Πως πειθαρχούμε ένα παιδί με θετικό τρόπο;

Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2019


Πολλές φορές μας έχει τύχει να πάμε κάπου, ή ακόμα και μέσα στο σπίτι, να θεωρήσουμε πως αυτό που κάνει το παιδί μας δεν είναι σωστό και πρέπει να σταματήσει. Είναι πολύ δύσκολο και αρκετά ψυχοφθόρο θα έλεγα, το να ξεκινάμε να του φωνάξουμε. Ίσως πιστεύουμε πως με την ένταση στην φωνή, την τιμωρία, ή τον παραδειγματισμό, θα κάνουμε το παιδί να σταματήσει και να κάνει αυτό που του λέμε, αλλά δυστυχώς συμβαίνει το αντίθετο. Το απομακρύνουμε από δίπλα μας και η εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο μας αρχίζει να κλονίζεται!
Γιατί τι είναι στο κάτω κάτω; Ένα απλό μικρό παιδάκι που θέλει να ανακαλύψει τον κόσμο!

Στο σημερινό μου άρθρο, θα σας δώσω τις δικές μου συμβουλές, για το πως μπορείτε να κάνετε το παιδί σας να σταματήσει κάτι που δεν πρέπει, και να σας ακούσει. Πως δηλαδή θα το πειθαρχήσετε, αλλά με θετικότητα! Με πολύ όμορφο τρόπο, χωρίς φωνές, χωρίς τιμωρίες, και με σεβασμό προς εκείνο.


Ανακατεύθυνση προσοχής

Δεν είναι καθόλου δύσκολο για ένα μικρό παιδί! Η προσοχή τους αποσπάται συνεχώς και πολύ εύκολα. Όταν λοιπόν το δούμε, πως θέλει να πάρει κάτι που του έχει απαγορευτεί (π.χ επειδή είναι επικίνδυνο), αντί να του βάλουμε τις φωνές μπορούμε να του δείξουμε ένα άλλο παιχνίδι που είμαστε σίγουροι πως θα του αρέσει και θα του αποσπάσει την προσοχή.

Προσωπικά και οι δύο μου κόρες τρελαίνονται να τους δίνω ένα κουτάκι κλειστό ή ένα τσαντάκι που μέσα θα έχω βάλει διάφορα μικρά παιχνιδάκια, και εκείνες πρέπει να τα βγάζουν κι να τα "ανακαλύπτουν". Οπότε είναι ένας τρόπος για εμένα να τους αποσπώ την προσοχή όταν χρειάζεται!

Εκτός από την απόσπαση της προσοχής με κάποιο αντικείμενο, μπορούμε να το κάνουμε και δίνοντας κάποια άλλη ιδέα που θα το ενθουσιάσει. Όταν λοιπόν θα γκρινιάζει για να δει ένα παιδικό στην τηλεόραση, αντί να του πούμε "όχι δεν κάνει να δεις άλλο τηλεόραση", μπορούμε να πούμε "κοίτα τι όμορφο καιρό που έχει έξω. Μπορείς να ντυθείς και να παίξεις στην αυλή με την αγαπημένη σου μπάλα". Έχει πάλι το ίδιο αποτέλεσμα!!


Διαβάστε "Τι πρέπει να κάνεις αφού φωνάξεις στα παιδιά σου;"


Θετική επιβράβευση

Επιβραβεύστε την συμπεριφορά του παιδιού σας όταν κάνει κάτι καλό. Αν για παράδειγμα το δείτε να μοιράζεται ένα παιχνίδι με τους φίλους του, πείτε του πόσο γενναιόδωρο είναι. Αν κάνει μια καλή πράξη ή πει μια καλή κουβέντα, πείτε του πόσο σημαντικό ήταν αυτό που έκανε.

Με το να ασχολούμαστε ακόμα και με τα θετικά στοιχεία της συμπεριφοράς ενώ παιδιού, το βγάζουμε από το τρυπάκι ότι πρέπει να κάνει κάτι κακό για να τραβήξει την προσοχή. Ακόμα και όταν κάνει κάτι που δεν πρέπει, αμέσως θα πρέπει να του εξηγείτε, πως θα διορθώσει αυτή την συμπεριφορά, και όχι να του φωνάξετε.


Χρησιμοποιείστε Time in και όχι Time out

Οι τιμωρίες είναι η ποιο γνωστή μέθοδος που χρησιμοποιούν οι γονείς για να "συμμορφώσουν" τα παιδιά τους. Λάθος! Τις περισσότερες φορές γίνεται υπερβολική χρήση της τιμωρίας, με αποτέλεσμα το παιδί να μην δίνει τόση σημασία όση θα έπρεπε.

Όταν λοιπόν κάνει κάτι που δεν πρέπει, αντί να το στείλετε στο δωμάτιο του μόνο του, καθίστε και διαβάστε ένα βιβλίο έως ότου η κατάσταση ηρεμήσει, και είναι έτοιμο να ζητήσει συγνώμη(αν είναι απαραίτητο).


Διαβάστε "Βοηθώντας τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τα -εκτός ελέγχου- συναισθήματά τους


Ένα παιδί δεν έχει ανάγκη την τιμωρία, αλλά έναν γονιό που θα καθίσει ήρεμα κι θα του εξηγήσει το λάθος του, δείχνοντάς του τον σωστό τρόπο. Με την τιμωρία, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να κάνουμε το παιδί ποιο νευρικό, να έχει ξεσπάσματα θυμού, να μην μας ακούει για να αποσπάσει την προσοχή μας, να μην μας εμπιστεύεται και να μην μας ανοίγεται εύκολα. Φαίνεται ως ένας τρόπος που αποδίδει, αλλά δεν είναι έτσι.

Πρέπει να ως γονείς να είμαστε εξοπλισμένοι με υπομονή, και να ανταποκρινόμαστε με τον σωστό τρόπο στην συμπεριφορά του παιδιού μας. Ίσως ακούγεται δύσκολο το να κάνουμε ένα μικρό παιδί να καταλάβει το λάθος του και να το διορθώσει, αλλά υπάρχουν πολλοί καθημερινοί τρόποι μέσα από τους οποίους μπορούμε να του το δείξουμε, και πολλές καταστάσεις που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε για να το κάνουμε κατανοητό.

Στην ουσία δεν υπάρχουν ποτέ κακά παιδιά, παρά μόνο κακή και λάθος συμπεριφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co