Ποιο είναι το μυστικό για να είσαι μια ήρεμη μαμά;

Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018


Πριν κάνω παιδιά, είχα στο μυαλό μου πως θα ήμουν ίσως η ποιο ήρεμη μαμά στον κόσμο. Φανταζόμουν τον εαυτό μου ως μια γυναίκα που θα μιλούσα πάντα χαμηλόφωνα, ακόμα και όταν θα ήμουν σε ένταση.
Και μετά βρέθηκα αντιμέτωπη με την πραγματικότητα...

Πραγματικά πόση άγνοια είχα.. Ήρεμη μαμά; Χωρίς να φωνάζω; Είναι τελείως οξύμωρο, έτσι;

Αυτά -τα λίγα- χρόνια που είμαι μαμά, προσπαθώ καθημερινά να γίνομαι καλύτερη. Γιατί το να έχεις δυο παιδιά, είναι.. ας πούμε μια περιπέτεια. Φυσικά και φώναξα και μάλωσα την μεγάλη μου κόρη. Η αλήθεια είναι πως με αυτήν την αντιμετώπιση, δεν είδα ποτέ να καλυτερεύει η συμπεριφορά της, αλλά και συνειδητοποίησα πως δεν ήμουν καν κοντά στην μαμά που θα ήθελα να είμαι για τα παιδιά μου. Μια ήρεμη μαμά.

Μήπως συμβαίνει και σε εσένα το ίδιο; Μήπως στην πλειοψηφία των μαμάδων τελικά;

Ευτυχώς -για εμένα και τα παιδιά μου- βρήκα κάποιους τρόπους να μένω ήρεμη, ακόμα και όταν επικρατεί χαοτική κατάσταση στο σπίτι. Και μέχρι στιγμής τα καταφέρνω.

Παρακάτω θα σου τους περιγράψω αναλυτικά:

1. Φρόντισε λίγο τον εαυτό σου.
Οι μαμάδες πάντα βάζουμε τις δικές μας ανάγκες στην άκρη για χάρη όλης της υπόλοιπης οικογένειας. Τα παιδιά πολλές φορές θέλουν απεγνωσμένα να τραβήξουν την προσοχή μας, κάνοντας ζημιές, ή αταξίες μέσα στο σπίτι που απαιτούν να περάσουμε περισσότερο χρόνο μαζεύοντας και καθαρίζοντας και να μας μείνει ακόμα λιγότερος χρόνος για τον εαυτό μας.


Μήπως τα παιδιά σου δεν σε ακούνε; Διάβασε εδώ το γιατί και τι μπορείς να κάνεις!


Ένα άλλο αρνητικό που έχουμε, είναι να σχετίζουμε την φροντίδα του εαυτού μας με την απομάκρυνσή μας από την υπόλοιπη οικογένεια. Θέλετε τα πρότυπα που υπάρχουν στα social media, που παρουσιάζουν την φροντίδα ως ένα Σκ μακρυά σε κάποια παραλία ή σε κάποιο σπα στην άλλη άκρη της χώρας, πίνοντας κοκτέιλ; 

Κάτι σίγουρα φταίει και δεν είναι σωστό για τον εαυτό μας να το κάνουμε αυτό. Τι μπορείς να κάνεις όμως για να φροντίσεις τον εαυτό σου στο σπίτι;

 • Μάθε να τρως ποιο υγιεινά
 • Πήγανε στο κρεβάτι μισή ώρα νωρίτερα το βράδυ
 • Κάνε διάλειμμα από τα social media
 • Διάβασε ένα βιβλίο
 • Κάνε ένα χαλαρωτικό μπάνιο
 • Κάνε πρωινή γυμναστική
 • Αντικατέστησε τα αναψυκτικά με νερό
 • Πάρε τηλέφωνο μια φίλη σου και κάντε μια gossip κουβέντα
Τέτοιες πράξεις, μικρές, απλές και εύκολες, πραγματικά θα σε βοηθήσουν και δεν χρειάζονται ούτε χρήματα, ούτε να απομακρυνθείς από το σπίτι σου!

