Η ιστορία πίσω απο την Γιορτή της Μητέρας

Σάββατο, 11 Μαΐου 2019


Αν είσαι μαμά, σίγουρα ανυπομονείς να έρθει αυτή η μέρα. Θέλεις να περηφανευτείς, να πάρεις αγκαλίτσες, φιλάκια και γενικά όλοι να ασχοληθούν και με εσένα, δηλαδή με το έργο σου ως μαμά.

Ξέρεις όμως πως ξεκίνησε να γιορτάζεται αυτή η μέρα;

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας πως η αρχή έγινε ήδη στην Αρχαία Ελλάδα. Η πρώτη μητέρα που λατρεύτηκε, ήταν η μητέρα Γη, σύζυγος του Ουρανού και θεά της φύσης. Επόμενη στην διαδοχή της λατρείας, ήταν η Ρέα, κόρη της Γης και του Ουρανού και θεά της γονιμότητας και της γης αντίστοιχα. Αυτός ήταν και ο λόγος που η γιορτή της μητέρας εορταζόταν πάντα την άνοιξη, κατά την ανθοφορία.

Αν προχωρήσουμε όμως αρκετά, στην Ελλάδα, ήδη απο πολύ παλιά η εκκλησία μας, τιμούσε την γιορτή της μητέρας για έναν διαφορετικό λόγο. Γιόρταζε την ημέρα που η Παναγία και ο Ιωσήφ, πήγαν τον 40 ημερών Ιησού, στον Ναό, για να σαραντίσει (γνωστή και ως γιορτή της Υπαπαντής) και γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου.

Με το πέρασμα του χρόνου όμως, λίγοι είναι οι ιερείς που ακόμα γιορτάζουν κανονικά αυτήν την εορτή (εκτός απο την αναφορά της στην Θεία λειτουργία). Όπως σε όλο τον κόσμο, έτσι και στην χώρα μας, επικράτησε η δυτική εκδοχή της μέρας αυτής, που δεν είναι άλλη απο τον αγώνα της Anna Jarvis.

Η Anna Jarvis, ήταν απο την Βιρτζίνια, και τον 19ο αιώνα, ίδρυσε το "Mother's Day Work Clubs", μια οργάνωση που βοηθούσε νεαρές αλλά και παλιές μητέρες, να μεγαλώσουν σωστά τα παιδιά τους.


Αυτό που ήθελε, ήταν να κάνει τους ανθρώπους να αναγνωρίζουν τις θυσίες και το έργο που προσφέρει μια γυναίκα μέσα στον θεσμό της οικογένειας, και να την σεβαστούν για αυτό. Και τελικά το κατάφερε.

Μέσα απο πολλούς αγώνες, το 1914, καθιερώθηκε επιτέλους η "Γιορτή της Μητέρας", ως επίσημα αναγνωρισμένη γιορτή σε όλο τον κόσμο!

Η Anna Jarvis, ήθελε αυτή η μέρα να είναι μια γιορτή ανάμεσα στις μητέρες και τις οικογένειές τους.

Το 1920, και ενώ εργαζόταν σε ένα ανθοπωλείο, συνειδητοποίησε πως το κατόρθωμά της, είχε ξεκινήσει να εμπορευματοποιείται. Λουλούδια, δώρα, κάρτες, και άλλα πολλά αμέτρητα αντικείμενα είχαν κάνει την εμφάνισή τους για να "τιμήσουν" τις μητέρες.

Καθώς όμως το νόημα δεν ήταν αυτό, η ίδια της, άρχισε να κινείται εναντίων αυτής της κατάστασης. Ξεκίνησε να διοργανώνει συλλαλητήρια, προσπαθούσε να ενημερώσει τον κόσμο και να τον πείσει για τον πραγματικό σκοπό αυτού του εορτασμού. Μάταια! Μέρα με την μέρα και χρόνο με τον χρόνο, έβλεπε το νόημα να χάνεται, οι αγκαλιές να γίνονται κάρτες με ένα "Χρόνια πολλά" και οι μαζώξεις των οικογενειών είχαν αντικατασταθεί απο ένα μπουκέτο λουλούδια, που παραγγέλθηκε τηλεφωνικά!

Λίγο πριν πεθάνει, άφησε σαν επιθυμία στην Αμερικανική Κυβέρνηση να αφαιρέσει απο το εορτολόγιο αυτήν την ημέρα. Κάτι που φυσικά δεν έγινε ποτέ!

Παρόλη την ύπαρξη της στην αρχαία Ελλάδα, την Χριστιανική εκκλησία, και τους τεράστιους αγώνες που έδωσε η δημιουργός της ώστε να κατανοηθεί το βαθύτερο νόημα αυτής της ημέρας, η "Γιορτή της Μητέρας" καθιερώθηκε να γιορτάζεται πάντα την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, με λουλούδια, κάρτες, δωράκια, και όλη την εμπορικότητα που της αρμόζει.

Για αυτό, εκείνη την ημέρα, ας πάρουμε μια αγκαλιά ή έστω ένα τηλέφωνο την μαμά μας. Να της πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις θυσίες και τους κόπους που έκανε για εμάς. Να κάνουμε μια αληθινή συζήτηση μαζί της. Όσες είμαστε μητέρες, μπορούμε να την καταλάβουμε πλέον. Όσες όχι, απλά πείτε της ένα μεγάλο ευχαριστώ, και κάποια μέρα θα καταλάβετε το γιατί!

Αυτό και μόνο αρκεί, είναι αληθινό, και θα την κάνει εξίσου (και περισσότερο) χαρούμενη, απο ένα απλό δώρο και τίποτα παραπάνω!

Χρόνια πολλά λοιπόν σε όλες τις μανούλες!


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co