, θα έχει ήδη μάθει και θα είναι ήδη έτοιμο να ακολουθεί μια συγκεκριμένη ρουτίνα! Γλυτώνεις πολύ κόπο και καυγάδες!

Ελπίζω το άρθρο μου να σε βοήθησε! Αν έχεις και εσύ κάποιον άλλον τρόπο που έμαθες στο παιδί σου να βουρτσίζει τα δόντια του, θα χαρώ πολύ να τον διαβάσω στα σχόλια!!

Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co