2. Να είσαι παρών
Δεν φαντάζεσαι πόσες φορές το έχω σκεφτεί αυτό. Όλες έχουμε ακούσει για το πόσο σημαντικό είναι να είμαστε παρόντες, να ζούμε το τώρα. Στην πραγματικότητα, έχει γίνει γραφικό να το ακούμε συνεχώς, μα είναι μια μεγάλη πραγματικότητα. Όταν ζεις στο "τώρα" δεν ανησυχείς για τα λάθη που έχεις κάνει μέχρι τώρα και για αυτά που θα κάνεις στο μέλλον.

Αλλά αν είσαι κολλημένη στο παρελθόν και στο μέλλον, θα σε κατακλύζουν συνεχώς αρνητικά συναισθήματα και όλο αυτό θα οδηγεί στο να χάνεις την ηρεμία σου. Ας δούμε ένα παράδειγμα. Έστω ότι το παιδί σου, σου ζητάει να φάει ένα μπισκότο. Λες όχι, αλλά βλέπεις ότι απλά σε αγνοεί και παίρνει το μπισκότο.

Αν ζεις στο παρελθόν: "Το κάνει συνέχεια αυτό. Μα τι έχω κάνει λάθος ως μάνα ποια; Έχω αποτύχει"

Αν ζεις στο μέλλον: "Θα το ξανακάνει! Αυτό το παιδί, δεν θα μάθει να με ακούει ποτέ, θα κάνει πάντα αυτό που θέλει!!"

Αντί λοιπόν να έχουμε αυτές τις σκέψεις, μπορούμε απλά να ζήσουμε το τώρα και να ασχοληθούμε με την συγκεκριμένη ενέργεια, την συγκεκριμένη στιγμή. Δηλαδή, με απλά λόγια να εξηγήσουμε στο παιδί, τι κάνει λάθος και πως να το διορθώσει. Είναι αυτό που έχω γράψει σε άλλο άρθρο, σχετικά με την διόρθωση. Είναι σημαντικό να την κάνουμε την δεδομένη στιγμή και να μην αφήσουμε τον χρόνο να περάσει και να το σκεφτούμε αναδρομικά!

3. Προγραμμάτισε την ημέρα σου
Αν θέλεις να είσαι μια ήρεμη μαμά, σκέψου τι είναι αυτό που όταν το κάνεις, έχεις έναν παραπάνω εκνευρισμό. Μπορεί να είναι κάποια εργασία που προγραμματίζεις, κάποια δουλειά που κάνεις στο σπίτι ή οτιδήποτε τέτοιο. Φτιάξε ένα καθημερινό πρόγραμμα, και βάζε αυτές τις ενέργειες, τις ώρες που τα παιδιά σου δεν είναι στο σπίτι ή κοιμούνται, πχ το πρωί πριν ξυπνήσουν, μόλις φύγουν για το σχολείο, την ώρα που θα κοιμηθούν το μεσημέρι κλπ.

4. Κάνε τα συναισθήματά δικά σου
Το τελευταίο μου tip, είναι να κάνεις τα συναισθήματα σου ΔΙΚΑ ΣΟΥ! Όπως ανέφερα και προηγουμένως, τα συναισθήματα παίζουν τεράστιο ρόλο στο πόσο ήρεμη μαμά θα είσαι. Για αυτό πρέπει να μάθεις να τα ελέγχεις μόνο εσύ.
 

