25-29 Εβδομάδες Κύησης

Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2018


Μήκος εμβρύου: 26 εκατοστά
Βάρος εμβρύου: 1.1 κιλά

 

#ΠΩΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ;

Μια κολλώδης ουσία, η οποία καλείται vernix, καλύπτει το δέρμα του μωρού και του παρέχει μόνωση. Εάν γεννηθεί τώρα το μωρό σας, θα είναι αρκετά ανεπτυγμένο σωματικά ώστε να μπορέσει να επιζήσει, αλλά θα χρειαστεί ειδική παρακολούθηση.


#ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ

Εγκέφαλος: Αναπτύσσεται και γίνεται μεγαλύτερος και ένα προστατευτικό περίβλημα λίπους, καλύπτει τις νευρικές ίνες. Είναι μια σημαντική εξέλιξη που διευκολύνει τις νευρικές ώσεις να μεταδίδονται ταχύτερα, βελτιώνοντας την ικανότητα μάθησης.

Κινήσεις: Το μωρό τώρα είναι ποιο στριμωγμένο μέσα στη μήτρα εξαιτίας της αύξησης του μήκους και του βάρους του. Παρόλα αυτά το μωρό μπορεί ακόμα να αλλάζει θέση. Η μείωση του περιβάλλοντος προστατευτικού υγρού καταλήγει στο να αρχίσετε να νοιώθετε ποιο έντονα αυτές τις κινήσεις και ακόμα να τις παρατηρείτε από έξω.

Πνεύμονες: Την 29η εβδομάδα, οι πνεύμονες έχουν ανεπτυγμένες τις περισσότερες από τις μικρότερες αεροφόρους οδούς και τους μικροσκοπικούς θύλακες αέρα (κυψελίδα). Εξίσου σημαντική είναι η παραγωγή από τα κύτταρα των πνευμόνων μιας ουσίας που μειώνει την επιφανειακή τάση. Η ουσία αυτή υποβοηθάει την αναπνοή μειώνοντας την επιφανειακή τάση του βλεννογόνου των πνευμόνων και αποτρέπει την κατάρρευση των αεροφόρων οδών κατά την εκπνοή. Ένα πρόωρο μωρό μπορεί να παρουσιάσει αναπνευστικά προβλήματα αν δεν έχει παραχθεί αυτή η ουσία.

Ούρα: Κάθε μέρα ουρεί μέσα στο αμνιακό υγρό περίπου μισό λίτρο.

Γεννητικά όργανα: Οι όρχεις των ώριμων αγοριών κατεβαίνουν στο υπογάστριο και μετά στο όσχεο.


#ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ

Σε αυτό το στάδιο, ο πλακούντας αναπτύσσεται με ποιο αργούς ρυθμούς από το μωρό. Δέχεται περίπου 400 χιλιοστόλιτρα αίματος από την δική σας κυκλοφορία κάθε λεπτό και ανταλλάσσει θρεπτικές ουσίες, αέρια και άχρηστες ουσίες. Ο πλακούντας έχει εκλεκτή διαπερατότητα σε ουσίες στις οποίες επιτρέπει να περνούν από την μητέρα στο αίμα του μωρού, εμποδίζοντας τη διέλευση σε κάποιες επιβλαβείς ουσίες, όπως είναι ορισμένα φάρμακα.  


#Η ΜΗΤΕΡΑ

 •     Πιθανόν να νοιώθετε κουρασμένη.
 •     Γνωρίζοντας ότι το μόνο που χρειάζεται πλέον το μωρό είναι να ωριμάσει, θα περιμένετε ανυπόμονα την γέννα.
 •     Το μωρό μεγαλώνοντας, πιέζει την ουροδόχο κύστη και σας αναγκάζει να ουρείτε συχνότερα.
 •     Αν είστε πολύ παχιά, λίγες στάσεις θα είναι βολικές πλέον.
 •     Εξαιτίας της μετατόπισης του κέντρου βάρους σας, λόγω της διεσταλμένης μήτρας και της ελαφράς χαλάρωσης των αρθρώσεων της λεκάνης, πιθανόν να νοιώθετε πόνους στην πλάτη. 


#ΤΙ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΜΟΥ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ;

 •     Τι ακριβώς είναι και πότε μπορώ να ξεκινήσω μαθήματα ανώδυνου τοκετού; 
 •     Με ποια συμπτώματα πρέπει να ανησυχήσω; 
 •     Πόσα κιλά επιτρέπεται να πάρω;
 •     Ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθώ;
 •     Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την ναυτία;
 •      Στην προηγούμενη εγκυμοσύνη γέννησα με καισαρική τομή, μπορώ τώρα να ακολουθήσω την μέθοδο Vbac και να γεννήσω φυσιολογικά;
 •     Τι είναι η φύλαξη βλαστοκυττάρων και πως μπορώ να τα κρατήσω;
 •     Ποια είναι τα συμπτώματα ενός πρόωρου τοκετού; Βιβλιογραφία: Εγκυμοσύνη(Dr Christoph Lees-Dr Karina Reynolds-Grainne McCartan), Conseption, pregnancy and birth(Dr Miriam Stoppard), Das mami buch (Katja Kesler)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co