36-40 Εβδομάδες Κύησης

Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2018


Μήκος εμβρύου: 36 εκατοστά
Βάρος εμβρύου: 3,5 κιλά#ΠΩΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ;

Την 36η εβδομάδα το μωρό είναι σχεδόν πλήρως σχηματισμένο και μπορεί να επιζήσει αν γεννηθεί, χωρίς να χρειαστεί ειδική παρακολούθηση στην αντίστοιχη μονάδα. Τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, το μωρό σας παίρνει πολύ βάρος και συγκεκριμένα αναπτύσσει μια παχιά στιβάδα υποδόριου λίπους και γεννιέται στρουμπουλό.

Πρόσωπο: Στη γέννα, το πρόσωπο είναι αρκετά στρογγυλό και τα μάτια είναι πάντα μπλε, αν και το χρώμα μπορεί να αλλάξει έως και έξι μήνες μετά τον τοκετό.

Χέρια και πόδια: Έχουν αναπτυχθεί πλήρως και κατά την 36η εβδομάδα, τα νύχια στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών έχουν μεγαλώσει.

Δέρμα και τριχοφυΐα: Το lanugo, δηλαδή το απαλό χνούδι, έχει σχεδόν εξαφανισθεί σε αυτό το στάδιο, αν και σε μερικά σημεία θα παραμείνει μέχρι την γέννα. Το δέρμα μπορεί να είναι ωχρό, ξεφλουδισμένο και σκασμένο και να έχει βαθιά χαραγμένες ζάρες, ιδιαίτερα πάνω από την παλάμη του χεριού.

Γεννητικά όργανα: Στα κορίτσια, εμφανίζονται οι ιστοί των μαστών και οι θηλές. Στα αγόρια, οι όρχεις συνήθως έχουν κατέλθει στο όσχεο.


#ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ

Πνεύμονες: Πρέπει τώρα να έχουν αναπτυχθεί πλήρως, αν και χρειάζεται να ωριμάσουν λίγο ακόμη. Το μωρό σας παράγει τώρα μια ορμόνη, την κορτιζόλη, που βοηθάει τους πνεύμονες να αναπτυχθούν προετοιμαζόμενοι για τον τοκετό. 

Καρδιά: Η καρδιά χτυπάει με ρυθμό 110-150 παλμών το λεπτό. Μόλις γεννηθεί το μωρό, θα επέλθουν σημαντικές αλλαγές στο κυκλοφορικό του σύστημα καθώς οι πνεύμονες θα διαστέλλονται, επιτρέποντας την κυκλοφορία του αίματος στους πνευμονικούς ιστούς. 


#ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ


Ο πλακούντας, που προμήθευε το μωρό σας με οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, φθάνει στην ωριμότητα κατά την 34η εβδομάδα. Τότε σταματάει να αναπτύσσεται και αρχίζει να εκφυλίζεται. Στον τοκετό θα ζυγίζει περίπου το ένα έκτο του βάρους του μωρού. Ο αμνιακός σάκος περιέχει τώρα περισσότερο απο ένα λίτρο υγρού. Οι ορμόνες που εκκρίνονται απο τον πλακούντα διεγείρουν τους μαστούς να φουσκώσουν και να γεμίσουν γάλα. Προκαλούν επίσης και ένα φούσκωμα στα στήθη των μωρών, άσχετα αν είναι αγόρια ή κορίτσια.


#Η ΜΗΤΕΡΑ

  •     Τώρα θα βλέπετε τον γιατρό μια φορά την εβδομάδα, για να ελέγχει αν όλα πηγαίνουν καλά.
  •     Στις περισσότερες γυναίκες που γεννούν για πρώτη φορά, το κεφάλι του μωρού κατεβαίνει στον βυθό της λεκάνης περίπου την 36η εβδομάδα. Είναι φυσικό να παίρνει το κεφάλι του μωρού αυτήν την θέση τόσο αργά.


#ΤΙ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΜΟΥ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ;


  •     Με ποιά συμπτώματα πρέπει να ανησυχήσω; 
  •     Πόσα κιλά επιτρέπεται να πάρω;
  •     Ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθώ;
  •     Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την ναυτία;
  •      Στην προηγούμενη εγκυμοσύνη γέννησα με καισαρική τομή, μπορώ τώρα να ακολουθήσω την μέθοδο Vbac και να γεννήσω φυσιολογικά;
  •     Τι είναι η φύλαξη βλαστοκκυτάρων και πως μπορώ να τα κρατήσω;
  •     Ποιά είναι τα συμπτώματα έναρξης τοκετού;


  

Βιβλιογραφία: Εγκυμοσύνη(Dr Christoph Lees-Dr Karina Reynolds-Grainne McCartan), Conseption, pregnancy and birth(Dr Miriam Stoppard), Das mami buch (Katja Kesler)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co