Είναι ασφαλές το φάσκιωμα στα νεογέννητα;

Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018


Το φάσκιωμα, είναι στην ουσία το σφιχτό "δέσιμο" του νεογέννητου σε μια πάνα, αφήνοντας εκτεθειμένο μόνο το κεφαλάκι του. Η πρακτική αυτή είναι διαχρονική, αφού έχει διαπιστωθεί πως από παλαιότερους αιώνες οι μανάδες φάσκιωναν τα μωρά τους με ποικίλους τρόπους.


 Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται κυρίως για να κρατάει το μωρό ήρεμο τις πρώτες εβδομάδες τις ζωής του και να το κάνει να νιώθει σαν να είναι ακόμα στην κοιλιά της μαμάς του. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος, να βοηθήσουμε το μωρό μας να κάνει αυτήν την μετάβαση ποιο εύκολα!
Ποιο συγκεκριμένα το φάσκιωμα:
1. Μειώνει το στρες
2. "Δένει" τα κόκαλα του μωρού
3. Ανακουφίζει από τα πονάκια
4. Ρυθμίζει καλύτερα την θερμοκρασία σώματος
5. Βοηθάει το νεογέννητο να ελέγχει τις "κινήσεις" του
6. Συμβάλει στον ήρεμο ύπνο, αφού εμποδίζει το μωρό μας να κινείτε αντανακλαστικά και να τρομάζει, με αποτέλεσμα να ξυπνάει κλαίγοντας

Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε και τα αρνητικά ή μάλλον τα ρίσκα του να φασκιώνουμε το μωρό μας.


Παρακάτω σας τα έχω συγκεντρωμένα:
1. Υπερθέρμανση
Μπορεί να οδηγήσει στο Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (Σ.Α.Β.Θ.)
2. Ασφυξία
Θα πρέπει να φασκιώνουμε το μωρό πολύ προσεκτικά ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα να ανοίξει το ύφασμα και να κουκουλώσει το πρόσωπό του, ή να μην αφήσουμε κενό στα πόδια και το μωρό κυλίσει προς τα κάτω εγκλωβίζοντας το κεφάλι του μέσα στο ύφασμα.
3.
Aναπτυξιακή Δυσπλασία του ισχίου
Μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε μωρό, αλλά υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης. Ρωτήστε την μαία ή τον παιδίατρό σας πως να φασκιώσετε σωστά το μωρό σας.
4. Μικρότερη αύξηση βάρους
Τα μωρά που φασκιώνονται, συνήθως κάνουν μεγάλης διάρκειας ύπνους, με αποτέλεσμα να ξυπνούν λιγότερες φορές για φαγητό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αυξάνετε το βάρος τους με μεγάλους ρυθμούς.

Παρόλα αυτά τα ρίσκα, οι περισσότεροι γονείς φασκιώσαμε και φασκιώνουμε τα μωρά μας, αυτές τις πρώτες εβδομάδες. Μπορούμε να τα προστατεύουμε τηρώντας τους αντίστοιχους κανόνες ασφάλειας και πάνω απ όλα ελέγχοντας τα συχνά.

Αν δούμε ότι το μωρό αρχίζει να θέλει να είναι ποιο ελεύθερο (περίπου από τους 2 μήνες και έπειτα) καλύτερα να σταματήσουμε να το φασκιώνουμε για να αποφύγουμε τον κίνδυνο ασφυξίας.

Έχετε στο μυαλό σας πως κάθε μωρό είναι διαφορετικό και δεν ανταποκρίνονται όλα με τον ίδιο τρόπο στο φάσκιωμα. Για αυτό μην απορήσετε αν το δικό σας μωρό δείχνει να ενοχλείτε από αυτό. Μπορείτε να δοκιμάσετε άλλους τρόπους να το ηρεμείτε, όπως με την επαφή δέρμα με δέρμα, η οποία θα ακολουθηθεί έτσι και αλλιώς μετά το πρώτο 2μηνο!
Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co