Πως να αντιμετωπίσεις την "αγένεια" των παιδιών σου στις γιορτές.

Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2018

Ανησυχείς για την αγενή συμπεριφορά που έχει το παιδί σου, και ειδικά κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων; Σε αυτό το άρθρο, θα καλύψουμε τα πάντα στο γιατί συμπεριφέρονται έτσι και πως μπορείς να το αντιμετωπίσεις.


Τα Χριστούγεννα είναι η περίοδος που νιώθεις αυτήν την πίεση, για το αν το παιδί σου θα έχει ευγενική συμπεριφορά.

Πως μπορεί ένα παιδί να συμπεριφερθεί με αγένεια;

Θα μπορούσε ας πούμε να είναι αγενής στο τραπέζι. Κάτι που την προηγούμενη χρονιά έκανε η κόρη μου, αγνοώντας το φαγητό της. Ότι και να της έδειχνα να φάει, εκείνη το μόνο που έλεγε ήταν "μπλιαχ". Το μόνο που έφαγε λοιπόν ήταν ψωμί.

Στην συνέχεια, άρχισε να τρέχει μέσα στο σπίτι και να κάνει φασαρία. Το πρόβλημα ήταν πως δεν ήμασταν μόνοι μας, αλλά είχαμε παρέα, η οποία κοιτούσε με περίεργο τρόπο όλη την κατάσταση και δυσανασχετούσε με την συμπεριφορά της.

Όταν δε, πήγα να της μιλήσω, εκείνη έπεσε στο πάτωμα και άρχισε να ουρλιάζει και να κλαίει. Έδειχνε μια εικόνα σαν να ήταν εκτός ελέγχου, κάτι που όμως δεν την αντιπροσώπευε.

Ένιωσα ντροπή, για αυτήν την συμπεριφορά που είχε.

Ποιο πολύ, γιατί έβλεπα στα μάτια των καλεσμένων μας, πως κοιτούσαν την μικρή σαν ένα εκτός ελέγχου παιδί. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα του πόσο καλή μαμά είμαι;..αναρωτιόμουν.. Ένιωθα απαίσια. Το μόνο που ήθελα ήταν να τελειώσει η βραδιά, να την βάλω για ύπνο και να κουκουλωθώ στο πάπλωμα μου. Να κρυφτώ και να μην ξαναβγώ. Το μόνο που ένιωθα ήταν απόγνωση και απογοήτευση.

Μήπως το 2 ετών παιδί σου δεν σε ακούει;  Δοκίμασε αυτή την συμβουλή!

Η αλήθεια είναι πως σαν γονείς, έχουμε στο μυαλό μας, πως τα παιδιά μας θα κάθονται στρατιωτάκια και θα τρώνε όλο το φαγητό τους. Και ειδικά αν υπάρχει κάτι που τα ενοχλεί και θέλουν να κλάψουν για αυτό και να φωνάξουν, θα περιμένουν να φύγουν οι καλεσμένοι.

Δυστυχώς, δεν συμβαίνει αυτό. Όχι στην πραγματικότητα.

Πως θα αντιμετωπίσεις όμως αυτήν την αγένεια;

Είναι πολύ κουραστικό να πρέπει να καθοδηγείς το παιδί σου για να έχει καλή συμπεριφορά, κάθε μα κάθε φορά που πρόκειται να βγείτε από το σπίτι, ή περιμένετε επισκέψεις. Άσε που κάθε φορά, όταν λες κάτι, κάνουν το αντίθετο. Είναι σαν να το κάνουν επίτηδες.

