Θηλασμός και έμμηνος ρύση

Κυριακή, 18 Αυγούστου 2019

 
Όταν γέννησα το πρώτο μου παιδί, δεν μου είχε πει ποτέ κανένας αυτό το ευχάριστο! Δεν θα ξανά έβλεπα την «πολυαγαπημένη» μου περίοδο για πολύ καιρό. Ειδικά τώρα στο δεύτερο παιδί μου, μέτρησα 9 μήνες εγκυμοσύνης και άλλους δώδεκα, έχοντας αμηνόρροια! Τέλειο;

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.
Μόλις ο τοκετός ολοκληρωθεί, αμέσως ξεκινούν τα λόχια. Είναι σαν την κανονική μας περίοδο, μόνο που δεν είναι ακριβώς αυτό. Ο οργανισμός μας απλά «καθαρίζει» ότι υπολείμματα έχει από την εγκυμοσύνη (ιστούς, αίμα, κλπ). Ξεκινάει με έντονο κόκκινο χρώμα, και σε διάστημα λίγων ημερών έως και έξι εβδομάδων, σιγά σιγά σταματάει και το χρώμα αλλάζει σε κίτρινο, μέχρις ότου στο τέλος γίνεται σχεδόν διαυγές.

Η πρώτη μας περίοδος, συνήθως αναμένετε τουλάχιστον 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Αν δεν θηλάζει η μητέρα, θα την επισκεφτεί έπειτα από 3 μήνες, αλλιώς μπορεί να πάρει πάνω από 6μηνο. Το πότε θα αδιαθετήσει η κάθε γυναίκα, εξαρτάται αποκλειστικά από τον οργανισμό της, οπότε οι χρόνοι είναι διαφορετικοί.

Ο θηλασμός, είναι ικανός να κρατήσει την περίοδο μακριά για αρκετό διάστημα, αλλά αργά η γρήγορα το σώμα μας θα επανέλθει.

Πως κάνουμε την έμμηνο ρύση να έρθει νωρίτερα;
 • Με το να αντικαταστήσουμε γεύματα θηλασμού, με ξένο γάλα (χάνουμε το ανά δυο-τρεις ώρες θηλασμός)
 • Δίνουμε το γάλα με μπουκάλι
 • Το μωρό αρχίζει να κοιμάται όλο το βράδυ
 • Ξεκίνημα στερεών τροφών
 • Μπαίνοντας σε φάση απογαλακτισμού

Μπορούμε να θηλάσουμε, ενώ η
έμμηνος ρύση επέστρεψε;

Με την επιστροφή της περιόδου, δεν χρειάζεται να ξεκινήσουμε απογαλακτισμό, όπως πολλές μαμάδες πιστεύουν. Είναι απόλυτα ασφαλές, και καθόλου επιζήμιο για το μωρό. Το γάλα, εξακολουθεί να είναι το ίδιο υγιεινό και πολύτιμο. Ωστόσο, οι ορμονικές αλλαγές κατά την αναμονή της περιόδου, μπορεί να επηρεάσουν το μητρικό γάλα, και κατά συνέπεια το μοτίβο θηλασμού του μωρό για μερικές ημέρες.

Πως επηρεάζει η
έμμηνος ρύση, τον θηλασμό

Μπορεί εμείς σαν μαμάδες να παρατηρούμε κάποιες αλλαγές με τον ερχομό της περιόδου, αλλά σίγουρα δεν τις παρατηρούν τα μωρά και συνεχίζουν κανονικά τον θηλασμό.
Παρόλα αυτά, οι επιδράσεις που έχει η επιστροφή της περιόδου, είναι οι εξής:
 • Ευαισθησία στις θηλές
 • Μειωμένη παραγωγή γάλακτος (είναι παροδικό)
 • Μικρή διαφορά στην γεύση του γάλακτος

Έρευνες έχουν δείξει, ότι η σύνθεση του μητρικού γάλακτος αλλάζει τις ημέρες γύρω από την ωορρηξία (στο μέσο του κύκλου). Τα επίπεδα νατρίου και χλωριδίου στο γάλα ανεβαίνουν, ενώ η λακτόζη (γάλα ζάχαρη) και το κάλιο κατεβαίνουν. Έτσι, το μητρικό γάλα γίνεται πιο αλμυρό και λιγότερο γλυκό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ξηρότητα στις θηλές

Δεν είναι καθόλου σπάνιο σε θηλάζουσες μητέρες να εμφανίζουν ευαισθησία και ξηρότητα στις θηλές. Λίγες μέρες πριν την περίοδο, μπορεί ο θηλασμός να γίνει λόγο άβολος.

Οι συμβουλές μου:

✔ Μην αφήσετε τίποτα να μπει εμπόδιο στον θηλασμό σας
✔ Συνεχίστε να βάζετε το μωρό στο στήθος, για να μην προκαλέσετε άλλα προβλήματα, όπως υπερπαραγωγή, μαστίτιδα, κλπ
✔ Μην χρησιμοποιήσετε κρέμα για τις θηλές σε αυτήν την φάση. Το μωρό σας έχει συνηθίσει την θηλή με μια συγκεκριμένη γεύση και υφή. Αν την αλλάξετε μπορεί να αποτρέψετε το μωρό από το να πιάσει το στήθος και να χαθεί γεύμα
✔ Αν νιώθετε υπερβολικό πόνο, ή πως δεν μπορείτε να βάλετε το μωρό στο στήθος, επικοινωνήστε άμεσα με έναν σύμβουλο θηλασμού

Μείωση παραγωγής γάλακτος

Η μείωση αυτή είναι προσωρινή και συμβαίνει μόνο λίγες μέρες πριν εμφανιστεί η περίοδος. Αμέσως μετά, οι ορμόνες ισορροπούν και η κανονική σας παραγωγή επιστρέφει.

