7 τρόποι να μάθουμε στα παιδιά, να μαζεύουν το δωμάτιο τους

Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2019


 
Τα παιδιά είναι ευτυχία, εννοείτε. Τι γίνεται όμως όταν όλη την ημέρα παίζουν, και την στιγμή που πρέπει να μαζέψουν τα παιχνίδια τους, αδιαφορούν;
Τις περισσότερες φορές, είναι ποιο εύκολο να πούμε «Οκ, άφησε το θα το κάνω εγώ», από το να ξεκινήσουμε μια ατελείωτη μάχη στην οποία έχουμε 90% πιθανότητες να βγούμε ηττημένες. Όμως, με το να τους μάθουμε πως πρέπει να μαζεύουν το χάος που δημιουργούν, ταυτόχρονα τους διδάσκουμε πως να είναι υπεύθυνα και να αναλαμβάνουν τις συνέπειες των πράξεων τους.

Αν ένα παιδί, μπορεί να δημιουργήσει ένα χάος με τα παιχνίδια του, τότε είναι ικανό να τα μαζέψει.

Πιστέψτε με, μπορούν να μάθουν πάρα πολύ εύκολα, καθώς ο εγκέφαλός τους ακόμα είναι ένα σφουγγάρι. Και θα συνεχίσει να είναι για πολλά χρόνια ακόμα. Αν τους διδάξουμε σωστά, θα μάθουν απίστευτα γρήγορα. Σε αυτές τις ηλικίες, είναι πολύ εύκολο να δημιουργούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο (πχ παίζω – μαζεύω), και να το ακολουθούν πιστά.

Πως θα το καταφέρουμε;

Είναι εφικτό;
Πριν ξεκινήσουμε να καθοδηγούμε τα παιδιά μας, για το πως να είναι τακτικά με τα παιχνίδια τους, πρέπει να είμαστε σίγουροι πως αυτό είναι κάτι εφικτό. Το δωμάτιο πρέπει να είναι οργανωμένο και να υπάρχει μια σαφής θέση για το κάθε αντικείμενο – παιχνίδι.

Σταθείτε για ένα λεπτό και κοιτάξτε το δωμάτιο του παιδιού:

  • Έχουν όλα μια ξεκάθαρη θέση;
  • Είναι όλα τα μέρη προσβάσιμα στο παιδί;
  • Υπάρχει οργάνωση;
  • Μήπως μπορώ να αλλάξω κάτι, ώστε να διευκολύνω το παιδί μου να βρίσκει την θέση του κάθε παιχνιδιού εδώ μέσα;

Αν δεν υπάρχει κάτι που να χρειάζεται αλλαγή ή συμμάζεμα, είσαστε έτοιμοι. Αλλιώς, θα πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο, ώστε να γίνουν όλα ποιο εύκολα μετά.

Δώστε παραδείγματα
Τα παιδιά μαθαίνουν ποιο εύκολα, όταν βλέπουν αυτό που ακούν. Δηλαδή, δεν πρέπει μόνο να τους λέμε τι πρέπει να κάνουν, αλλά και να το δείξουμε. Το καταλληλότερο, είναι την ώρα που δείχνουμε κάτι, να εξηγούμε ταυτόχρονα τι είναι αυτό που κάνουμε.

Τότε, μπορούμε να ξεκινήσουμε να δίνουμε οδηγίες. Πως θα το κάνουμε;

  • Δεν χάνουμε την επαφή από τα μάτι
  • Αλλάζουμε τον τόνο της φωνής στα ποιο σημαντικά σημεία και κάνουμε επαναλήψεις
  • Παρατηρούμε τις εκφράσεις, και αν αντιληφθούμε πως κάτι δεν είναι κατανοητό, το επαναλαμβάνουμε 

Δημιουργήστε μια ρουτίνα

Όπως έχουμε ξανά πει, τα παιδιά λατρεύουν την ρουτίνα. Πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Πως;
Πρέπει να τα βάζουμε να μαζεύουν τα παιχνίδια τους από μικρή ηλικία και πριν το κάνουμε αυτό, θα πρέπει να βλέπουν εμάς να τα μαζεύουμε. Δηλαδή είναι τελείως λάθος να περιμένουμε να κοιμηθούν τα παιδιά για να μαζέψουμε τα πάντα. Δεν θα μας δουν ποτέ, και όταν θα έρθει η στιγμή που θα πρέπει να τους αναθέσουμε αυτήν την διαδικασία, πιθανόν δεν θα το κάνουν.

Θετική σκέψη και ενθάρρυνση
Ο καλύτερος και ποιο εύκολος τρόπος να σαμποτάρουμε τις προσπάθειες των παιδιών μας, είναι με το να είμαστε αρνητικοί. Είτε αφορά την εκπαίδευση τουαλέτας, τις σχολικές εργασίες, ή οτιδήποτε άλλο έχουν στην υποχρεώσεις τους. Αν είμαστε αρνητικοί, τότε θα είναι κι τα ίδια αρνητικά. Θα ανταποκριθούν δηλαδή με τον ίδιο τρόπο.

