Η μέθοδος Montessori

Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2019


Η μέθοδος Montessori, είναι μια μέθοδος διαπαιδαγώγησης που αρχίζει να γίνεται γνωστή στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, και ήδη μετράει 10 ειδικά σχολεία που την ακολουθούν.

Τι είναι όμως και πως βοηθάει το παιδί μας;
Ας ξεκινήσουμε, λέγοντας πως η μέθοδος αυτή, αναπτύχθηκε από την Μαρία Μοντεσσόρι (Maria Montessori), την πρώτη γυναίκα γιατρό στην Ιταλία, τον 20ο αιώνα. Χρησιμοποίησε την εκπαίδευσή της ως επιστήμονας, γιατρός, και παιδαγωγός, για να παρακολουθήσει προσεκτικά τα παιδιά κι την συμπεριφορά τους, και σχεδίασε ένα σχολείο που να είναι σύμμαχος με την ανάπτυξη τους, και όχι να την "κουράρει".

Άρα η "προσέγγιση" που ορίζει αυτή η μέθοδος, βασίζεται στην παρατήρηση του παιδιού, ακολουθώντας τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντά του. Το παιδί έχει την ελευθερία να εξερευνά και να μαθαίνει, όποτε είναι έτοιμο. Οπότε εμείς ως γονείς, καλούμαστε να προσδιορίζουμε πότε θα είναι έτοιμο να μάθει μια συγκεκριμένη ικανότητα.

Η Μαρία Μοντεσσόρι, πίστευε πως τα παιδιά πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται με σεβασμό ως ικανοί άνθρωποι! Θεωρούσε ότι εφόσον τα παιδιά διδάσκονται με σεβασμό, τότε θα σεβαστούν και εκείνα το περιβάλλον γύρω τους, τα υλικά, και τους ίδιους τους ανθρώπους.

Τα οφέλη της μεθόδου Montessori
✔ Παρέχεται ένα ασφαλές και δημιουργικό περιβάλλον για τα παιδιά
✔ Τα βοηθάει να αποκτήσουν εμπιστοσύνη τόσο στον εαυτό τους, όσο και στον κόσμο γύρω τους
✔ Τα βοηθάει να αποκτήσουν εμπιστοσύνη ικανότητες τους
✔ Αναπτύσσουν την λεπτή κινητικότητα και τις γλωσσικές τους ικανότητες
✔ Αποκτούν την ευκαιρία να δρουν ανεξάρτητα στην καθημερινότητά τους
✔ Μαθαίνουν να αποκτούν καθήκοντα και να έχουν επιμονή σε αυτά
✔ Αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες με σεβασμό, σαφήνεια και ειλικρίνεια, γνωρίζοντας τις φυσικές συνέπειες
✔ Παρέχεται μια μεγάλη ποικιλία υλικών, για τη βελτίωση της αισθητήριας αντίληψης, της ανάπτυξης της παιδείας, και της μαθηματικής κατανόησης
✔ Δίνονται ευκαιρίες για εξερευνήσεις με βάση την φαντασία, που ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και εκδηλώνουν την δημιουργικότητά τους

Όλα τα παραπάνω για να επιτευχθούν, σύμφωνα πάντα με την Μαρία Μοντεσσόρι, θα πρέπει να υπάρχει και ο κατάλληλα οργανωμένος και προετοιμασμένος χώρος.
Στόχος είναι να υπάρχει ένα μέρος (συνήθως είναι το παιδικό δωμάτιο), όπου το παιδί θα μπορεί να μεγιστοποιεί και να αξιοποιεί την "ανεξάρτητη μάθηση". Πρέπει να είναι ήρεμος χώρος, καλά τακτοποιημένος, ώστε το παιδί να μπορεί να εκτελεί όλα του τα καθήκοντα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τις ικανότητές του. Τα βασικά στοιχεία ενός τέτοιου χώρου, είναι: ελευθερία, δομή, τάξη, ομορφιά, φύση και επικοινωνία.

Όπως είδαμε παραπάνω λοιπόν, η μέθοδος αυτή κινείται γύρω απο το παιδί. Το βάζει στο κέντρο, και καλούμαστε εμείς ως γονείς να ασχοληθούμε μαζί του ουσιαστικά, να παρατηρούμε τις ικανότητες του αλλά και τις διάφορες προοπτικές εξέλιξής που θα εμφανίσει, "αρπάζοντάς" τες και μετατρέποντάς τες σε μια καινούργια ή ποιο προχωρημένη ικανότητα.

Βασικές αρχές είναι η ελευθερία, ο σεβασμός, η δημιουργία και η εξάσκηση του μυαλού στην καθημερινότητα. Δηλαδή, η ολοκληρωμένη-πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού.

2 σχόλια:

  1. Την ακολουθούμε ήδη την εκπαίδευση της Μοντεσσόρι Νάντια μου!Σε ευχαριστούμε πολύ για το άρθρο!!!Πολύ κατατοπιστικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σαι καλά Έλενα! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια!

      Διαγραφή

Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co