Συγκοίμηση: Co-sleeping και bed-sharing

Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019

Συγκοίμηση: Co-sleeping και bed-sharing

Ας ξεκινήσουμε, εξηγώντας τι ακριβώς είναι συγκοίμηση. Υπάρχουν δυο μέθοδοι συγκοίμησης, το co-sleeping, και το bed-sharing. Το bed-sharing, όπως το λέει και η λέξη, είναι ο ύπνος του βρέφους στο κρεβάτι των γονιών. Όταν όμως μιλάμε για co-sleeping, αναφερόμαστε σε διάφορους τρόπους, με τους οποίους ένα βρέφος, κοιμάται "κοντά" με τους γονείς του.

Γιατί αυτή η μέθοδος είναι ποιο πρακτική;

Βοηθάει στον θηλασμό και την ξεκούραση της μαμάς
Πολύ, μα πάρα πολύ σημαντικό. Έχει πολύ μεγάλη διαφορά ο θηλασμός με συγκοίμηση, και χωρίς. Όταν το μωρό είναι δίπλα σου ακριβώς, μπορείς πολύ απλά να το πάρεις στο κρεβάτι και να ταϊστεί. Στην αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να σηκωθείς, να πας σε άλλο δωμάτιο, και μόλις θηλάσεις, να επιστρέψεις πίσω. Γιατί είναι κακό; Προκαλείτε περισσότερος εκνευρισμός στο μωρό επειδή αναγκάζεται να κλάψει δυνατά και για περισσότερο χρονικό διάστημα, ώστε να το ακούσεις. Συνήθως μετά μένει ξύπνιο και πρέπει να το κοιμήσεις. Εννοείτε όμως, οτι σε αυτό το διάστημα έχεις ξυπνήσει και εσύ. Όταν όμως το μωράκι είναι δίπλα σου, είτε με co-sleeping, είτε με bed-sharing, τα πράγματα είναι ποιο απλά, γίνονται ποιο γρήγορα, και σε γενικές γραμμές η μαμά είναι πάντα ποιο ξεκούραστη.

Ομαλή ένταξη του μωρού σε αυτό το περιβάλλον
Σκεφτείτε το λίγο. Το μωράκι σας, τόσους μήνες ήταν προστατευμένο. Είχε το αμνιακό του υγρό, δεν ένιωθε πείνα, δίψα, κούραση, ζέστη, κρύο, άγχος, κλπ. Άκουγε συνεχώς τον χτύπο απο την καρδιά της μαμάς του και την είχε μονίμως "δίπλα" του.
Ξαφνικά, μέσα σε δευτερόλεπτα όλα αυτά χάνονται. Ώρες πριν αρχίζει να νιώθει περίεργα. Ξέρει οτι κάτι θα συμβεί. Σε ανυποψίαστο χρόνο, και ενώ απολαμβάνει την φωλίτσα του, νιώθει πίεση. Αρχίζει να στρεσάρετε, και ξαφνικά.. χάνει την μυρωδιά της μαμάς, την ακούει απο πολύ μακρυά. Νιώθει κρύο, δεν είναι στριμωγμένο και όλα του τα άκρα αιωρούνται! Νιώθει πείνα, διψάει και δεν ξέρει καν πως να τα εκφράσει. Ο μοναδικός άνθρωπος που χρειάζεται, είναι η μαμά του. Όχι μόνο εκείνη την στιγμή, αλλά μέχρι να μπορεί να εκφραστεί.
Θυμάμαι, όταν γέννησα την Παναγιώτα, ακόμα και στο μαιευτήριο κοιμόμασταν στο ίδιο κρεβάτι (η μητέρα μου καθόταν ξύπνια όλο το βράδυ για να μη πέσει ή την πλακώσω). Ξάπλωνε σε εμβρυική στάση, είχε μόνιμα το στήθος στο στόμα και ήταν κολλημένο το σώμα της επάνω μου. Ακόμα και τώρα, 10 μήνες αργότερα, ακριβώς έτσι τρώει. Όσο μεγαλώνει και καταφέρνει καινούργια πράγματα, ξεκινάει να "απομακρύνεται". Αυτό σημαίνει πως το μωρό επιτέλους εντάχθηκε στο περιβάλλον του, και αρχίζει να μην νιώθει την ανάγκη της συνεχούς προσκόλλησης.

Συγκοίμηση: Co-sleeping και bed-sharing

Καλύτερος έλεγχος του μωρού
Δεν είναι τυχαίο, το οτι ο ΠΟΥ ύστερα απο μελέτες διαπίστωσε πως τα βρέφη που κάνουν συγκοίμηση, έχουν λιγότερες πιθανότητες για να πάθουν Σ.Α.Β.Θ (Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου). Όταν είσαι τόσο κοντά στο μωρό, μπορείς να το ελέγχεις καλύτερα. Η άμεση οπτική επαφή, μπορεί να προλάβει πολλές καταστάσεις, που σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργούσαν πρόβλημα.

