Θηλασμός: Γίνεται να μην έχω γάλα;

Τρίτη, 28 Μαΐου 2019


Το πρωτόγαλα, είναι το πρώτο "γάλα" που βγαίνει απο το στήθος, την στιγμή της γέννησης. Παράγεται ήδη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ώστε να είναι έτοιμο μόλις χρειαστεί. Απο τα μέσα κιόλας, ο πλακούντας παράγει κάποιες συγκεκριμένες ορμόνες, που θέτουν σε λειτουργία το παραγωγικό μέρος του στήθους. Αμέσως μετά την γέννηση, ο πλακούντας ξεκολλάει απο την μήτρα και αποβάλλεται. Σε αυτό το σημείο, παράγεται η προγεστερόνη, η οποία απελευθερώνεται και "δίνει εντολή" στο σώμα πως πρέπει να παράγει γάλα. Αυτή η διαδικασία διαρκεί συνήθως 3 έως 5 ημέρες.

Συνεπώς, μόλις το μωρό γεννηθεί, θα καταναλώσει το πρωτόγαλα που ήδη έχει ετοιμαστεί μήνες πριν, μέχρι να έρθει το κανονικό γάλα. Η μετάβαση αυτή, δηλαδή απο το πρωτόγαλα στο κανονικό γάλα, μπορεί να προκαλέσει μικρά προβλήματα στην μητέρα, όπως υπερπαραγωγή και πόνο στο στήθος. Είναι τελείως φυσιολογικό. Ας σκεφτούμε πως το σώμα μας μόλις ξεκίνησε να παράγει γάλα. Ακόμα δεν γνωρίζει την ποσότητα που χρειάζεται το μωρό, οπότε παράγει συνεχόμενα για να μην μείνει πεινασμένο το νεογέννητο. Συνήθως χρειάζεται απο μια, έως και 2-3 εβδομάδες (ίσως και παραπάνω) μέχρι το σώμα μας να μάθει το μωρό μας, ή αλλιώς, μέχρι να ρυθμιστεί η παραγωγή και να εδραιωθεί ο θηλασμός. Εκεί πλέον, το στήθος θα ξεπρηστεί και γάλα θα παράγεται μόνο στην κανονική ποσότητα που θα χρειάζεται το βρέφος.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως ο θηλασμός, είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης. Όσο ποιο πολύ θηλάζουμε, τόσο περισσότερο γάλα έχουμε, και το αντίστροφο. Πολλές φορές όμως, ενώ θηλάζουμε, πάλι το γάλα δεν αυξάνεται. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουμε γάλα, αλλά συμβαίνει κάτι άλλο, που επηρεάζει τον κανόνα προσφοράς-ζήτησης. Αν για παράδειγμα το μωρό δεν πιάνει σωστά την θηλή, τότε εκτός απο το οτι η θηλή θα πληγωθεί, δεν θα δοθεί το κατάλληλο σήμα στο σώμα μας "το μωρό πεινάει" για να κατέβει το γάλα, και σταδιακά θα δούμε την παραγωγή να μειώνεται.

Φοβίες, τύπου: "Κρύωσα και μου κόπηκε το γάλα", "Έπαθα γαστρεντερίτιδα και μου κόπηκε το γάλα", "Στεναχωρήθηκα και μου κόπηκε το γάλα", κλπ, είναι πλέον παρελθόν και είναι αποδεδειγμένο πως δεν ευσταθούν. Όχι πως έλεγαν ψέματα, απλά όταν είσαι κρυωμένη, άρρωστη, ή στεναχωρημένη, είναι πολύ πιθανό να θέλεις αρκετή ξεκούραση, και να παραμελήσεις έναν ή δυο θηλασμούς μέσα στην ημέρα. Αυτό κατευθείαν προκαλεί μείωση παραγωγής, καθώς δίνεις την εντύπωση στο σώμα πως παράγει περισσότερο, άρα πρέπει να το ελαττώσει λίγο. Επειδή δεν το έχεις σκεφτεί έτσι όμως, απογοητεύεσαι που βλέπεις το γάλα σου να λιγοστεύει, το παίρνεις απόφαση, χάνεις και άλλους θηλασμούς, και πριν το καταλάβεις, δίνεις ήδη συμπλήρωμα, που συνήθως σημαίνει την έναρξη του αποθηλασμού. Αν όμως το καταλάβεις απο την αρχή, θα το διορθώσεις. Για αυτό, αν ποτέ παρατηρήσεις κάποια μείωση στην ποσότητα, σκέψου αν θήλασες τόσες φορές, όσο συνήθως.


Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί λόγοι, για τους οποίους το γάλα θα μπορούσε να καθυστερήσει να κατέβει. Αυτοί είναι συνήθως: προηγούμενος τραυματικός τοκετός (π.χ θάνατος του μωρού), μεγάλη αιμορραγία που θα μπορούσε να επηρεάσει τον εγκέφαλο, πολύ πρόωρος τοκετός, πρόβλημα στο νευρικό σύστημα της μητέρας, διαβητική μητέρα (υπάρχει λύση για επιτυχή θηλασμό), μητέρα με θυροειδή (υπάρχει επίσης λύση), οποιαδήποτε επέμβαση στο στήθος, διάφορες φαρμακευτικές αγωγές και λάθος διαχείριση του θηλασμού.

Όπως προείπαμε όμως, όλες οι παραπάνω αιτίες, προκαλούν την καθυστερημένη παραγωγή γάλακτος και όχι την διακοπή της. Υπάρχουν μαμάδες που απο την πρώτη στιγμή έβγαλαν πάρα πολύ γάλα και συνέχισαν να έχουν πάρα πολύ γάλα για μήνες, και άλλες που δυσκολεύτηκαν πάρα πολύ να κατεβάσουν το γάλα και να το κάνουν να είναι επαρκές για το μωρό.

Τα στάνταρ βήματα που πρέπει να γίνουν, ώστε το γάλα να κατέβει γρήγορα, και να μην υπάρχει μείωση της παραγωγής, είναι:
✓Μόλις το μωρό γεννηθεί, πρέπει να τοποθετηθεί στο στήθος της μητέρας, το πολύ σε μισή ώρα.
✓Δεν κρατάμε σημειώσεις για το πότε ξύπνησε και πότε έφαγε. Προκαλούν άγχος στην μαμά και εμποδίζει τον ελεύθερο θηλασμό.
✓Θηλάζουμε όποτε ζητήσει το μωρό και όχι όποτε επιβάλλει το ωράριο μας.
✓Μέχρι το μωρό να πάρει το επιθυμητό βάρος (βάρος γέννησης +200γρ), θηλάζουμε ανα 2 ώρες.
Εφόσον ο παιδίατρος μας δώσει το οκ πως έχει πάρει το επιθυμητό βάρος, δεν χρειάζεται να το ξυπνάμε για να φάει (μόνο ο γιατρός μπορεί να μας επιβεβαιώσει πως το μωρό έχει πάρει το βάρος που πρέπει).
✓Δεν πειράζει αν το μωρό κοιμηθεί την ώρα που τρώει.
✓Δεν πειράζει αν το μωρό θέλει το στήθος μας για πιπίλα.
✓Δεν πειράζει αν το μωρό θέλει να πίνει γάλα ανα 30'.
✓Δεν πειράζει αν το μωρό κλαίει. Δώστε χρόνο, για να μάθει  να θηλάζει σωστά. Μην ντρέπεστε και μην επηρεάζεστε. Αυτό κρατάει πολύ λίγο.
✓Όσο μπορούμε το παίρνουμε επάνω μας με επαφή δέρμα - δέρμα.

Ο θηλασμός για να πετύχει, πρέπει να είναι ελεύθερος. Όποτε θέλει το μωρό και όπως θέλει. Μην χάνονται θηλασμοί, επειδή πχ είσαστε έξω ή επειδή δεν είναι ακόμα η ώρα του να φάει. Αυτό είναι 100% σίγουρο, πως θα προκαλέσει μείωση της παραγωγής, και αποθηλασμό.

Όπως βλέπουμε, δεν γίνεται μια μαμά να μην έχει γάλα. Αυτό που μπορεί να συμβεί είναι να τις έρθει καθυστερημένα, ή ενώ έχει έρθει, να το μειώσει με λάθος χειρισμούς. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και να ακούμε τα σημάδια του σώματος και του μωρού μας. Ο θηλασμός είναι μια φυσική διαδικασία, και έχοντας εμπιστοσύνη, θα μας βγει σωστά το μητρικό ένστικτο.

Αν θέλεις, διάβασε αυτό το άρθρο/οδηγό, που θα σε βοηθήσει για τους πρώτους μήνες θηλασμού.

Αν παρόλα αυτά, δυσκολεύεσαι ή βλέπεις την παραγωγή σου να μειώνεται, κάλεσε έναν σύμβουλο θηλασμού να εκτιμήσει την κατάσταση και να σε βοηθήσει.

Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co