Πάντα πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά, ώστε να ολοκληρώσουν αυτό που ξεκίνησαν. Η επιβράβευση και η θετική συμπεριφορά, θα βοηθήσουν πάρα πολύ το παιδί να εμπιστευτεί τις ικανότητές του και να δοκιμάσει αυτό που το παροτρύνουμε.

Μια φράση που πρέπει να χρησιμοποιούμε συχνά, είναι:
«(Το κατόρθωμά του), οπότε (το αποτέλεσμα). Με βοήθησες πάρα πολύ!»

Δηλαδή:
Μάζεψες τα ρούχα σου, οπότε το δωμάτιο είναι καθαρό. Με βοήθησες πάρα πολύ!
Μάζεψες τα παιχνίδια σου, οπότε το δωμάτιο είναι καθαρό. Με βοήθησες πάρα πολύ!

Δεν είναι πάντα εύκολο να μένουμε θετικοί, ειδικά όταν είμαστε κουρασμένοι και ζαλισμένοι από την δουλειά. Αλλά μόνο με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε.


Διδάξτε την έννοια της συνέπειας
Αν το παιδί δεν μαζεύει το δωμάτιο του, δείξτε του τις συνέπειες. Τις πραγματικές συνέπειες.
Εξηγήστε του πως θα πρέπει να μαζέψετε εσείς τα παιχνίδια που έμειναν. Αλλά δεν θα τα βάλετε στην θέση τους. Αντιθέτως θα τα τοποθετήσετε σε ένα άλλο κουτί (κατά προτίμηση στο δωμάτιό σας) και θα κρατήσετε εκεί. Θα πρέπει να κοπιάσουν πολύ για να τα πάρουν πίσω! Μην το παρουσιάσετε όμως σαν "τιμωρία". Ο καλύτερος τρόπος, είναι να πείτε: "Τα παιχνίδια μας πρέπει να τα αγαπάμε και να τα φροντίζουμε. Δεν είναι σωστό να μένουν πεταμένα. Αφού λοιπόν δεν τα μάζεψες εσύ, θα πρέπει να τα φροντίσω εγώ και να τα πάρω στο μικρό κουτί μου. Όταν θα μπορείς να τα φροντίσεις, μπορείς να τα ξανά πάρεις". Αφού κουβεντιάσουμε μαζί τους για τους λόγους που πρέπει το δωμάτιο να είναι καθαρό και πως είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε τα παιχνίδια μας, τότε μπορείτε να τα δώσετε πίσω και να τα τοποθετήσει μόνο του στην θέση τους.


Δώστε ευθύνες
Όσο το παιδί μεγαλώνει, σιγά σιγά πρέπει να ξεκινήσει να αναλαμβάνει κάποιες ευθύνες.
Από μικρή ηλικία θα πρέπει να μάθει να βάζει το παιχνιδάκι του, πίσω στο κουτί. Με τα χρόνια, αυτό θα εξελιχθεί στο να μπορεί να μαζεύει όλο του το δωμάτιο. Αυτή η εκμάθηση πρέπει να ξεκινήσει από πολύ νωρίς. Αλλιώς είναι αδιανόητο να περιμένουμε από ένα τετράχρονο, ξαφνικά να μαζέψει το δωμάτιο του. Απο μηνών κιόλας, που ξεκινάει τα πρώτα του βήματα και μπουσουλήματα, μπορούμε να του δείξουμε πως αυτά που παίρνουμε πρέπει να επιστρέφονται πίσω!

Μείνετε στο πρόγραμμα
Κατανοώ, πως είναι δύσκολο (ειδικά αν εργάζεστε) να μπορείτε να κρατήσετε ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά αυτό είναι που πραγματικά θα βοηθήσει τα παιδιά να μπορούν να γίνουν ποιο αυτόνομα και οργανωτικά και να συμμαζεύουν το δωμάτιο τους.
Έχουμε ξανά πει πως τα παιδιά λατρεύουν την ρουτίνα και όσο ποιο συγκεκριμένα προγράμματα έχουν, τόσο ποιο αποτελεσματική θα είναι η απόδοσή τους.
Για αυτό, όσο είναι εφικτό, πρέπει να γνωρίζουν πως, π.χ στις 9 μαζεύουμε το δωμάτιο μέχρι τις 9:10. Αυτό πρέπει να γίνεται κάθε μέρα στις 9, ώστε να τους γίνει πρόγραμμα και να μην παρεκκλίνουν από αυτό.

Τέλος, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πάντα πως είναι παιδιά. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να έχουμε απαιτήσεις που είναι έξω απο την πραγματικότητα. Με σωστή ενθάρρυνση και προτροπή, θα γίνουν σιγά σιγά οργανωτικά, υπεύθυνα και θα ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, που σίγουρα θα περιλαμβάνει και το συμμάζεμα των παιχνιδιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co