Γιατί πρέπει να διαβάζουμε παραμύθια στα παιδιά μας;

Κυριακή, 11 Αυγούστου 2019


Το ακούμε συνέχεια, και είναι απο τις πρώτες συμβουλές που θα δεχτούμε, όταν το μωρό μας θα μεγαλώνει. Η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσετε να διαβάζετε παραμύθια, είναι η ηλικία των 12 εβδομάδων, δηλαδή αφού το μωρό σας γίνει 3 μηνών.

Το ιδανικότερο φυσικά, είναι να του διαβάζετε ήδη από την κοιλιά. Έτσι μαθαίνει να αναγνωρίζει καλύτερα την φωνή σας και δένετε περισσότερο μαζί σας. Επίσης, κάποιες μελέτες είχαν δείξει, πως το μωρό θα έχει την δυνατότητα να θυμάται την ιστορία που άκουγε στην κοιλιά σας, και να κοιμάται ποιο εύκολα το βράδυ όταν θα του την διαβάζετε. Μην ξεχνάμε πως τα μωρά, για αρκετούς μήνες μετά την γέννησή τους, θυμούνται την καλή ζωή που έκαναν στην κοιλιά.

Το να μοιραζόμαστε ιστορίες με τα παιδιά, να τους μιλάμε και να τραγουδάμε όσο συχνότερα μπορούμε, τα βοηθάει να αναπτύξουν αρκετές ικανότητες.

Ορισμένες από αυτές είναι:

 • Μαθαίνουν να αναγνωρίζουν ήχους
 • Μαθαίνουν καινούργιες λέξεις
 • Μαθαίνουν να αξιολογούν μια ιστορία ή ένα βιβλίο
 • Ενθαρρύνονται να ταξιδέψουν με την φαντασία τους και να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους
 • Εξασκούν το μυαλό τους, αποκτούν ικανότητες επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με άλλους ανθρώπους
 • Κατανοούν την διαφορά μεταξύ αληθινού και φανταστικού
 • Γίνονται ποιο ευέλικτα σε αλλαγές ή νέα γεγονότα, και μαθαίνουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους


Το να μοιράζεστε ιστορίες με τα παιδιά σας, δεν σημαίνει πάντα πως πρέπει να διαβάζετε (πολλές φορές, γονείς που δεν είναι καλοί στην ανάγνωση, φοβούνται να διαβάσουν μπροστά στον οποιοδήποτε, ακόμα και στα παιδιά του).
Μπορείτε απλά να κρατάτε το βιβλίο, και να εξηγείτε τις εικόνες του με δικό σας τρόπο. Το σημαντικό είναι πως τα παιδιά θα σας βλέπουν να κρατάτε ένα βιβλίο και να γυρνάτε προσεκτικά τις σελίδες του μια προς μια ώστε να ολοκληρώσετε την ιστορία σας.
Όλη αυτή διαδικασία, δεν ωφελεί μόνο το παιδί, αλλά και τους ίδιους τους γονείς. Δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς και χτίζει μια γερή σχέση μεταξύ σας. Είναι από τους πολυτιμότερους χρόνους που πρέπει να αφιερώσετε στο παιδί σας.Τραγουδήστε καθώς διαβάζετε
Η ανάγνωση, δεν είναι ο μοναδικός τρόπος να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει την γλωσσική του ικανότητα.
Το να διαβάζετε ιστορίες και να τραγουδάτε παιδικά τραγούδια, είναι επίσης μια καλή δραστηριότητα που θα διασκεδάσουν και σίγουρα θα λατρέψουν.
Θα μπορούσατε επίσης να πείτε δικές σας ιστορίες, ή να αναφερθείτε σε οικογενειακά γεγονότα.


Διαβάστε σε άλλη γλώσσα
Όσο τα παιδιά είναι μικρά και απορροφούν τα πάντα σαν σφουγγάρια, θεωρώ πως είναι η κατάλληλη ευκαιρία να τα μυήσετε και σε μια άλλη γλώσσα. Θα μπορούσε να είναι κάποια που γνωρίζετε εσείς. Διαβάστε ιστορίες, πείτε τραγουδάκια και επικοινωνήστε με το παιδί σας σε αυτήν την γλώσσα.
Αρκεί να είσαστε αρκετά εξοικειωμένοι και να μην δημιουργηθούν τα αντίθετα αποτελέσματα, να μην μάθει δηλαδή το παιδί να προφέρει λάθος λέξεις και να μπερδεύει τα νοήματα.


Βάλτε τα βιβλία στην καθημερινότητά σας
Την ώρα του ύπνου, του μπάνιου, του γιο γιό, στο λεωφορείο, στο αυτοκίνητο, στο πάρκο, στις διακοπές, και γενικά παντού και πάντα μπορείτε να διαβάσετε μια ιστορία, έστω και την ποιο μικρή! Κάντε τα βιβλία μια καθημερινότητα.

Να γνωρίζετε όμως πότε πρέπει να σταματάτε, καθώς είναι πολύ σημαντικό για την εικόνα που έχει το παιδί για αυτήν την δραστηριότητα. Δώστε αρκετή προσοχή στην αντίδραση του παιδιού κατά την διάρκεια της κάθε ιστορίας, και αν δείτε πως δεν την απολαμβάνει, απλά σταματήστε την. Μπορείτε να πείτε ένα ωραίο τραγουδάκι για κλείσιμο, και να αφήσετε την υπόλοιπη ιστορία για άλλη στιγμή.

Να θυμάστε πως δεν χρειάζεται να ξοδεύετε ένα σορό χρήματα για αυτές τις δραστηριότητες. Μπορείτε αντί να αγοράζετε συνεχώς βιβλία, να τα αναζητήσετε στην τοπική σας βιβλιοθήκη!

2 σχόλια:

 1. Στις μερες μας ειναι μετρημενες οι μαναδες που διαβαζουν ακομα παραμυθια.Μπραβο σας θα το στειλω σε φιλη μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, δυστυχώς αυτό είναι αλήθεια. Πολλές μητέρες πλέον εργάζονται και αδυνατούν να αφιερώσουν αυτόν τον χρόνο στα παιδάκια τους!

   Διαγραφή

Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co