Οι συμβουλές μου:
✔ Προσπαθήστε να αυξήσετε την παραγωγή εκείνες τις ημέρες φυσικά και όχι με θήλαστρο
✔ Πιείτε ένα τσάι θηλασμού
✔ Κάντε καλή διατροφή, πλούσια σε σίδηρο (κόκκινο κρέας, φυλλώδη λαχανικά) και ουσίες που αυξάνουν την παραγωγή (βρώμη, αμύγδαλα)
✔ Πίνετε πολλά υγρά
✔ Επικοινωνήστε άμεσα με έναν σύμβουλο θηλασμούΠως επηρεάζει η έμμηνος ρύση το μωρό;

Η επιστροφή της περιόδου μπορεί να μην έχει καμία επίδραση επάνω στο μωρό ή γενικά στην παραγωγή γάλακτος. Κάποια εξακολουθούν να θηλάζουν καλά χωρίς προβλήματα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και περιπτώσεις που η γεύση του γάλακτος δεν γίνεται αρεστή, ή η ποσότητά του είναι πολύ λίγη.
Αυτό σημαίνει πως το μωρό:
 • Θα είναι νευρικό
 • Θα θηλάζει περισσότερο λόγω της χαμηλής ροής
 • Θα θηλάζει λιγότερο λόγω της μειωμένης παραγωγής
 • Θα είναι ανήσυχο την ώρα του ύπνου

Αυτές οι αλλαγές στην συμπεριφορά του μωρού είναι παροδικές, και θα πρέπει να διαρκούν μόνο λίγες ημέρες, μέχρι να επιστρέψει η παραγωγή στα φυσιολογικά της. Αν παρόλα αυτά παρατηρήστε πως το μωρό εξακολουθεί να συμπεριφέρεται έτσι ή νομίζετε πως το γάλα σας δεν επαρκεί, επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρο και έναν σύμβουλο θηλασμού.

Γιατί όμως δεν έχουμε έμμηνο ρύση όταν θηλάζουμε; 

Ο θηλασμός μπορεί να αναβάλει την επιστροφή του εμμηνορροϊκού σας κύκλου για πολλούς μήνες, ένα χρόνο ή και περισσότερο. Εξαρτάται από το σώμα σας, το πόσο συχνά και για πόσο καιρό θα αποφασίσετε να θηλάσετε. Η περίοδος μπορεί να καθυστερήσει, αν:
 • Θηλάζετε αποκλειστικά
 • Θηλάζετε όλη την ημέρα και την νύχτα
 • Κρατάτε το μωρό σας κοντά με babywearing, και co-sleeping
 • Αποφύγετε να δώσετε στο μωρό μπουκάλι ή πιπίλα αν δεν υπάρχει λόγος
 • Δεν αντικαταστήσετε γεύμα θηλασμού με ξένο γάλα φόρμουλα
 • Δεν ξεκινήσετε τις στερεές τροφές πριν τους έξι μήνες

Όταν αρχίσετε να λιγοστεύετε τους θηλασμούς, πχ επειδή το μωρό ξεκίνησε να κοιμάται όλο το βράδυ ή ξεκινάτε απογαλακτισμό, είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει η περίοδός σας. Υπάρχουν όμως και γυναίκες που παρόλο που ολοκληρώνουν τον απογαλακτισμό του μωρού, για κάποιους μήνες  δεν επέστρεψε. Αν όμως ξεκινήσει, οι συχνότεροι θηλασμοί δεν μπορούν να την ξανά σταματήσουν.

Ο θηλασμός μπορεί να επηρεάσει την περίοδο, και η περίοδος σας μπορεί να επηρεάσει τον θηλασμό, το μητρικό σας γάλα, και το μωρό σας. Πολλές γυναίκες δεν παρατηρούν καμία αλλαγή όταν επιστρέφει η περίοδος, ορισμένες όμως αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ευτυχώς, είναι προσωρινά. Η ευαισθησία της θηλής μπορεί να είναι δυσάρεστη και η μείωση στην παραγωγή γάλακτος μπορεί να σημαίνει πως θα έχετε ένα νευρικό μωρό, αλλά σκεφτείτε πως αυτά συνήθως διαρκούν μόνο λίγες μέρες και φεύγουν μόνα τους. Θα ησυχάσετε τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο σας κύκλο.


Πολλές μητέρες, λανθασμένα οδηγούνται σε πρόωρο απογαλακτισμό του μωρού τους, πιστεύοντας πως η επιστροφή της περιόδου είναι το «σήμα» πως μεγάλωσε αρκετά!
Μπορεί ώρες ώρες η κατάσταση να γίνεται κουραστική, να πονάτε και να νιώθετε πως δεν αντέχετε άλλο, είναι όμως παροδικό. Να θυμάστε πως όσο περισσότερο θηλάσετε το μωρό σας, τόσο καλύτερο θα κάνετε και στους δύο.

Πηγή ιατρικών αναφορών
Χριστάκης Δημήτριος, MD MsC PhD Γυναικολόγος μαιευτήρας, www.gynaikologos-christakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co