Πως να το κάνεις αυτό; 
 •  Μην παίρνεις προσωπικά την συμπεριφορά των παιδιών σου. Όταν τα συναισθήματα μας έχουν σκαμπανεβάσματα επειδή τα παιδιά μας έχουν κάνει κάποια αταξία, τότε αυτόματα επιτρέπουμε σε όλους τους γύρω να "μας ελέγξουν".
 •  Ονομάτισε τα συναισθήματα σου, ανάλογα με το τι συμβαίνει. Γίνε συγκεκριμένη. Μείνε μακρυά από τους όρους χαρούμενη, λυπημένη και θυμωμένη και γενικά μην βάζεις ταμπέλες. Βρες διαφορετικές λέξεις να εκφράσεις αυτά που νιώθεις. Για παράδειγμα, σχετικά με τα μπισκότα θα μπορούσες να πεις πως απλά είσαι απογοητευμένη, ή συγχυσμένη.
 •  Ανέλαβε την ευθύνη των συναισθημάτων σου. Δεν σε απογοήτευσε το παιδί σου, αλλά η συμπεριφορά του. Και αυτό γιατί άφησες το μυαλό σου να σκεφτεί το μέλλον και να κάνει διάφορα άσχημα σενάρια και δεν έκανες το ποιο σημαντικό. Την διόρθωση! 
 •  Αξιολόγησε τα συναισθήματά σου. Μόλις τα ονοματίσεις, προσπάθησε να κάνεις μια αξιολόγηση χωρίς όμως να κάνεις κριτική. Γίνε δηλαδή αυτό που λέμε "η μικρή φωνή πίσω από το κεφάλι μου".
 •  Αποφάσισε το πως θα χειρίζεσαι τα συναισθήματά σου. Αυτό το tip θα έλεγα πως είναι το σημαντικότερο. Μην βασίζεις το πως θα συμπεριφερθείς την δεδομένη στιγμή, στο πως νιώθεις (όταν νιώθεις αγχωμένη ή θυμωμένη, θα κάνεις λάθη). Κάνε ένα διάλειμμα, κάνε μια βόλτα ή διάβασε ένα περιοδικό για λίγο. Ηρέμησε και σκέψου πως θα αντιμετωπίσεις την κατάσταση. 
 •  Να είσαι ειλικρινής για αυτά που νιώθεις. Όταν μπορείς να αντιληφθείς πραγματικά το πως αισθάνεσαι και το μοιράζεσαι με άλλους, αποβάλει την αρνητική ενέργεια από πάνω σου. Τι μένει λοιπόν; Η ηρεμία!
Αυτά που αισθανόμαστε, είναι αυτά που μας κάνουν ανθρώπους. Πρέπει να μάθουμε να κάνουμε τα συναισθήματα δικά μας και να μην τα αφήνουμε να επηρεάζουν τους άλλους, ή να επηρεαζόμαστε εμείς από τους άλλους.

Εξασκήσου στο να γίνεις ήρεμη
Το να είσαι ήρεμη θέλει εξάσκηση. Μην περιμένεις ότι εφαρμόζοντας αυτά που σου έγραψα, ξαφνικά αύριο θα δεις την ζωή σου να αλλάζει. Η αλλαγή θα φανεί με την πάροδο του χρόνου, όταν ξαφνικά θα κοιτάξεις πίσω και θα δεις το πως ήσουν και το πως είσαι τώρα. Το να είσαι ήρεμη θα σε βοηθήσει σε όλη σου την ζωή, τόσο εσένα όσο και όλη σου την οικογένεια. Δοκίμασε τα και βοήθησε τον εαυτό σου! Γίνε μια ήρεμη μαμά!


✿ Αν διάβασες το άρθρο μου και θέλεις να προσθέσεις και εσύ κάποιο tip ή τα εφάρμοσες και θέλεις να μου πεις το αποτέλεσμα, άφησέ μου ένα σχόλιο. Θα χαρώ πολύ το διαβάσω!


https://mailchi.mp/9c6653488c72/mamakaipaidieggrafi


Απαγορεύεται η αντιγραφή του άρθρου και των φωτογραφιών. Αν σου άρεσε και το θέλεις στην σελίδα/blog σου, παρακαλώ να επικοινωνήσεις μαζί μου στο info.mamakpaidi@gmail.com

Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co