17-20 Εβδομάδες Κύησης

Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2018


Μήκος εμβρύου: 16 εκατοστά
Βάρος εμβρύου: 340 γραμμάρια


#ΠΩΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ;

Ο ρυθμός ανάπτυξης, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν πολύ γοργός, επιβραδύνεται, έτσι ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στους πνεύμονες, στο πεπτικό σύστημα και στο ανοσοποιητικό σύστημα να ωριμάσουν. Το μωρό, έχει οξυμένη αίσθηση ακοής και οι δυνατοί κρότοι μπορεί να το κάνουν να αναπηδήσει.


Κεφάλι και πρόσωπο: Τα μάτια είναι ακόμη σφαλιστά αλλά οι κινήσεις των ματιών έχουν εξελιχθεί και τα μάτια κινούνται αργά από την μια μεριά στην άλλη. Οι γευστικές κάλυκες έχουν αναπτυχθεί πολύ καλά και τα πρώτα δόντια σχηματίζονται μέσα στα ούλα. 

Σώμα: Το μωρό δεν είναι πλέον τόσο λεπτοκαμωμένο όσο ήταν τον προηγούμενο μήνα, γιατί έχει αναπτυχθεί μια στιβάδα λίπους. Μέρος του λίπους έχει καφετί χρώμα και εμφανίζεται γύρω από το σβέρκο στο λαιμό, στα νεφρά και κάτω από το στέρνο. Στο υπόλοιπο σώμα εμφανίζονται στιβάδες του συνήθους (λευκού) λίπους.

Δέρμα και τριχοφυΐα: Το δέρμα καλύπτεται από λεπτό χνούδι (lanugo) και από μια προστατευτική κηρώδη επικάλυψη μιας κολλώδους λευκής ουσίας.


#ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ

 Κινήσεις: Το μωρό είναι πολύ ποιο δραστήριο και έχει πληρέστερο έλεγχο γιατί οι μύες και το νευρικό σύστημα έχουν αναπτυχθεί και άλλο. Τα περισσότερα από τα βασικά όργανα τώρα πλέον λειτουργούν.

Γεννητικά όργανα: Έχουν πλέον αναπτυχθεί και είναι συνήθως ορατά στις εξετάσεις. Στα κορίτσια οι ωοθήκες περιέχουν όλα τα ωάρια και οι θηλές και οι μαστικοί αδένες κάνουν την εμφάνισή τους.


#ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ

Από τώρα και στη συνέχεια, ο πλήρως ανεπτυγμένος πλακούντας θα προμηθεύει το μωρό με όλα τα απαιτούμενα μέχρι και την γέννηση του. Εκτός από την παροχή οξυγόνου, θρεπτικών ουσιών και προστατευτικών αντισωμάτων, ο πλακούντας εξασφαλίζει και τη διάθεση των απεκκριμάτων. Αν και ο πλακούντας συνεχίζει να αυξάνεται, τώρα πλέον είναι μικρότερος από το μωρό.


#Η ΜΗΤΕΡΑ

 •     Σε αυτές τις εβδομάδες της εγκυμοσύνης, μπορεί να ματώνουν τα ούλα σας, θα έχετε πόνους στην πλάτη και ίσως πολλά κολπικά υγρά.
 •     Το στήθος μεγαλώνει αισθητά, ενδεχομένως να τρέξει πρωτόγαλα (πύαρ) στις θηλές, ένα αραιό υγρό που τροφοδοτεί το μωρό με όλα όσα χρειάζεται τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό.
 •     Τέλος, το πάνω τοίχωμα της μήτρας βρίσκεται τώρα στο ύψος του αφαλού. Το επόμενο διάστημα το βάρος σας θα αυξάνεται περίπου κατά μισό κιλό την εβδομάδα.


#ΤΙ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΜΟΥ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ;

 •     Πόσα κιλά επιτρέπεται να πάρω;
 •     Ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθώ;
 •     Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την ναυτία;
 •     Ποιες καταστάσεις, θα πρέπει να με ανησυχήσουν;
 •     Πως να αντιμετωπίσω την δυσκοιλιότητα;
 •     Μπορώ να φοράω ακόμα ψηλοτάκουνα παπούτσια;
 •     Έχει το μωρό μου σωστό μέγεθος, σύμφωνα με τις ημερομηνίες;
 •     Αναπτύσσονται σωστά τα κύρια όργανά του; Βιβλιογραφία: Εγκυμοσύνη(Dr Christoph Lees-Dr Karina Reynolds-Grainne McCartan), Conseption, pregnancy and birth(Dr Miriam Stoppard), Das mami buch (Katja Kesler)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co