Δραστηριότητα: Μαθαίνω τους αριθμούς + δωρεάν εκτυπώσιμο

Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019


Σήμερα θα δούμε μια πολύ ωραία δραστηριότητα. Παιχνίδι καρτών για την εκμάθηση αριθμητικής!

Μέσα από αυτό το παιχνίδι, μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να μάθει να μετράει, αλλά και αντιστοιχίζει τις ποσότητες με τους αριθμούς. Αν το παιδάκι είναι μεγαλύτερο, οι κάρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και με άλλους τρόπους που θα σας προτείνω στη συνέχεια!

Πως ξεκινάμε;

✔ Κατεβάζετε το εκτυπώσιμο αρχείο Word, που θα βρείτε ΕΔΩ
✔ Κόβετε προσεκτικά στο περίγραμμα των αριθμών
✔ Απλώνετε ένα χαλάκι ή μια πετσέτα για να παίξει επάνω το παιδί (εγώ έβαλα τσόχα)


Τρόποι που μπορείτε να παίξετε:

Στάδιο Ι - Όταν το παιδί έρχεται σε πρώτη επαφή με τους αριθμούς


Αν είναι η πρώτη φορά που το παιδί θα κληθεί να γνωρίσει τους αριθμούς, ταξινομήστε τους αριθμούς απο τον μικρότερο στον μεγαλύτερο και διαβάστε τους.
Μόλις δείτε πως και το παιδί είναι έτοιμο, τότε μπορείτε να ανακατεύετε τις κάρτες και εκείνο να τις ταξινομεί με την σωστή σειρά!

Μόλις τα καταφέρει με τους αριθμούς, κάντε το ίδιο και με τις βούλες. Ανακατέψτε τις κάρτες, και αφήστε το παιδί να τις ταξινομήσει.
Κάντε το ίδιο ξανά και ξανά, μέχρι να αποκτήσει πλήρη εξοικείωση και να μπορέσετε να προχωρήσετε!

Αν δείτε πως το παιδί δεν είναι έτοιμο ή δυσκολεύετε, καλύτερα να σταματήσετε το παιχνίδι και να αναλάβετε να του δείξετε ξανά την σωστή σειρά των αριθμών. Είναι πολύ σημαντικό να μην νιώσει απογοήτευση.


Στάδιο ΙΙ - Αφού το παιδί πλέον γνωρίζει την σωστή σειρά των αριθμών


Εφόσον είμαστε πλέον εξοικειωμένοι με την σειρά των αριθμών, μπορείτε να ετοιμάσετε την δραστηριότητα με τους εξής δυο τρόπους:
✔ Βάζετε τους αριθμούς στην σειρά, αφήνοντας κενό από κάτω, ώστε το παιδί να τοποθετήσει τις κάρτες με τις βούλες, τις οποίες πριν θα έχετε ανακατέψει.
✔ Βάζετε τις βούλες με την σειρά, αφήνοντας κενό από κάτω, ώστε το παιδί να τοποθετήσει τις κάρτες με τους αριθμούς, τις οποίες πριν θα έχετε επίσης ανακατέψει.

Αν το παιδί χρειαστεί βοήθεια ή κολλήσει, σταθείτε δίπλα του και διακριτικά δείξτε του τον σωστό τρόπο, ενθαρρύνοντας το να ξανά προσπαθήσει.


Στάδιο ΙΙΙ - Παρατηρητικότητα και αντιστοίχιση 


Αυτό το είδος στησίματος της δραστηριότητας, προσδοθεί κυρίως στην εξάσκηση της παρατηρητικότητας του παιδιού, και μπορεί να γίνει με δυο τρόπους:
✔ Βάζουμε τις κάρτες των αριθμών με τυχαία σειρά, και αφήνουμε το παιδί να τις αντιστοιχίσει με τις κάρτες που έχουν βούλες.
✔ Βάζουμε τις κάρτες με τις βούλες με τυχαία σειρά, και αφήνουμε το παιδί να τις αντιστοιχίσει με τις κάρτες των αριθμών.


Είναι μια πολύ εποικοδομητική δραστηριότητα που αποσκοπεί στην εκμάθηση και εξάσκηση του παιδιού στο να μπορεί να αναγνωρίζει τους αριθμούς, να τους βάζει σε σωστή σειρά, και να παίζει μαζί τους παιχνίδια αντιστοίχισης.

Ελπίζω να σας αρέσει!
Θα χαρώ πολύ να μου αφήσετε σε σχόλια την άποψή σας, αν το παίξατε, και αν σας άρεσε!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co