Θηλασμός και οδοντοφυΐα. Πως θα το κάνετε ποιο εύκολο;

Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2019


Όλα βαίνουν καλά στον θηλασμό, το μωράκι σας μεγάλωσε, και πλέον ξεκίνησε να βγάζει τα πρώτα του δοντάκια, ή ακόμα προσπαθεί! Τι σημαίνει αυτό για εσάς;
Πιθανόν να σας δαγκώνει αρκετά, να δείχνει πως παίζει ποιο πολύ με την θηλή, να αρνείται να φάει, ή να κλαίει την ώρα που τρώει, εντελώς ξαφνικά.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ούτε είναι περίεργο, και φυσικά δεν σηματοδοτεί την λήξη του θηλασμού, όπως εσφαλμένα πιστεύουν πολλές μανούλες! Συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα μωράκια.

Όταν τα δοντάκια ξεκινούν να κατεβαίνουν, προκαλούν πόνο και φαγούρα στα ούλα. Όταν το μωρό σας, νιώθει κατά αυτόν τον τρόπο, θέλει να ανακουφιστεί μέσω του στήθους!
Ας μην ξεχνάμε πως για εκείνο δεν είναι μόνο η τροφή του, αλλά και ένας τρόπος να ηρεμεί. Έχουμε μιλήσει σε άλλο άρθρο για το πόσο ωφέλιμο είναι για το μωρό να το χρησιμοποιεί ως πιπίλα. Άρα, καταλαβαίνουμε αμέσως, πως αυτός είναι και ο φυσικός τρόπος να ανακουφίσει τον πόνο του ή την φαγούρα του. Η διακοπή του θηλασμού δεν συστήνεται για τόσο μικρές ηλικίες, ειδικά πριν τους 6 μήνες, και ειδικά για έναν αντιμετωπίσιμο λόγο όπως αυτός.

Το άσχημο της κατάστασης, είναι πως προκαλείται αρκετός πόνος στο στήθος, και ερεθισμός στις θηλές. Αν όμως ακολουθήσουμε κάποιες συγκεκριμένες τακτικές, τότε μπορούμε να έχουμε το μωρό μας ανακουφισμένο, και το στήθος μας σε καλή κατάσταση.

Συμβουλή #1
Κάντε μασάζ τα ούλα του πριν απο κάθε θηλασμό. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε κάποιο gadget, αρκεί να βάλετε το χέρι σας και να τρίψετε το σημείο που βλέπετε πως θα σκάσει το δοντάκι (αν δεν το γνωρίζεται, τρίψτε παντού)

Συμβουλή #2
Δώστε του κάτι να μασήσει. Κάποιο μασητικό, ή ένα πανάκι παρηγοριάς, θα το ανακουφίσει απο τον πόνο και θα είναι ποιο ήρεμο όταν θα έρθει η στιγμή να θηλάσει.

Συμβουλή #3
Αν το μωρό σας αρνείται να θηλάσει, μην το πιέσετε. Προσφέρετε το στήθος κατά απαίτησή του και δείξτε κατανόηση.

Συμβουλή#4 
Βεβαιωθείτε πως το μωρό σας βρίσκετε σε σωστή στάση θηλασμού.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το μωρό που θηλάζει σωστά δεν μπορεί να δαγκώσει. Όταν έχει τη σωστή στάση, η θηλή μας είναι βαθιά μέσα στο στόμα του μωρού. Τα χείλη του και τα ούλα του ακουμπάνε στη θηλαία άλω (το σκούρο τμήμα γύρω από τη θηλή), περίπου ένα εκατοστό μακριά από τη βάση της θηλής. Η γλώσσα του μωρού προεκτείνεται πάνω και έξω από τα ούλα του, ανάμεσα στα κάτω ούλα και στο στήθος. Τα επάνω δόντια μπορεί να αφήσουν ένα αποτύπωμα στη θηλαία άλω το οποίο όμως είναι ανώδυνο, αλλά κατά τη διάρκεια ενός καλού θηλασμού, όπου το παιδί θηλάζει και καταπίνει ενεργητικά, δεν μπορεί να δαγκώσει το στήθος.

Αισθανόμαστε πόνο μόνο όταν τα σαγόνια του μωρού κλείνουν επάνω στη θηλή μας αντί στη θηλαία άλω, ακόμα κι όταν το μωρό δεν έχει δόντια. Για να το πούμε πιο απλά, αν το μωρό έχει σωστή στάση θηλασμού δεν μπορεί να δαγκώσει και αν δαγκώνει σημαίνει ότι δεν έχει σωστή στάση θηλασμού.
Απόσπασμα απο άρθρο της Βίκυς Φαρδογιάννη – Πιστοποιήμενη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Συμβουλή #5
Τηλεφωνήστε στον γιατρό σας και ρωτήστε αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάτι για να ανακουφιστεί.

Συμβουλή #6
Μην δώσετε πιπίλα, ακόμα και αν πιστέψετε πως μόνο έτσι θα σταματήσει. Το μόνο που θα καταφέρετε, θα είναι να το ενθαρρύνετε να δαγκώνει την θηλή, και θα έχει άσχημο αντίκτυπο στον θηλασμό.

Συμβουλή #7
Μην χρησιμοποιήσετε ποτέ σκευάσματα ή οτιδήποτε άλλο, στο μωρό σας, αν δεν σας τα έχει προμηθεύσει ο γιατρός σας. Ποτέ μην δώσετε κάτι στο μωρό σας, αν δεν σας το έχει συστήσει γιατρός. Ακόμη και αν σας έχουν συμβουλέψει για κάποιο γιατροσόφι, πρώτα συμβουλευτείτε τον ειδικό.

Συμβουλή #8
Κάντε υπομονή. Απο την στιγμή που μπαίνετε σε αυτή την φάση, θα είναι λίγο δύσκολα και κουραστικά, αλλά θα τελειώσει πολύ σύντομα, και θα ξεπροβάλλουν πολύ γρήγορα τα μικροσκοπικά άσπρα τους δοντάκια! Τότε ο θηλασμός θα μπει πάλι σε σειρά, χωρίς πόνο και τραυματισμούς.

Αν νομίζετε πως δεν έχει τίποτα αποτέλεσμα και ο θηλασμός σας φαίνεται αδύνατος, επικοινωνήστε με έναν σύμβουλο θηλασμού, ώστε να σας βοηθήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co