1. Ας είμαστε ειλικρινής για τον λόγο που τα παιδιά είναι πάντα ανήσυχα σε τέτοιες συναντήσεις.
Τα μικρά μας, είναι "φτιαγμένα" για να κάνουν θόρυβο, να παίζουν, να τρέχουν και να εξερευνούν. Και αυτό κάνουν. Εκτός από εκείνη/ες την ημέρα/ες. Σκέψου το λίγο. Ξαφνικά δεν πρέπει να βγάζουν κιχ, πρέπει να τρώνε όλο τους το φαγητό, πρέπει να απαντάνε σε ένα σωρό ερωτήσεις τύπου σου αρέσει το σχολείο;, ποιο είναι το αγαπημένο σου μάθημα; Αγαπάς την αδερφή σου; Τι δώρο ζήτησες από τον Άι Βασίλη; Ήσουν καλό παιδί; Σου αρέσουν τα παιχνίδια; Σου αρέσουν τα βιβλία; Ποια είναι η αγαπημένη σου φιλενάδα; κλπ κλπ.

Μόνο που τα γράφω ζαλίστηκα, όχι να μου τα ρωτάνε κιόλας.

Εκτός από όλα αυτά όμως, εκείνες τις ημέρες συνήθως τα παιδιά κοιμούνται λιγότερες ώρες από ότι συνήθως και τρώνε περισσότερα γλυκά. Αυτό τι σημαίνει; Βγαίνουν από την ρουτίνα τους (έτσι προκαλείτε η γκρίνια) και έχουν περισσότερη ενέργεια (που για να την καταναλώσουν τρέχουν, φωνάζουν κλπ). Όλα αυτά μαζί, δημιουργούν ένα παιδί που δίνει την εντύπωση πως είναι ανεξέλεγκτο, χωρίς αυτό να συμβαίνει πραγματικά.

2. Εξήγησε τι να περιμένουν.
Το λέω και το ξανά είπα και θα το ξαναπώ! Δεν υπάρχει τίποτα ποιο σημαντικό για το παιδί από το να ακολουθεί μια ρουτίνα. Αν όμως πρέπει να βγει από αυτήν για λόγους όπως είναι οι γιορτές των Χριστουγέννων, τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να του εξηγήσεις ακριβώς τι θα κάνετε.

Εννοείτε πως για αυτό, θα έχεις ήδη προγραμματίσει με την οικογένειά σου το πως θα περάσετε τις γιορτές σας με λεπτομέρειες (όσο μπορείς τουλάχιστον).

Τώρα λοιπόν, πρέπει να μιλήσεις στο παιδί. Να ξέρει οτι σήμερα, για παράδειγμα θα φάτε στην γιαγιά και μετά θα έρθουν τα ξαδέρφια του για παιχνίδι, το απόγευμα θα πάτε μια όμορφη βόλτα στο λούνα πάρκ, μέχρι το βράδυ που θα γυρίσετε σπίτι, θα κάνουν μπάνιο και θα κοιμηθούν. Πρέπει να το φτάσετε μέχρι το τέλος. Δηλαδή να εξηγήσετε μέχρι και το σημείο που θα πέσουν στο κρεβάτι. Εκεί θα νιώσουν την "ασφάλεια".3. Βάλτε "προσωρινούς" κανόνες.
Σημαντικό! Την ώρα που είστε στο αυτοκίνητο για να πάτε την επίσκεψη, ή λίγο πριν έρθουν οι καλεσμένοι στο σπίτι σας, βρες λίγο χρόνο και μίλησε στο παιδί για τους νέους κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσει. Εξήγησε πως είναι μόνο για σήμερα που θα είστε στην γιαγιά και δεν πρέπει να γίνεται φασαρία στο σπίτι (παράδειγμα).

Έχεις παιδί με ισχυρό χαρακτήρα; Διάβασε τι πρέπει να ξέρεις!

Απόφυγε να λες το γνωστό που έλεγα και εγώ: "Αν δεν είσαι φρόνιμη και δεν ακούς την μαμά και τον μπαμπά θα φύγουμε". Ώθησε το να κάτσει φρόνιμα, δείχνοντας που του έχεις εμπιστοσύνη. Θα το εκτιμήσει περισσότερο και έχεις περισσότερες πιθανότητες να σε ακούσει.

4. Δείξε κατανόηση.

