0-6 Εβδομάδες Κύησης

Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2018

Μήκος εμβρύου: 4 χιλιοστά
Βάρος εμβρύου: λιγότερο από ένα γραμμάριο

#Πως αναπτύσσεται το έμβρυο;

Σε ένα τόσο πρώιμο στάδιο, το έμβρυο επιπλέει μέσα σε μια φούσκα γεμάτη υγρό, η οποία θα εξελιχθεί σε αμνιακό σάκο. Αυτός ο σάκος καλύπτεται απο μια προστατευτική στιβάδα κυττάρων, που αποκαλείτε χόριο. Ο λεκιθικός σάκος, ο οποίος μοιάζει μάλλον με μπαλόνι προσαρτημένο στο έμβρυο, προμηθεύει το έμβρυο με όλα τα θρεπτικά στοιχεία μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως ο πλακούντας και να αναλάβει αυτή την λειτουργία, την δωδέκατη περίπου εβδομάδα.


#Σύστημα συντήρησης του εμβρύου

Οι λάχνες του πλακούντα πλέκονται ανάμεσα στα αιμοφόρα αγγεία της μητέρας, στο τοίχωμα της μήτρας. Με την βοήθεια του μητρικού αίματος πραγματοποιείται η ανταλλαγή θρεπτικών ουσιών και αποβλήτων ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό. Ο πλακούντας είναι ένα εργοστάσιο που παράγει ορμόνες, όπως την χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG). Τα αιμοσφαίρια του εμβρύου παράγονται απο την λέκιθο, έως την έκτη εβδομάδα. Μετά το τέλος της τρίτης εβδομάδας, την κυκλοφορία του αίματος αναλαμβάνει η καρδιά.


#Εσωτερικά όργανα του εμβρύου
Καρδιά: Το έμβρυο έχει την δική του μικροσκοπική καρδιά, η οποία στέλενει αίμα στα καινούργια αιμοφόρα αγγεία.

Νευρικό σύστημα και εγκέφαλος:  Μια σειρά σκουρότερων κυττάρων, διατρέχει την πλάτη του εμβρύου - αυτή είναι η βάση του νωτιαίου μυελού και του νευρικού συστήματος.

Πεπτικό σύστημα: Οι απαρχές του συστήματος, έχουν σχηματισθεί. Υπάρχει ένας σωλήνας που ξεκινάει απο το στόμα και καταλήγει στην ουρά και απο τον οποίο θα δημιουργηθούν το στομάχι και τα έντερα. Θα περάσουν όμως πολλές εβδομάδες προτού αρχίσει να λειτουργεί το πεπτικό σύστημα.


#Πότε αρχίζει να χτυπάει η καρδιά;
Η καρδιά αρχίζει να σχηματίζεται κατά την πέμπτη εβδομάδα οπότε "πεταρίζει", χτυπά. Ένα πρόωρο υπερηχογράφημα, κατά την έκτη εβδομάδα, μπορεί να δείξει την καρδιά να πεταρίζει. Αρχικά, η καρδιά είναι ένας απλός αυλός και μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες εξελίσσεται στην πολύπλοκη δομή που είναι η ανθρώπινη καρδιά με τους τέσσερις θαλάμους.


#Η μητέρα

  •     Λίγα είναι τα συμπτώματα σε αυτό το στάδιο, αν και αισθάνεστε σαν να περιμένετε περίοδο και έχετε μια σχετική συχνοουρία.
  •     Επίσης υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης ναυτίας ή ζαλάδας.
  •     Μόλις εμφυτευτεί το έμβρυο στο ενδομήτριο, διακόπτεται ο φυσιολογικός κύκλος ωορρηξίας.


#Τι να ρωτήσω τον γιατρό μου αυτές τις εβδομάδες;

  •     Πόσα κιλά επιτρέπεται να πάρω;
  •     Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθήσω;
  •     Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγω;
  •     Ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθώ;
  •     Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την ναυτία;
  •     Ποιες καταστάσεις, θα πρέπει να με ανησυχήσουν;Βιβλιογραφία: Εγκυμοσύνη(Dr Christoph Lees-Dr Karina Reynolds-Grainne McCartan), Conseption, pregnancy and birth(Dr Miriam Stoppard), Das mami buch (Katja Kesler

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co