Το μωρό μαθαίνει να αναπνέει σωστά
Όσο περίεργο και αν ακούγεται, όταν το μωρό κοιμάται μαζί με τους γονείς του, ακούει συνεχώς την ανάσα τους. Αυτό το βοηθάει να συντονίσει και εκείνο την δική του, και κατά συνέπεια να αναπνέει καλύτερα.

Όσο ωφέλιμος και αν είναι αυτός ο τρόπος ύπνου του μωρού μας, θα πρέπει πάντα να τηρούμε κάποιους βασικούς κανόνες. Η συγκοίμηση, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη αν δεν γίνεται σωστά. Οι κανόνες αυτοί, είναι:
 • Οι γονείς να μην είναι καπνιστές
 • Οι γονείς να μην κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών ή αλκοολούχων ποτών
 • Το στρώμα του κρεβατιού να μην είναι απο νερό
 • Να μην γίνεται ποτέ συγκοίμηση σε άλλο μέρος εκτός απο το κρεβάτι των γονιών (π.χ καναπέ, πολυθρόνα, καρέκλα)
 • Να μην αφήνουμε ποτέ μεγαλύτερα αδέρφια να κοιμούνται μαζί με το μωρό
 • Πρέπει να απομακρύνουμε όλα τα αρκουδάκια και μαξιλαράκια απο το κρεβάτι μας

Αν όλα τα παραπάνω τηρούνται, τότε η συγκοίμηση είναι η καλύτερη μέθοδος να μεγαλώσετε το μωράκι σας. Έχει πολλά περισσότερα θετικά στοιχεία, απο ότι αρνητικά. 

Συγκοίμηση: Co-sleeping και bed-sharing

Τέλος, πρέπει να αναφερθούμε και στον τεράστιο μύθο "Αν το μωρό κοιμάται με τους γονείς, γίνεται κακομαθημένο, και αργότερα δεν θα κοιμάται μόνο του". Η απάντησή μου σε αυτό, είναι καθαρά εμπειρική και όχι ιατρική. Μετά απο 4,5 σχεδόν χρόνια co-sleeping, η Καλλιόπη μετακόμισε άνετα στο καινούργιο της δωμάτιο, με μεγάλη χαρά και χωρίς να με αναζητήσει. Η Παναγιώτα δε, που κάναμε bed-sharing για 10 μήνες, απο την πρώτη στιγμή που την έβαλα στο δικό της κρεβάτι, κοιμήθηκε σαν πουλάκι. Αυτό για εμένα τα λέει όλα.

Το κάθε παιδάκι είναι διαφορετικό και κυρίως, έχει διαφορετικές ανάγκες. Εμείς ως μαμάδες, οφείλουμε να είμαστε δίπλα τους, να τα προστατεύουμε, και να κάνουμε αυτό που θεωρούμε καλύτερο για εκείνα. Ας μην κρίνουμε λοιπόν μια μαμά επειδή κάνει bed-sharing με τον 4χρονο γιό της, ή αντίθετα, επειδή απο τον 1ο μήνα πήγε το μωρό της σε δικό του δωμάτιο.

Συμβουλές:
 • Αν το κρεβάτι σας είναι μεγάλο, τις πρώτες εβδομάδες που το μωράκι θα είναι πολύ πολύ μικρό, μπορείτε να βάλετε το καλαθάκι του στην μέση και να κοιμάστε αριστερά και δεξιά
 • Όταν θα σηκώνεστε απο το κρεβάτι και θα αφήνετε το μωρό σας να συνεχίσει τον ύπνο του, μην βάζετε μαξιλάρια για "τείχος". Μόλις λίγο ξεπεταχτεί, χωρίς να το περιμένετε, απλά θα πέσει.
 • Αν είναι εύκολο, ξεμοντάρετε το κρεβάτι σας, και ξεκινήστε τις στρωματσάδες. Είναι πολύ ποιο ασφαλές για το μωρό
 • Αν διαπιστώσετε πως ο σύντροφός σας, δυσανασχετεί, ή νιώθετε πως έχετε κουραστεί, απλά ξεκινήστε να βάζετε το μωράκι στο κρεβατάκι του 
 • Μην απογοητεύεστε αν περνάει ο καιρός και το μωρό σας δεν δείχνει έτοιμο να κοιμηθεί μόνο του. Κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co