Με το μωρό στη θάλασσα

Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019

Με το μωρο στην θαλασσα

Πολλές μαμάδες απορούν αν θα πρέπει να πάρουν μαζί τους το μωράκι τους στην θάλασσα. Ίσως να είναι πολύ μικρό, θα το χτυπήσει πολύ ο ήλιος, θα κουραστεί, θα έχει πολύ κόσμο, και άλλα πολλά περνάνε συνεχώς απο το μυαλό στο άκουσμα αυτής της ιδέας. Τι συμβαίνει όμως πραγματικά;

Αν τηρήσουμε κάποια στάνταρ, για τις επισκέψεις μας στην θάλασσα, τότε φυσικά και μπορούμε να έχουμε το μωράκι μας μαζί μας.

Καθαρή θάλασσα
Πρώτος παράγοντας για το αν θα πάρουμε το μωρό μαζί μας, είναι η θάλασσα που θα πάμε. Πρέπει να είναι καθαρή και μακριά απο λιμάνι (όσο καθαρή και αν φαίνεται, δεν είναι). Ιδανικά, και ειδικά εαν έχουμε και άλλα παιδάκια σε νηπιακή ηλικία, η θάλασσα πρέπει να είναι ρηχή, και καθόλου απότομη.

Η ώρα της επίσκεψης
Θα πρέπει να είναι μεταξύ 7:00πμ-12:00πμ, ή απογευματινές ώρες. Δηλαδή τις ώρες εκείνες που ο ήλιος δεν "καίει". Ακόμα και κάτω απο την ομπρέλα, οι ακτινοβολίες περνάνε στο μωρό.

Φαρμακείο
Αν το μωρό μας είναι κάτω του έτους, δεν έχουμε και πολλές επιλογές στο φαρμακείο. Ιδανικά, πρέπει να συμβουλευτούμε τον παιδίατρο, ώστε να μας κατευθύνει ή να μας δώσει μια μικρή λίστα.

Οι παραπάνω κανόνες πρέπει να τηρούνται κατά γράμμα, τόσο όταν μιλάμε για παιδιά νηπιακής ηλικίας, αλλά ακόμα περισσότερο και αυστηρότερα, όταν μιλάμε για βρέφη κάτω του ενός έτους.

Τι πρέπει να προσέχουμε αφού φτάσουμε στην θάλασσα;


με το μωρο στην θαλασσα

Αντηλιακό, ο καλύτερος φίλος
Δεν υπάρχει καλύτερος φίλος απο το αντηλιακό. Συνεχείς επαλείψεις για να μην στεγνώνει, και ειδικά εφόσον βουτήξουμε το μωρό στο νεράκι.

Καπέλο
Καλύτερα ας έχετε 2 καπέλα μαζί σας. Στα μωρά τα ατυχήματα είναι συχνά, και υπάρχει η πιθανότητα το καπέλο του να γεμίσει λάσπες, να πέσει στο νερό και να βραχεί, ή να το παίξει στα χώματα.

Ρούχα
Καλύτερα, σε αυτές τις μικρές ηλικίες, τα μωρά να είναι στην παραλία με τα ρούχα τους (κατά προτίμηση ανοιχτόχρωμα για να μην τραβούν τον ήλιο).

Ενυδάτωση
Πολύ σημαντικό για όλους, πόσο μάλλον για τα μωρά. Ακόμα και αν ο ήλιος δεν πέφτει επάνω τους, η αντανάκλαση και η ατμόσφαιρα, προκαλούν εφίδρωση και αφυδάτωση. Αν λοιπόν ο παιδίατρος σας, σας έχει ξεκινήσει το νεράκι, να έχετε μαζί σας 2 -τουλάχιστον- θερμός με βραστό νερό. Αν πάλι θηλάζετε, δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι. Απλά δώστε στο μωρό γάλα, μόλις το ζητήσει.

Φαγητό και μπάνιο
Ακόμα και αν το μωρό μας είναι μικρό και τα γεύματά του αποτελούνται μόνο απο γάλα, θα πρέπει να τηρήσουμε το οτι "δεν μπαίνουμε με γεμάτη κοιλιά στην θάλασσα". Αφήστε το να χωνέψει, να περάσει λίγη ώρα και μετά βουτήξτε το με προσοχή.

Θα πρέπει πάντα να έχουμε όλα τα παραπάνω στο μυαλό μας και να μην ξεχάσουμε τίποτα. Είναι τόσο σημαντικά, που αν ξεχάσουμε κάτι, είναι λόγος να ακυρώσουμε την εξόρμηση μας και να επιστρέψουμε στο σπίτι.

Τι πρέπει να έχουμε μαζί μας στην θάλασσα;
 • Πάνες
 • Μωρομάντηλα
 • Σαλιάρες
 • Τα γεύματα του σε ταπεράκια, τοποθετημένα στα ειδικά ψυγειάκια ταξιδιού ή μαζί με παγοκύστες
 • Θερμός με βραστό νερό
 • Μπιμπερό και γάλα σκόνη (αν δεν θηλάζει)
 • 2 πάνες αγκαλιάς
 • 2-3 αλλαξιές με ρούχα
 • Αντηλιακό με δείκτη 50+ (ο παιδίατρος θα σας υποδείξει το καταλληλότερο για το μωρό σας)
 • Μπουρνουζοπετσέτα
 • Τα αγαπημένα του παιχνίδια (προσοχή να μην είναι αυτά με τις τρυπούλες πχ παπάκια, γιατί θα πάρουν μέσα θαλασσινό νερό ή άμμο)
 • Καρότσι ή πορτ μπεμπέ (σε περίπτωση που το μωρό θέλει να κοιμηθεί ή να παίξει μόνο του)

Είναι πολλά; Το κάθε ένα είναι σημαντικό και πιθανόν να σου χρειαστεί, ακόμα και για παραμονή 2 ωρών!

Tips
Τα γεύματα πρέπει να είναι έτοιμα, πολτοποιημένα.
Καλύτερα να αποφεύγονται τα έτοιμα βρεφικά γεύματα του εμπορίου. Σε κάθε περίπτωση να συμβουλεύεστε τον παιδίατρο σας.
Λόγω έκθεσης στην ζέστη, τα μπουκάλια με το γάλα που περίσσεψε να ξεπλυθούν αμέσως και να μην ξανά χρησιμοποιηθούν μέχρι να πλυθούν στο σπίτι.
Το αντηλιακό θα πρέπει ιδανικά να ανανεώνεται κάθε μια ώρα.
Καθ' όλη την παραμονή στην παραλία, τα μωρά πρέπει να φορούν ρούχα.

Αν ακολουθήσουμε όλα τα παραπάνω, δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβόμαστε και να μην παίρνουμε μαζί μας το μωρό. Απο 4 μηνών, το βρέφος μπορεί να μπει στην θάλασσα και να απολαύσει το καλοκαίρι!

Βγάλτε του την πάνα, βουτήξτε το για πολύ λίγα λεπτά, και κατευθείαν επιστρέψτε στην ξαπλώστρα σας. Ακόμα και 2 λεπτά αλμύρας αρκούν για ένα μωρό. Αν φυσικά δείτε πως ανταποκρίνεται θετικά, κρατήστε το λίγο ακόμα στην αγκαλιά σας και κάντε παιχνιδάκια στο νερό! Αν είναι πάνω του ενός έτους, μπορείτε πλέον να το βάλετε σε σωσίβιο και να απολαύσετε το μπάνιο σας διαφορετικά! Όλα τα μωρά, λατρεύουν τέτοιες "περιπέτειες".

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co