Ηλιτόμηνον: Για την φροντίδα των πρόωρων νεογνών

Κυριακή, 30 Ιουνίου 2019


Απο την στιγμή που μαθαίνουμε τα χαρμόσυνα νέα της εγκυμοσύνης, μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν τον τοκετό, έχουμε στο μυαλό μας όλα τα όνειρα που κάναμε καθημερινά για αυτό το μικρό πλάσμα που μεγαλώνει μέσα μας. Πως θα είναι όταν γεννηθεί; Σε ποιον θα μοιάζει; Θα κοιμάται εύκολα;
Πολλές φορές όμως, τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή. Τα μωράκια μας αποφασίζον να μην έρθουν στο "προκαθορισμένο" τους ραντεβού, αλλά νωρίτερα. Κάποια απο αυτά μάλιστα, έρχονται πάρα μα πάρα πολύ νωρίτερα! Εκεί πλέον, μαθαίνουμε τι είναι η προωρότητα. Και ένας τεράστιος αγώνας ξεκινά.

  • Όταν ένα μωρό γεννιέται προτού συμπληρωθούν οι 37 εβδομάδες κύησης, θεωρείται πρόωρο.
  • Σε ολόκληρο τον κόσμο 1 στα 10 μωρά γεννιέται πρόωρα. Αυτό σημαίνει 15.000.000 στον κόσμο. Από αυτά τα 500.000 γεννιούνται στην Ευρώπη- 1.370 μωρά την ημέρα.
  • Τα πρόωρα μωρά είναι η μεγαλύτερη ομάδα παιδιατρικών ασθενών στην Ευρώπη.
  • Το ποσοστό επιβίωσης των πρόωρων μωρών διαφέρει όχι μόνο από χώρα σε χώρα αλλά και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.
  • Πολλές παθήσεις της ενήλικης ζωής συνδέονται με την πρόωρη γέννηση και μπορούν να προληφθούν με βελτίωση της φροντίδας των νεογέννητων.

Δυστυχώς στην χώρα μας, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δομές που θα μπορούσαν να στηρίξουν τα πρόωρα νεογνά και τις οικογένειές τους, τόσο υλικά, όσο και ψυχολογικά. Όλο το βάρος και το φορτίο αυτής της αποστολής, έχει πέσει στα άτομα του προσωπικού που εργάζονται στις ΜΕΝΝ.

Ο αριθμός του προσωπικού σε αυτές τις μονάδες είναι μικρότερος απο τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο και στην πλειοψηφία δεν έχει πρόσβαση σε συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση.

Μια ακόμα όμως μεγάλη αστοχία του κράτους, είναι η ελλιπής στήριξη σε αυτές τις οικογένειες.
Γιατί να μην υπάρχει μια δομή που να μπορεί να κάνει μια σωστή ενημέρωση στους γονείς και να τους δώσει τις απαραίτητες κατευθυντήριες οδηγίες; Γιατί μόλις πηγαίνουν στο σπίτι τους να μην γνωρίζουν πως να αντιμετωπίσουν την κατάσταση; Πως να φροντίσουν το μωρό τους, τι καταστάσεις να τους ανησυχήσουν, πότε να απευθυνθούν στον γιατρό, κλπ.

Τα περισσότερα άτομα που εργάζονται στα μαιευτήρια, είναι παντελώς ανειδίκευτα σε ζητήματα προωρότητας. Πολλές φορές, δεν υπάρχει καν νεογνολόγος να εκτιμήσει την κατάσταση.

Για αυτούς λοιπόν τους παραπάνω λόγους, αλλά και πολλούς ακόμα, ήρθε στην ζωή το "Ηλιτόμηνον".
*Το όνομά του προέρχεται απο την Ηλιάδα και συναντιέται ως χαρακτηρισμός στον Ευρυσθέα, που με εντολή της Ήρας γεννήθηκε πρόωρα, ώστε να είναι αυτός απο την γενιά του Περσέα, που θα γινόταν βασιλιάς στις Μυκήνες.
Το "Ηλιτόμηνον", είναι το Ελληνικό μέλος του δικτύου οργανώσεων γονέων από όλη την Ευρώπη που δρουν συντονισμένα με το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Φροντίδα των Νεογέννητων Βρεφών (European Foundation for the Care of Newborn Infants – EFCNI), με στόχο τη βελτίωση της φροντίδας υγείας των πρόωρων νεογνών.

