Επαφή δέρμα με δέρμα: 7 τρόποι να το πραγματοποιήσετε

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018


Όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη την επαφή, αλλά τα μωράκια την έχουν ποιο έντονα. Ειδικά με την μητέρα τους!

Η επαφή δέρμα με δέρμα έχει πολλά πλεονεκτήματα για ένα νεογέννητο τις πρώτες ημέρες της ζωής του. Βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία, σταθεροποιεί την θερμοκρασία του σώματός του, μεταφέρει "καλά" μικρόβια και φυσικά λειτουργεί ως παρηγοριά για κάθε σωματικό πόνο που μπορεί να νιώθει (π.χ αν έχει πονάκια στην κοιλίτσα του). Εκτός από αυτά όμως ας μην ξεχνάμε ότι παίζει τον σημαντικότερο και μοναδικό ρόλο (τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες) στην επικοινωνία γονιού-μωρού, την ενίσχυση του δεσμού τους και προκαλεί την ηρεμία σε ένα μωρό που κλαίει, πεινάει ή γκρινιάζει.

Παρακάτω, σας δίνω οριμένους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να πραγματοποιήσετε αυτήν την επαφή:

1. Ζητήστε να κρατήσετε το μωρό σας αμέσως μόλις γεννηθεί.
Η στιγμή που θα γεννηθεί και η μετέπειτα ώρα, αποτελεί την καταλληλότερη στιγμή να ξεκινήσει η επαφή δέρμα με δέρμα. Αν η μητέρα για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορεί να το κάνει (π.χ αν έχει κάνει καισαρική και δεν της το επιτρέπουν), μπορεί να το κάνει ο μπαμπάς!

2. Επιλέξτε rooming in.
Αυτή η επιλογή, φέρνει το μωρό στο δωμάτιο σας, μαζί σας, 24 ώρες το 24ωρο.΄Αυτό σημαίνει απεριόριστη ώρα για να το έχετε δέρμα με δέρμα στην αγκαλιά σας.

3. "Φορέστε" το μωρό σας.

Χρησιμοποιείστε ένα sling ή έναν απλό μάρσιπο, για να κρατάτε το μωρό επάνω σας όση ώρα επιθυμείτε, κάνοντας ταυτόχρονα και τις δουλειές που πρέπει. Αν είναι καλοκαίρι, το ιδανικό είναι να αφήσετε το μωρό σας με την πάνα του και εσείς από την μεριά σας να φορέσετε ένα μπουστάκι, για να μπορείτε να έρχεστε σε καλύτερη επαφή μεταξύ σας. Είναι όμως σημαντικό, πριν προβείτε σε οποιαδήποτε αγορά μάρσιπου ή sling να βρείτε ποιο είναι το καταλληλότερο για εσάς και να διαβάσετε τις οδηγίες του κατασκευαστή.

4. Χαλαρώστε το μωρό σας την ώρα που το ταΐζετε.
Είτε θηλάζετε είτε όχι, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να χαλαρώσετε το μωρό σας, αν κατά την διάρκεια του ταΐσματος δείτε πως δυσανασχετεί. Η επαφή δέρμα με δέρμα θα το κάνει να νιώσει ποιο άνετα, αφού θα έχει κατευθείαν την αίσθηση της ασφάλειας.

5. Κάντε μαζί "Tummy time".
Όλα τα μωρά θα πρέπει για λίγα λεπτά, κάποιες φορές μέσα στην ημέρα να ξαπλώνουν μπρούμυτα για να εξασκήσουν ορισμένους βασικούς μυς. Δεν υπάρχει όμως καλύτερος τρόπος από το να το κάνουν επάνω σας. Αφήστε το μωράκι σας με την πάνα και εσείς μείνετε με το εσώρουχο και απλά τοποθετήστε το στο στήθος σας. Μην ανησυχείτε δεν πρόκειται να κρυώσει καθώς όπως είπαμε η επαφή δέρμα με δέρμα ρυθμίζει την θερμοκρασία του και το ζεσταίνει.

6. Διαβάστε μαζί.
Τα μωρά λατρεύουν να ακούν την φωνή της μαμάς ή του μπαμπά να τους διαβάζει παραμύθι. Εκμεταλλευτείτε αυτό το γεγονός λοιπόν και διαβάστε χωρίς τα ρούχα σας. Σίγουρα το μωράκι σας θα το εκτιμήσει!

7. Εξασκηθείτε στο βρεφικό μασάζ.
Η επαφή δέρμα με δέρμα δεν σημαίνει μόνο να παίρνει η μαμά ή ο μπαμπάς το μωρό αγκαλιά στο στήθος. Σημαντικά πλεονεκτήματα προσφέρει και το μασάζ. Υπάρχουν πολλές κινήσεις που μπορείτε να κάνετε ή μπορείτε να παρακολουθήσετε και μαθήματα. Το βρεφικό μασάζ είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να δεθείτε με το μωρό σας και ταυτόχρονα να του παρέχεται και χαλάρωση. Κάντε το καθημερινή ρουτίνα!
Διαβάστε ακόμα:


Απαγορεύεται η αντιγραφή του άρθρου και των φωτογραφιών. Αν σου άρεσε και το θέλεις στην σελίδα/blog σου, παρακαλώ να επικοινωνήσεις μαζί μου στο info.mamakpaidi@gmail.com
Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co