Τι πρέπει να κάνεις αφού φωνάξεις στα παιδιά σου;

Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018


Όποιος σου είπε ότι δεν φωνάζει στο παιδί του, λέει ψέμματα. Νομίζω πως δεν έχει υπάρξει ακόμα η μητέρα που ενώ τα παιδιά της δεν την ακούν ή κάνουν κάποια ζημιά, θα μείνει ατάραχη να τα κοιτάει και δεν θα πει τίποτα. Τουλάχιστον όχι εγώ και όσες μανάδες έχω γνωρίσει.

Τι γίνεται όμως αφού φωνάξεις; 

Ωραία.. είδες την ακαταστασία ή την ζημιά που έχει/ουν κάνει. Σου έχει ανέβει το αίμα στο κεφάλι και θέλεις να φωνάξεις τόσο δυνατά, που να σε ακούσουν σε όλο το κόσμο. Και φυσικά δεν κρατιέσαι και ξεκινάς. 

Μόλις τελειώσεις όμως, βλέπεις ένα μικρό ανθρωπάκι (μπορεί και δυο, τρία...) να σε κοιτάει γεμάτο απορία

Συνήθως αυτό συμβαίνει γιατί το μικρό σου αυτό ανθρωπάκι δεν έχει καταλάβει καν τον λόγο που του φώναξες. Ακόμα και αν του το είπες δυνατά και πολλές φορές.

Αυτό είναι το λάθος στην ουσία. Ότι το είπες δυνατά

Ξέρω ότι πιθανόν να είσαι κουρασμένη.. Ίσως να είδες ένα χάος, ενώ μόλις είχες γυρίσει από την δουλειά σου, αλλά δοκίμασε να μην το ξαναπείς δυνατά την επόμενη φορά. Και αν το πεις, μετά δοκίμασε και κάτι ακόμα. Να του μιλήσεις.

Η "μαγική φράση" είναι, "Έλα να το συζητήσουμε"!

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να δώσεις στο παιδί σου να καταλάβει τι συνέβη, από το να το συζητήσεις μαζί του. Ακόμα και αν είναι μικρό και δεν καταλαβαίνει πολλά πολλά, μπορείς να του το δείξεις με εικόνες κι ιστορίες.

Αν πάλι πρόλαβες και έβαλες τις φωνές, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτήν την φράση ως συνέχεια. 

Κάλεσέ το κοντά σου και ζήτα του να συζητήσετε για αυτό που συνέβη. Το σημαντικότερο -θεωρώ- είναι να καταλάβει τι κακό έκανε! Προς θεού, ποτέ μην πεις "είσαι κακό παιδί", αυτή η φράση είναι απαγορευτική -ξέρω πόσο δύσκολο θα σου είναι- και αποθαρρύνει/στεναχωρεί πολύ το παιδί σου. Αντίθετα, πες "εσύ είσαι ένα καλό παιδί, γιατί η πράξη σου ήταν τόσο άσχημη;".

Έτσι θα προκαλέσεις:
1ον: Θα νιώσει καλά που είναι ένα καλό παιδί, άρα σκέφτεται ότι "η μαμά με αγαπάει ακόμα" (κάτι για το οποίο αμφιβάλουν κάθε φορά που τα μαλώνουμε)

2ον: Το ότι "η μαμά το αγαπάει ακόμα", είναι κάτι που θα το κρατήσει ήρεμο και συγκεντρωμένο σε αυτό που θέλεις να του πεις.

3ον: Θα απορήσει με τον εαυτό του για το "πως έκανε τέτοιο πράγμα ένα τόσο καλό παιδί" και πιθανόν δεν θα το ξανά κάνει.

Στη συνέχεια, και αφού πλέον έχεις την αμέριστη προσοχή του, μπορείς να του μιλήσεις για αυτό που έκανε. Ξεκίνα, λέγοντας με λεπτομέρειες αυτό που αντίκρισες και δεν σου άρεσε. Συνέχισε τονίζοντας τι προκλήθηκε από όλο αυτό και ποιες θα είναι οι συνέπειες για όλους. Στο τέλος, προσπάθησε να περάσεις και το τι πρέπει να κάνει την επόμενη φορά για να μην ξανά συμβεί αυτό.

Παράδειγμα, αν γύρισες όπως ανέφερα ποιο πάνω από την δουλειά, έστρωσες το τραπέζι, πήγες να τους φωνάξεις όλους για φαγητό και μπαίνοντας στο παιδικό δωμάτιο αντίκρισες ένα χάος, μπορείς να πεις τα εξής:

"Μόλις γυρίσαμε στο σπίτι και μέχρι να ετοιμάσω το τραπέζι, εσύ έβγαλες όλα τα παιχνίδια σου από τα ντουλάπια, την ντουλάπα και από τα καλάθια και τα πέταξες στο πάτωμα. Τώρα δεν μπορεί κανένας να περπατήσει εκεί μέσα και θα μας είναι πολύ δύσκολο να τα ξανά βάλουμε στην θέση τους. Άσε που με τόσα πολλά που έβγαλες δεν μπόρεσες καν να διαλέξεις με ποιο θέλεις να παίξεις! Μόλις τελειώσεις με το φαγητό, θα πρέπει να μαζέψεις τα πάντα στην θέση τους εκτός από το παιχνίδι που πραγματικά θέλεις να παίξεις. Δυστυχώς αυτό θα σε καθυστερήσει από την ώρα παιχνιδιού, αλλά δεν πειράζει, την επόμενη φορά θα διαλέξεις ποιο προσεκτικά αυτό που θέλεις"

Με αυτόν τον τρόπο κερδίζεις και την κατανόησή και την προσοχή του χωρίς να νιώσει άσχημα. Του δώσεις το έναυσμα να θέλει να γίνει καλύτερο και να σκέφτεται ποια θα είναι η συνέπεια αυτού που κάνει! Κάτι τέτοιο δεν θα το βοηθήσει μόνο τώρα σαν παιδάκι, αλλά και αργότερα ως ενήλικα όπου τα πράγματα θα αφορούν ποιο σημαντικές καταστάσεις.

Ελπίζω να σε βοήθησα με αυτά που σου έγραψα, αν έχεις και εσύ κάποια άλλη συμβουλή που θεωρείς χρήσιμη και θέλεις να την μοιραστείς μαζί μας, περιμένω να μου την γράψεις στα σχόλια!

 Απαγορεύεται η αντιγραφή του άρθρου και των φωτογραφιών. Αν σου άρεσε και το θέλεις στην σελίδα/blog σου, παρακαλώ να επικοινωνήσεις μαζί μου στο info.mamakpaidi@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co