13-16 Εβδομάδες Κύησης

Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2018

Μήκος εμβρύου: 12 εκατοστά
Βάρος εμβρύου: 130 γραμμάρια


 #ΠΩΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ;

Αν και το έμβρυο είναι ακόμα πολύ μικρό, όλα του τα άκρα καθώς και τα χαρακτηριστικά του έχουν πλέον σχηματισθεί και έχουν ορμονικότερες αναλογίες. Εφ' όσον δεν υπάρχει στιβάδα λίπους, το έμβρυο φαίνεται λεπτοκαμωμένο. Το δέρμα είναι τόσο λεπτό και ημιδιαφανές που φαίνονται καθαρά τα αιμοφόρα αγγεία από κάτω. Το μωρό είναι επίσης πολύ δραστήριο και μπορεί να κάνει γροθιές τα χεράκια του, να βυζαίνει τον αντίχειρά του, να καταπίνει υγρό και να απ εκκρίνει μέσα στο αμνιακό υγρό.


Κεφάλι: Τα οστά του προσώπου έχουν σχηματισθεί, έτσι σε μια εξέταση φαίνονται ποιο λεπτεπίλεπτα τα χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως το στόμα ή η μύτη. Λόγω της ανάπτυξης των μυών του προσώπου, το έμβρυο μπορεί να παίρνει διαφορετικές εκφράσεις, αλλά χωρίς να τις ελέγχει. Τα μάτια είναι ευαίσθητα στις αλλαγές φωτισμού, μολονότι ακόμα είναι κλεισμένα, σφαλιστά. Πολύ λεπτά φρύδια και βλεφαρίδες έχουν αρχίσει να μεγαλώνουν. Οι γευστικές κάλυκες εμφανίζονται στην γλώσσα. Κατά την 16η εβδομάδα, τα μικρά οστάρια στο αυτί σκληραίνουν και το μωρό σας ακούει κάποιους πρώτους ήχους.

Χέρια και πόδια: Τα πόδια πλέον έχουν προφτάσει τα χέρια όσον αφορά την ανάπτυξή τους και είναι μακρύτερα απο τα χέρια. Μικροσκοπικά νύχια εμφανίζονται στις άκρες των δακτύλων των χεριών, αλλά τα νύχια των ποδιών αναπτύσσονται αργότερα.


#ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ

Νευρικό σύστημα: Μια στιβάδα λίπους αρχίζει να καλύπτει τα νεύρα που συνοδεύουν τους μυς με τον εγκέφαλο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί άπαξ και ολοκληρωθεί η σύνδεση, μπορεί να μεταβιβάζονται μηνύματα από και προς τον εγκέφαλο, επιτρέποντας το συγχρονισμό των κινήσεων.


#ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ
Μέσα στο μεμβρανώδη σάκο, το έμβρυο περιβάλλεται από προστατευτικό αμνιακό υγρό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να κινείται ελύθερα και να αναπτύσσει μυικό τόνο. Το έμβρυο, την μια στιγμή μπορεί να είναι με το κεφάλι προς τα κάτω και την άλλη με τα πόδια προς τα κάτω, αλλά είναι απίθανο να νιώσετε κάποιες από αυτές τις κινήσεις γιατί το υγρό απορροφά τις μικρές αυτές κινήσεις.


#Η ΜΗΤΕΡΑ

  •     Στη διαρκεί αυτών των εβδομάδων, αρχικά συμπτώματα όπως ναυτία, δυσκοιλιότητα και κούραση αρχίζουν συνήθως να υποχωρούν.
  •     Οι θηλές σκουραίνουν λόγω της χρωστικής ουσίας μελανίνης και η μέση αρχίζει να εξαφανίζεται και  κάτω από τον αφαλό η κοιλιά έχει εμφανώς φουσκώσει.

 #ΤΙ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΜΟΥ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ;
  •     Πόσα κιλά επιτρέπεται να πάρω;
  •     Ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθώ;
  •     Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την ναυτία;
  •     Ποιες καταστάσεις, θα πρέπει να με ανησυχήσουν;
  •     Πως να αντιμετωπίσω την δυσκοιλιότητα;
  •     Μπορώ να φοράω ακόμα ψηλοτάκουνα παπούτσια;Βιβλιογραφία: Εγκυμοσύνη(Dr Christoph Lees-Dr Karina Reynolds-Grainne McCartan), Conseption, pregnancy and birth(Dr Miriam Stoppard), Das mami buch (Katja Kesler) 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co