Τι κατανόηση; Έλα στην θέση του. Αν κάποιος σου επέβαλε να σταματήσεις να κάνεις αυτό που αγαπάς, γιατί "έτσι πρέπει", εσύ πως θα αντιδρούσες; Όχι καλά..
Αυτό πρέπει να το πεις και στο παιδί σου. Για παράδειγμα: "Ξέρω πως θέλεις να τρέξεις, γιατί σου αρέσει να παίζεις τον αστυνομικό, αλλά σήμερα θα πρέπει να κάνεις λίγο υπομονή και να καθίσεις ήσυχα. Ξέρω πως είσαι καλό παιδί και θα με ακούσεις".

Αν του δείξεις πως το καταλαβαίνεις, δεν θα έχει λόγο να κάνει φασαρία ή να κλάψει, επειδή θα έχει ήδη την προσοχή και την κατανόησή σου (κάτι που επιζητά με αυτήν την συμπεριφορά).

5. "Αποστόμωσε" λίγο τον περίγυρο.
Είμαι 100% σίγουρη, πως αυτό είναι απο τα πρώτα πράγματα που θα ήθελες να κάνεις.

Ε κάντο λοιπόν! Όχι με άσχημο τρόπο. Σε καμία περίπτωση δεν εννοώ να προσβάλλεις κάποιον. Μπορείς απλά να χρησιμοποιήσεις την φράση "ακόμα δουλεύουμε πάνω σε αυτό". Παράδειγμα: Αν αρχίσει να κλαίει επειδή θέλει να του δώσεις το κινητό σου, αλλά αυτό είναι κάτι που έχεις απαγορεύσει, μπορείς να πεις στους γύρω (που σίγουρα θα κοιτάνε λες και διαλύεται ο κόσμος) πως "ακόμα το δουλεύουμε με τις αντιδράσεις της" και έτσι τους "αποστομώνεις" πολύ πολύ ευγενικά.

6. Πήγαινε σε ένα δωμάτιο μόνη σου με το παιδί.
Σε κανέναν δεν αρέσει να τον σπρώχνουν απρόοπτα σε μια σκηνή γεμάτη κόσμο, μόνο του. Έτσι δεν αρέσει και στα παιδιά, και δυστυχώς έτσι ακριβώς νιώθουν όταν συμπεριφέρονται με αγένεια. Απλά έχουν παραπάνω εγωισμό που δεν τα αφήνει να κάνουν πίσω.

Για αυτό κάνε πίσω εσύ. Πάρε το παιδί από το χεράκι και πηγαίνετε σε ένα δωμάτιο. Στο δωμάτιο του αν είστε στο σπίτι σας, ή ζητήστε ευγενικά ένα μέρος να μιλήσετε με το παιδί αν είστε κάπου καλεσμένοι.

Αυτό σίγουρα σε πρώτο στάδιο θα ηρεμήσει το παιδί. Στην συνέχεια μπορείτε να αρχίσετε να κουβεντιάζετε.

Να θυμάσαι, υπάρχουν πολλοί τρόποι να είναι το παιδί σου ευγενικό. Όχι μόνο με το να χρησιμοποιεί τις φράσεις ευχαριστώ, παρακαλώ! Είναι πολλά, μικρά πράγματα που βγάζουν αυτήν την ευγένεια, όπως το να αναρωτηθούν αν είναι καλά η φίλη τους που μόλις έπεσε (παράδειγμα). Είναι και αυτό μια ευγενική σκέψη, πολύ ποιο αληθινή από το να λένε ευχαριστώ για όλα.

Όπως καταλαβαίνεις, έχεις πολύ δρόμο μπροστά σου, αλλά θα περάσει. Θα μεγαλώσει και θα μάθει. Το σημαντικό είναι να έχεις υπομονή και θέληση και θα καταφέρεις να το αντιμετωπίσεις. Θυμήσου όσα σου είπα και μην απογοητεύεσαι. Δοκίμασε τις συμβουλές μου κι θα με θυμηθείς! Σου εύχομαι καλά Χριστούγεννα!

Αν σου άρεσε το άρθρο μου και έχεις αντιμετωπίσει και εσύ κάτι παρόμοιο με το δικό σου παιδί, θα χαρώ πολύ να μου αφήσεις ένα σχόλιο!

Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co