10 πράγματα που πρέπει τα παιδιά μας να δουν οτι κάνουμε!

Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018


Οι γονείς στα μάτια των παιδιών τους, είναι το πρότυπο και το παράδειγμα ανθρώπου που θέλουν να γίνουν. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να βλέπουν τους γονείς να έχουν αρκετά θετικά στοιχεία στον χαρακτήρα τους και την συμπεριφορά τους, ή τουλάχιστον κάποια αρκετά καλά.

Παρακάτω, σου δίνω 10 πράγματα, που πρέπει το παιδί σου να σε βλέπει να κάνεις:


1. Διάβασμα
Δεν διαβάζω τόσο πολύ όσο θα ήθελα. Τις περισσότερες φορές το κάνω στο κρεβάτι μου πριν κοιμηθώ, και με αυτόν τον τρόπο δεν αφήνω πάντα την κόρη μου να με βλέπει. Τα παιδιά πρέπει να μας βλέπουν να διαβάζουμε βιβλία και να μας αρέσει. Έτσι θα θελήσουν και εκείνα να το δοκιμάσουν και θυμούμενα πως "άρεσε στην μαμά, άρα είναι καλό", θα τους αρέσει. Αυτό θέλουμε και εμείς. Είναι πολύ σημαντικό στην ανάπτυξη ενός παιδιού, να διαβάζει βιβλία. Το βοηθάει τόσο στην ορθή απόκτηση λόγου, όσο και στην εξάσκηση της φαντασίας.

Πως θα το κάνεις να πετύχει;

Καθιέρωσε μια συγκεκριμένη ημέρα μέσα στην εβδομάδα, που όλοι θα καθίσετε στον καναπέ και θα απολαύσετε το διάβασμα ενός βιβλίου. Εμείς ήδη το ξεκινήσαμε!

2. Βοήθησε αυτούς που το έχουν ανάγκη
Είναι ίσως το ποιο σημαντικό μάθημα που θα μπορούσες να δώσεις στο παιδί σου. Να βοηθάει τους άλλους. Είναι το σημαντικότερο ίσως ερέθισμα που μπορείς να του δώσεις και είναι σίγουρο πως θα το ακολουθήσει και στην ενήλικη ζωή του.

Πως θα το πετύχεις; 

Άνοιξε την ντουλάπα σου και κοίταξέ την. Σίγουρα το 1/5 απο τα ρούχα σου δεν το φοράς καθόλου γιατί μετάνιωσες που το αγόρασες και δεν ταιριάζει με τίποτα, και άλλο 1/5 το έχεις βαρεθεί. Ε λοιπόν, μάζεψέ τα σε μια μεγάλη σακούλα και χάρισε τα. Υπάρχουν πολλά σημεία συγκέντρωσης που θα μπορούσες να τα αφήσεις.

Σκέψου μόνο, το πόσο καλό παράδειγμα θα δώσεις στο παιδί σου.

3. Να λες ευχαριστώ και παρακαλώ

Τα παιδιά πρέπει να σας βλέπουν να είστε ευγενικοί με τους άλλους, γιατί αυτός είναι ο γρηγορότερος και ποιο αποδοτικός τρόπος για να μάθουν. Δεν θα το κάνουν, αν δεν δουν τους γονείς τους να το κάνουν.

Διάβασε εδώ, πως μπορείς να βοηθήσεις ένα προ-νήπιο να αναπτύξει καλή συμπεριφορά!

Πως θα το πετύχεις; 

Απλά να λες ευχαριστώ και παρακαλώ όταν το παιδί σου, σου δίνει κάτι ή του ζητάς κάτι και σου το φέρνει. Έτσι θα αρχίσει να σε μιμείται και να λέει και εκείνο ευχαριστώ και παρακαλώ με όλους.

4. Κάνε υγιεινές επιλογές
Πολλοί είναι οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να έχεις μια υγιή καθημερινότητα. Ένας απο αυτούς, είναι και το οτι είσαι το παράδειγμα των παιδιών σου. Αν τρως υγιεινά, θα μάθουν να τρώνε υγιεινά, αν καπνίζεις θα καπνίσουν, αν κάνεις ποδήλατο θα κάνουν ποδήλατο, κλπ. Νομίζω καταλαβαίνεις τι εννοώ. Ότι κάνεις θα κάνουν.

5. Προσευχήσου
Δεν ξέρω κατά πόσο κοντά στην θρησκεία σου είσαι ή κατά πόσο πιστή είσαι, αλλά τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν με αυτήν την βάση. Πρέπει απο μικρά να μαθαίνουν την έννοια της προσευχής και να την εφαρμόζουν. Να μαθαίνουν πως μέσα απο την προσευχή παίρνουν δύναμη και κουράγιο για να αντιμετωπίζουν τα πάντα στην ζωή τους.

