7-9 Εβδομάδες Κύησης

Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2018


Μήκος εμβρύου: 3 εκατοστά
Βάρος εμβρύου: 3 γραμμάρια

#Πως αναπτύσσεται το έμβρυο;
Έως την ένατη εβδομάδα, το σώμα του εμβρύου έχει αρχίσει να παίρνει μια ποιο ευθυτενή στάση, το κεφάλι έχει ποιο καθορισμένο σχήμα αν και πέφτει προς τα μπρος πάνω στον θώρακα. Τα άκρα έχουν αναπτυχθεί και η ουρά έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Το έμβρυο έχει πλέον τετραπλάσιο μέγεθος από τότε που ήταν έξι εβδομάδων.

Κεφάλι και πρόσωπο: Υπάρχει μεγάλη πρόοδος και πλέον διακρίνονται τα αυτιά, η μύτη και το στόμα καθώς πρωτογενή οστά σχηματίζουν το πλαίσιο των χαρακτηριστικών του προσώπου.

Χέρια και πόδια: Οι αρχικές εκβλαστήσεις για τα χέρια αρχικά αναπτύσσουν τους καρπούς και τα δάχτυλα και κατόπιν επιμηκύνονται για να σχηματίσουν τα χέρια, ολοκληρωμένα και με κάμψη στους αγκώνες. Η ίδια διαδικασία λαμβάνει χώρα και στην ανάπτυξη των ποδιών.

Δέρμα και τριχοφυΐα: Το δέρμα είναι ακόμη λεπτό και διαφανές, αλλά τώρα έχει δύο στιβάδες. Έχει αρχίσει η ανάπτυξη των ιδρωτοποιών αδένων και ένα απαλό χνούδι αρχίζει να βγαίνει.


#Εσωτερικά όργανα του εμβρύου
Καρδιά: Τώρα είναι πλήρως σχηματισμένη με τέσσερις θαλάμους. Χτυπάει περίπου 180 φορές το λεπτό, το διπλάσιο από το μέσο όρο του καρδιακού παλμού των ενηλίκων.

Εγκέφαλος και νευρικό σύστημα: Ο εγκέφαλος είναι τετραπλάσιος από όσο ήταν στην έκτη εβδομάδα. Κάποια κύτταρα που αποκαλούνται νευρογλοιακά κύτταρα, σχηματίζονται στο νωτιαίο αυλό. Αυτά τα κύτταρα είναι ζωτικής σημασίας γιατί θα επιτρέψουν στα νευρικά κύτταρα να συνδέονται μεταξύ τους έτσι ώστε να μεταβιβάζονται μηνύματα από τον εγκέφαλο στο σώμα.

Πεπτικό σύστημα: Το στόμα, τα έντερα και το στομάχι αναπτύσσονται πολύ γρήγορα, αλλά δεν λειτουργούν ακόμη. Το μεσαίο τμήμα του εντέρου μεγαλώνει τόσο γρήγορα, ώστε μοιάζει σχεδόν έτοιμο να αρχίσει να ξεπροβάλλει από το στομάχι του εμβρύου. 


ως αναπτύσσεται η καρδιά του εμβρύου;
Την έκτη εβδομάδα, η καρδιά είναι ένας απλός αυλός, σχήματος τελικού σίγμα. Κατά την ένατη με δέκατη εβδομάδα, ειδικές βαλβίδες αναπτύσσονται στο σημείο εκροής κάθε κόλπου και κοιλίας, για να διασφαλισθεί ότι η ροή του αίματος θα γίνεται προς μια κατεύθυνση και δεν θα ρέει αντίστροφα μέσα στην καρδιά. Η κυκλοφορία του αίματος στο έμβρυο είναι ξεχωριστή από εκείνην της μητέρας.


#Η μητέρα

  •     Για μερικές γυναίκες, η πρωινή αδιαθεσία είναι το πρώτο σημάδι της εγκυμοσύνης τους.
  •     Ο συνολικός όγκος του αίματος της μητέρας αρχίζει να αυξάνεται, αφού το 25% χρησιμοποιείται από το σύστημα του πλακούντα.


#Τι να ρωτήσω τον γιατρό μου αυτές τις εβδομάδες;

  •      Ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθώ;
  •      Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την ναυτία;
  •      Ποιες καταστάσεις, θα πρέπει να με ανησυχήσουν;
  •      Πως να αντιμετωπίσω την δυσκοιλιότητα; Βιβλιογραφία: Εγκυμοσύνη(Dr Christoph Lees-Dr Karina Reynolds-Grainne McCartan), Conseption, pregnancy and birth(Dr Miriam Stoppard), Das mami buch (Katja Kesler)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co