Ενώνει τη φωνή των γονέων με τη φωνή των επαγγελματιών υγείας ώστε να δοθούν λύσεις. Επιδιώκει με κάθε τρόπο την προβολή των ιατρικών, κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων των οικογενειών με πρόωρα νεογνά και διεκδικεί λύσεις γι’ αυτά τα προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει τα αιτήματα των ΜΕΝΝ για βελτίωση των υποδομών τους και τη στελέχωσή τους με επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό.

Από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του, συμμετέχει ενεργά στις δράσεις του EFCNI σε ευρωπαϊκό επίπεδο και διεκδικεί  από την Ε.Ε. τη θέσπιση ενιαίων εθνικών κατευθυντήριων οδηγιών με τις οποίες να διασφαλίζεται η παροχή κατάλληλης φροντίδας σε όλες τις εγκύους, τα νεογνά και τα πρόωρα βρέφη. Η πρόεδρος και συν-ιδρύτρια του Ηλιτόμηνου, Λέλα Βαβουράκη, είναι εκλεγμένο μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Γονέων του EFCNI και μέλος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Πρότυπα φροντίδας για την Υγεία των Νεογνών (Standards of Care for Newborn Health).

Ποια είναι η κύρια δράση του;

Το Ηλιτόμηνον, έχει συγκεντρωθεί σε δυο στόχους. Την προώθηση της αναπτυξιακής φροντίδας των πρόωρων νεογνών με επίκεντρο την οικογένεια, και την προώθηση του μητρικού θηλασμού.

Ο κίνδυνος τα πρόωρα βρέφη να αναπτύξουν προβλήματα κατά την διαμονή τους στην ΜΕΝΝ, είναι μεγάλος. Τα όργανα τους είναι τόσο μικρά και ευάλωτα, και τα έντονα ερεθίσματα, όπως το φως και οι ήχοι, στην ΜΕΝΝ που φιλοξενούνται, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη και την πρόοδό τους. Το Ηλιτόμηνον, υποστηρίζει εκπαιδευτικά προγράμματα ώστε αυτές οι συνθήκες να ισορροπούν και να υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον του χώρου και της φροντίδας απο το προσωπικό, προς τους μικρούς φιλοξενούμενους του. Μάλιστα, στο πλαίσιο της επίτευξης αυτού του στόχου, τον Νοέμβριο του 2016, προσκαλέστηκε η Inga Warren για να εκπαιδεύσει το προσωπικό της ΜΕΝΝ του ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ώστε να εφαρμόσει ένα ποιο αποτελεσματικό μοντέλο φροντίδας για πρώτη φορά στην Ελλάδα.


 Όσο για την προώθηση του μητρικού θηλασμού, το Ηλιτόμηνον ήταν πρωτοστάτης στην δημιουργία της Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος στην Θεσσαλονίκη (στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο). Περισσότερα για αυτήν την δράση, θα βρείτε εδώ.

Αξιοσημείωτο, είναι να αναφέρουμε "Τα πλεκτά του Ηλιτόμηνου". Πρόκειται, για μια δράση που ξεκίνησε το 2014. Αφορά είτε συλλόγους πλεξίματος, είτε ακόμα και μεμονωμένες γυναίκες που γνωρίζουν την τέχνη του πλεξίματος. Στόχος είναι η δημιουργία χειροποίητων πλεκτών βρεφικών ειδών (καλτσάκια, κουβερτούλες, σκουφάκια, και πλεκτά παιχνίδια), τα οποία στέλνονται στο Ηλιτόμηνον, και απο εκεί παραδίδονται σε γονείς που έχουν τα μωράκια τους στην ΜΕΝΝ. Η πρωτοβουλία αυτή έχει τεράστια επιτυχία, και συνεχώς καταφθάνουν όμορφα πλεκτά για τους μικρούς μαχητές!

Εμείς πως μπορούμε να βοηθήσουμε;

Αριθμός λογαριασμού: 115 00 2320 011525  ΙΒΑΝ: GR19 0140 1150 1150 0232 0011 525
Τράπεζα: Alpha Bank    BIC/SWIFT: CBRAGRAAAXXX
Δικαιούχος: Επιστημονική Εταιρεία Προστασίας Πρόωρων Νεογνών «Ηλιτόμηνον»


Περισσότερα στο site του Ηλιτόμηνου, www.ilitominon.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co