6. Να κάνεις πράγματα που σου αρέσουν


Έχεις κάποιο χόμπι; Πόσο συχνά ασχολείσαι με αυτό; Σε βλέπουν τα παιδιά; Αν όχι, θα έπρεπε. Είναι πολύ σημαντικό να σε  βλέπουν να κάνεις κάτι που σου αρέσει και να το ακολουθείς. Έτσι ωθείς και τα ίδια να βρουν μια παρόμοια ασχολία και να την ακολουθήσουν με την ίδια ευλάβεια και τον ίδιο ενθουσιασμό.

7. Παίξε

Ναι, καλά διάβασες. Κάτσε μαζί με το παιδί σου κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα και παίξτε. Βλέποντας εσένα, θα μάθει και εκείνο.

Πως θα το πετύχεις; 

Ένα ωραίο απόγευμα, κάθισε μαζί με το παιδί στο πάτωμα και βγάλτε τα κουζινικά (εάν έχεις κορίτσι εννοείτε, αλλιώς αλλάζει το πλάνο). Ξεκίνα να "μαγειρεύεις" όπως κάνεις και στην κανονική σου κουζίνα. Ρίξε αλάτι, πιπέρι, σέρβιρε το φαγητό, φάε αυτό που έφτιαξες και πλύνε τα πιάτα. Ακόμα ποιο εποικοδομητικό θα είναι αν χρησιμοποιείς και εκφράσεις την ώρα που τρως, τύπου "μμμ τι νόστιμο", "αχ καίει λίγο", "θέλει λίγο αλάτι ακόμα", "πόσο πολύ του ταιριάζουν τα μανιτάρια", κλπ.

Διάβασε εδώ, πως να μάθεις στο παιδί σου το "ανεξάρτητο παιχνίδι"!

Τι πετυχαίνεις; Κάνεις το παιδί να μάθει να παίζει με τα κουζινικά, μαθαίνει επίσης να εκφράζεται επάνω στο φαγητό, και φυσικά μαθαίνει την διαδικασία της μαγειρικής, την οποία σε λίγα χρόνια θα κληθεί να την πραγματοποιεί καθημερινά.

8. Προγραμμάτισε την καθημερινότητα σου και θέσε στόχους
Πως αλλιώς θα μάθουν να προγραμματίζουν τα παιδιά την καθημερινότητα τους, αν δεν το δουν απο την μαμά και τον μπαμπά; Καλά εντάξει, κυρίως απο την μαμά! Βάλτα απο μικρά στην διαδικασία να προγραμματίζουν το κάθε τι.

Διάβασε εδώ, τα 6 βήματα που θα σε βοηθήσουν να βρεις την ισορροπία σου!


Πως θα το πετύχεις αυτό;

Εκτυπώνοντας διάφορα εκτυπώσιμα που μπορείς να βρεις στο internet και φυσικά και εδώ.

9. Να είσαι μετρημένη στις αγορές σου
Όλα τα παιδιά μεγαλώνουν με γονείς που αγοράζουν και πουλάν. Δείξε τους πως να το κάνουν σωστά. Μάθε τα να μην κάνουν άσκοπες σπατάλες, αλλά να παίρνουν σωστές και έξυπνες αποφάσεις.

Πως θα το πετύχεις αυτό; 

Όταν θα πας για ψώνια, πάρε και το παιδί σου μαζί. Μην σπαταλήσεις άσκοπα χρήματα. Πάρε μόνο αυτό που χρειάζεσαι και τίποτα παραπάνω. Αυτό θα είναι το παράδειγμα που θα δώσεις και μάθει να το ακολουθεί και το ίδιο.

10. Να απολαμβάνεις την φύση
Βουνά, ποτάμια, πεδιάδες, δάση.. Αυτός ο κόσμος έχει τόση πολλή ομορφιά. Είναι κρίμα να μην την δει και το παιδί σου. Και ακόμα ποιο κρίμα να μην μπορέσει να την απολαύσει.

Πως θα το πετύχεις αυτό; 

Προγραμματίστε κάποια Σαββατοκύριακα μέσα στον χρόνο, να πηγαίνετε για περίπατο σε διαφορετικά μέρη! Ετοιμάστε το κολατσιό της ημέρας, εξηγήστε στα παιδιά τι θα δουν σήμερα και ξεκινήστε. Είναι κάτι που 100% θα θυμούνται για πάντα και θα θελήσουν να το κάνουν και με την δική τους οικογένεια αύριο μεθαύριο.

Αυτά είναι τα ποιο σημαντικά πράγματα που τα παιδιά μας πρέπει να μας δουν να κάνουμε. Στην τελική, τα παιδιά μας δεν είναι τίποτα άλλο απο την αντανάκλαση της συμπεριφοράς μας! Για αυτό διάβασε καλά αυτά που σου έγραψα και ξεκίνα να τα εφαρμόζεις, αν δεν το κάνεις ήδη.

✿Αν διάβασες το άρθρο μου, ελπίζω να σου άρεσε. Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να προσθέσεις στην λίστα μου; Κάποια εμπειρία απο αυτά που δοκίμασες με τα δικά σου παιδιά; Θα χαρώ πολύ να μου αφήσεις ένα σχόλιο ποιο κάτω!
Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co