30-35 Εβδομάδες Κύησης

Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2018


Μήκος εμβρύου: 32 εκατοστά
Βάρος εμβρύου: 2,5 κιλά


#ΠΩΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ;

Περισσότερο λίπος έχει εναποτεθεί κάτω απο το δέρμα, το οποίο συμβάλει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος μετά τον τοκετό, αν και το δέρμα προς την επιφάνεια είναι ακόμα αρκετά λεπτό.

Πρόσωπο: Η επιδερμίδα του προσώπου είναι απαλότερη και οι περισσότερες ρυτίδες έχουν εξαλειφθεί. Εάν κάνετε ένα υπερηχογράφημα σε αυτό το στάδιο, θα μπορέσετε να δείτε καθαρά το προφίλ του μωρού γιατί έχει σχηματισθεί η δομή του προσώπου. Τα μάτια του μωρού τώρα ανοιγοκλείνουν συχνά και μπορεί να αντιληφθεί τις αλλαγές φωτισμού μέσα απο τα τοιχώματα της μήτρας. Εάν σε αυτό το στάδιο γεννήσετε πρόωρα, τα μάτια του μωρού σας θα ανοιγοκλείνουν μηχανικά.

Χέρια και πόδια: Έχουν αναπτυχθεί πλήρως και έχουν γίνει οι συνάψεις των μυών με τα νεύρα, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερος συντονισμός κινήσεων. Το μωρό έχει την τάση να είναι ξαπλωμένο με τα χέρια και τα πόδια τεντωμένα και μπορεί τώρα να σφίγγει με τα δάχτυλα.

Δέρμα και τριχοφυΐα: Το δέρμα παύει πλέον να είναι ημιδιαφανές, καθώς εναποτίθεται λίπος, και γίνεται ποιο ροδαλό αφού τα αιμοφόρα αγγεία δεν διακρίνονται πλέον εύκολα. Η έκκριση κολλώδους ουσίας vernix αυξάνεται και το κεφάλι του μωρού μπορεί να έχει πολλά μαλλιά. 


#ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ

Πνεύμονες: Οι πνεύμονες ακόμα αναπτύσσονται. Όμως, αν το μωρό σας γεννιόταν τώρα, θα είχε πολύ μεγάλες πιθανότητες επιβίωσης με την βοήθεια τεχνητής αναπνοής.  

Εγκέφαλος και νευρικό σύστημα: Έχουν αναπτυχθεί πλήρως, μολονότι αν γεννιόταν τώρα το μωρό σας, τα αντανακλαστηκά του, όπως του θηλασμού και ο συντονισμός, θα ήταν ατελή.

Πεπτικό σύστημα: Το μηκώνιο, μια σκουροπράσινη, πηκτή ουσία, δημιουργείτε απο τα νεκρά κύτταρα και τις εκκρίσεις των εντέρων και του συκωτιού και γεμίζει τα έντερα. Το μωρό σας μπορεί να έχει εκκρίσεις μηκωνίου (τα πρώτα περιττώματα) αν καταπονηθεί κατά τον τοκετό.


#ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ

Η παροχή θρεπτικών ουσιών απο τον πλακούντα έχει την μέγιστη απόδοση καθώς ο πλακούντας πλησιάζει στην ωριμότητα.


#Η ΜΗΤΕΡΑ

 •     Τώρα μάλλον θα κάνετε συχνότερα εξετάσεις. Ο γιατρός θα παρακολουθεί την πίεση και τα ούρα σας και θα ελέγχει και τη θέση του μωρού.   
 •     η μήτρα σκληραίνει και συσπάται, σημάδι οτι προετοιμάζεται για τις ωδίνες. Αυτές οι συσπάσεις διαρκούν περίπου 30 δευτερόλεπτα και μπορεί να περάσουν απαρατήρητες.
 •     Η λεκάνη σας έχει ανοίξει και πιθανόν να πονά, ειδικά στο πίσω μέρος.
 •     Ως και 1 λίτρο περισσότερο αίμα κυλά τώρα στις φλέβες σου. Η καρδιά σου πρέπει να δουλεύει σκληρά για να το κρατά σε κίνηση, ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος θρόμβωσης.


#ΤΙ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΜΟΥ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ;

 •     Τι ακριβώς είναι και πότε μπορώ να ξεκινήσω μαθήματα ανώδυνου τοκετού; 
 •     Με ποιά συμπτώματα πρέπει να ανησυχήσω; 
 •     Πόσα κιλά επιτρέπεται να πάρω;
 •     Ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθώ;
 •     Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την ναυτία;
 •      Στην προηγούμενη εγκυμοσύνη γέννησα με καισαρική τομή, μπορώ τώρα να ακολουθήσω την μέθοδο Vbac και να γεννήσω φυσιολογικά;
 •     Τι είναι η φύλαξη βλαστοκκυτάρων και πως μπορώ να τα κρατήσω;
 •     Ποιά είναι τα συμπτώματα ενός πρόωρου τοκετού;


 Βιβλιογραφία: Εγκυμοσύνη(Dr Christoph Lees-Dr Karina Reynolds-Grainne McCartan), Conseption, pregnancy and birth(Dr Miriam Stoppard), Das mami buch (Katja Kesler)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co