Γιατί δεν σε ακούει το παιδί σου και τι μπορείς να κάνεις.

Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2018


Η νούμερο ένα ερώτηση που έχουμε όλοι οι γονείς είναι γιατί τα παιδιά μας δεν ακούνε!
Η ζωή είναι γεμάτη με περισπασμούς και διαχωρισμούς. Ζούμε σε έναν κόσμο, όπου όλα βρίσκονται γύρω από την τεχνολογία, τις δραστηριότητες, το σχολείο, την φροντίδα των παιδιών και τα χρονολογικά προγράμματα.

Συνεχώς συμβαίνουν πολλές αλλαγές στο παιδί σας μέρα με την μέρα:

 • Νέο αδερφάκι
 • Μετακόμιση σε καινούργιο σπίτι
 • Πρώτη φορά στο σχολείο
 • Μετακόμιση φίλων σε άλλη πόλη
 • Οτιδήποτε πηγαίνει πίσω την καθημερινή τους ρουτίνα και γενικά το νοικοκυριό

Τα παιδιά δεν ακούνε ακόμα και αν τους ζητάτε κάτι απλό, όπως να πλένουν τα χέρια, να καθίσουν στην καρέκλα, να πάνε στο κρεβάτι τους στην ώρα τους κλπ, αλλά το μόνο που λαμβάνετε από αυτά είναι η αρνητική τους απάντηση και μια γκρίνια.

Αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι.

Όταν το παιδί είναι με την δασκάλα, βλέπει τηλεόραση, ή χρησιμοποιεί το τάμπλετ, η επικοινωνία σας κλονίζεται.

Η κυριότερη αιτία που τα παιδιά δεν ακούνε, είναι γιατί αισθάνονται αυτή την απόσταση μεταξύ σας.

Και δυστυχώς...

Τα παιδιά δεν έχουν την ικανότητα να κατανοήσουν όλο αυτό που τους συμβαίνει/αισθάνονται. Δεν έχουν την ικανότητα ακόμα να έρθουν και να σας πουν: "Μαμά, νιώθω πως η σχέση μας έχει αλλάξει. Έχουμε απομακρυνθεί πολύ και χρειάζομαι περισσότερο χρόνο μαζί σου".

Οπότε τι κάνουν;

Αντιδρούν. Δεν ακούν. Τραβάνε όλα τα όρια που μπορούν να φανταστούν, ώστε να τραβήξουν την προσοχή σας και να σας κάνουν να ασχοληθείτε μαζί τους, ακόμα και αν αυτό είναι να τους φωνάξετε.

Τις περισσότερες φορές λοιπόν, το ότι δεν ακούν δεν οφείλεται πραγματικά στο ότι δεν θέλουν να κοιμηθούν, ή να φάνε ή να παίξουν με το τάδε παιχνίδι, αλλά στο ότι αναζητούν την προσοχή σας.


Το έζησα για μεγάλο διάστημα, μέχρι που βρήκα την λύση. Παρακάτω θα σας αναλύσω το πως εγώ έκανα την κόρη μου να με ακούει.

Απασχόληση, είναι η λέξη κλειδί. Και άλλη απασχόληση. Ουσιαστική απασχόληση. Νόμιζα πως με λίγες ώρες την ημέρα και αφού βρίσκομαι όλη την ημέρα μαζί της, αυτό θα έφτανε. Αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Θέλει δημιουργικότητα. Αγοράστε βιβλία, επιτραπέζια, μπλόκ και μπογιές και αφιερώστε τον περισσότερο χρόνο σας στο παιδί σας.  

Αφήστε στην άκρη για λίγο το υπόλοιπο νοικοκυριό και αν είναι δυνατό, ζητήστε βοήθεια από κάποιον. 

Η αλήθεια όμως είναι, πως όσο ποιο ουσιαστική θα είναι η απασχόλησή σας μαζί του, τόσο λιγότερο χρόνο θα χρειάζεστε. Αν πχ το αφήσετε να ζωγραφίσει μόνο του, θα το κάνει για μια ώρα περίπου (και στο μεταξύ πιθανόν να πετάει μπογιές κάτω ή να ζωγραφίζει κάπου που του έχετε απαγορεύσει, απλά για να σας κάνει να ασχοληθείτε), ενώ αν καθίσετε δίπλα του και ζωγραφίσετε μαζί, σε λιγότερο χρόνο θα έχει "πάρει" αυτό που θέλει από εσάς. Την απόλυτη προσοχή σας! Και μετά μπορείτε να σηκωθείτε να βάλετε το πλυντήριο σας ή να πλύνετε τα πιάτα. 

Ξανακάντε το όσες περισσότερες φορές μπορείτε μέσα στην ημέρα. Πολλά μικρά αλλά και ουσιαστικά διαστήματα, αρκούν για να το γεμίσουν και να του δώσουν και την κατάλληλη ώθηση να συνεχίσει μόνο του. Εσείς πάλι θα μπορείτε να ασχοληθείτε με κάποια άλλη δουλειά!

Αν το κάνετε συνεχώς αυτό, θα δείτε πως η συμπεριφορά του θα αλλάξει σε πολύ σημαντικό βαθμό. Θα παίρνει αυτό που θέλει από εσάς, άρα δεν θα χρειάζεται να τραβάει την προσοχή με φασαρία και γκρίνια. Θα έχετε πετύχει τον σκοπό σας. Καλύτερη συμπεριφορά και καλύτερη σχέση με το παιδί σας!

Αν έχετε κάνει και εσείς το παιδί σας να αλλάξει συμπεριφορά με κάποιες άλλες τεχνικές, θα ήταν πολύ όμορφο να τις μοιραστείτε μαζί μας στα σχόλια!


Απαγορεύεται η αντιγραφή του άρθρου και των φωτογραφιών. Αν σου άρεσε και το θέλεις στην σελίδα/blog σου, παρακαλώ να επικοινωνήσεις μαζί μου στο info.mamakpaidi@gmail.com

2 σχόλια:

 1. Συμφωνώ μαζί σου, το παιδί πρέπει να νιώθει ότι ασχολείσαι ουσιατικά μαζί του, ότι του αφιερώνεις τον χρόνο σου και του δείχνεις με αυτό τον τρόπο ότι είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητά σου. Εγώ όταν θέλω να κάνω δουλειές και επείγουν του ζητάω να με βοηθήσει και έτσι και αυτός απασχολείται με κάτι καινούριο αλλά και εγώ κάνω τις δουλειές μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολύ σωστό και το να σε βοηθάει. Έτσι περνάει την ώρα του και νιώθει στο τέλος και την ικανοποίηση ότι "βοήθησα την μαμά"!!

   Διαγραφή

Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co