21-24 Εβδομάδες Κύησης

Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2018


Μήκος εμβρύου: 21 εκατοστά
Βάρος εμβρύου: 630 γραμμάρια#ΠΩΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ;


Δέρμα: Ακόμη λεπτό, αλλά όχι πλέον ημιδιαφανές, το δέρμα του μωρού είναι τώρα κοκκινωπό και σαν ρυτιδιασμένο, γιατί χρειάζεται ακόμη να φτιαχτούν και άλλες στιβάδες λίπους.

Μάτια: Την 22η με 24η εβδομάδα τα μάτια του μωρού ανοίγουν.


#ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ
Περιβαλλόμενο απο 500 χιλιοστόλιτρα αμνιοτικού υγρού το μωρό σας μπορεί να στριφογυρνά μέσα στην μήτρα με μεγάλη κινητικότητα. Μπορεί να κλωτσάει, να βυζαίνει τον αντίχειρά του, να ανοιγοκλείνει το στόμα του και να αποκρίνεται σε κινήσεις ή δυνατούς ήχους. Ο καρδιακός παλμός έχει πέσει στους 140-150 κτύπους το λεπτό και είναι πλέον δυνατόν να πάρετε ένα καρδιογράφημα του μωρού. Όλα τα σημαντικά όργανα (εκτός των πνευμόνων) βρίσκονται σε λειτουργία.

Εγκέφαλος και νευρικό σύστημα: Εάν δείτε τα εγκεφαλικά κύτταρα του μωρού σε ένα εγκεφαλογράφημα, θα διαπιστώσετε οτι μοιάζουν πολύ με αυτά ενός νεογέννητου. Τα κύτταρα που ελέγχουν την συνειδητή σκέψη αναπτύσσονται, το μωρό γίνεται ποιο ευαίσθητο στους ήχους και στις κινήσεις και σε αυτό το στάδιο πιστεύεται οτι αναπτύσσεται ένας κύκλος ύπνου και εγρήγορσης. 

Πνεύμονες: Οι πνεύμονες, που είναι ακόμη γεμάτοι με αμνιοτικό υγρό, είναι τα λιγότερο ανεπτυγμένα όργανα και θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες ακόμη πριν να αναπτυχθούν πλήρως όλοι οι μικροί θύλακες ανταλλαγής αερίων (κυψελίδες).

Πεπτικό σύστημα: Το μωρό περιοδικά καταπίνει και απεκκρίνει αμνιοτικό υγρό.


#ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ

Τα τοιχώματα των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων του ιστού του πλακούντα γίνονται λεπτότερα και περισσότερο διαπερατά καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη, έτσι ώστε η ποσότητα των θρεπτικών ουσιών που περνάει στο μωρό να αυξάνεται και να αποβάλλονται μεγαλύτερες ποσότητες άχρηστων ουσιών.


#Η ΜΗΤΕΡΑ

 •     Σε αυτές τις εβδομάδες θα υπάρχουν αρκετές ενοχλήσεις και πόνοι.
 •     Καθώς το μωρό μεγαλώνει και μαζί του μεγαλώνει και η μήτρα, ο θώρακας σας μετατοπίζεται κατά 5 εκατοστά προς τα επάνω, ενώ τα κατώτερα πλευρά σας ωθούνται προς τα έξω. Αυτό θα σας προκαλέσει πόνο στον θώρακα και επειδή το μωρό πιέζει ήδη και το στομάχι σας, πιθανόν να έχετε δυσπεψία και καούρες.
 •     Επειδή οι μύες της μήτρας τεντώνονται, μπορεί να αισθάνεστε πόνους σαν τσιμπήματα στα πλάγια της κοιλιάς σας.


#ΤΙ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΜΟΥ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ;


 •     Πόσα κιλά επιτρέπεται να πάρω;
 •     Ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθώ;
 •     Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την ναυτία;
 •     Ποιες καταστάσεις, θα πρέπει να με ανησυχήσουν;
 •     Πως να αντιμετωπίσω την δυσκοιλιότητα;
 •     Μπορώ να φοράω ακόμα ψηλοτάκουνα παπούτσια;
 •     Έχει το μωρό μου σωστό μέγεθος, σύμφωνα με τις ημερομηνίες;
 •     Αναπτύσσονται σωστά τα κύρια όργανά του;
 •     Στην προηγούμενη εγκυμοσύνη γέννησα με καισαρική τομή, μπορώ τώρα να ακολουθήσω την μέθοδο Vbac και να γεννήσω φυσιολογικά;Βιβλιογραφία: Εγκυμοσύνη(Dr Christoph Lees-Dr Karina Reynolds-Grainne McCartan), Conseption, pregnancy and birth(Dr Miriam Stoppard), Das mami buch (Katja Kesler)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co