Γιατί τα παιδιά δεν θέλουν να κοιμούνται; Μήπως φταίμε εμείς;

Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018

Μήπως και εσένα το παιδί σου αντιμετωπίζει πρόβλημα στον ύπνο; Αρνείται; Κλαίει και χτυπιέται για να μην πάει στο κρεβάτι του; Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για αυτό ακριβώς. Πως μπορείς να το αλλάξεις, με εύκολες και απλές, καθημερινές πράξεις!


Λοιπόν εμένα μου συνέβαινε συχνά, για να μην πω όλη την ώρα, κάθε μέρα (κάθε βράδυ στην πραγματικότητα). Μόλις πλησίαζε η ώρα και πριν καν μιλήσω, ερχόταν η κόρη μου και ξεκινούσε με την φοβερή φράση "όχι νάνι", "μαμά, όχι νάνι". Η επόμενη σκέψη μου ήταν "τώρα; πως θα της το φέρω πάλι; τι να κάνω σήμερα;".

Μόλις δε, ερχόταν και η ώρα που έπρεπε να κοιμηθεί, εκεί γινόταν ο κακός χαμός. Κλάματα, φωνές και στο τέλος την έπαιρνε ο ύπνος μετά απο περίπου 1-2 ώρες.

Το αποτέλεσμα; Χαλούσαμε την ψυχή μας κάθε μέρα να φωνάζουμε και να μαλώνουμε, αλλά το ποιο σημαντικό κατ εμέ είναι πως έχανε τον ύπνο της. Τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα και νωρίς. Αν περάσει η ώρα, χάνουν το τελευταίο στάδιο του ύπνου, που είναι αυτό της "αποθήκευσης δεδομένων". Άρα, έκανα διπλό κακό στην μικρή.

Μέχρι που διάβασα κάποια στιγμή ένα βιβλίο, που εξηγούσε τους λόγους που ένα παιδί μπορεί να αρνείται να κοιμηθεί. Έμεινα έκπληκτη καθώς διάβαζα όλες τις αιτίες, οι οποίες συμπτωματικά ήταν αυτές ακριβώς οι ενέργειες που έκανα. Ο τρόπος που μιλούσα και το τι έλεγα. Το πως παρουσίαζα υποσυνείδητα τον ύπνο στην μικρή, χωρίς καν να το καταλαβαίνω!

Ακολούθησα κάποια βήματα και ειλικρινά βελτίωσα την ζωή μας! Τα ίδια βήματα μπορείς να ακολουθήσεις και εσύ, για αυτό αποφάσισα σήμερα να σου τα γράψω ένα ένα.


Μήπως και εσύ χρησιμοποιείς τον ύπνο σαν τιμωρία;
Αν δεν άκουγε η κόρη μου, έκανε φασαρία, ή κάποια αταξία, αμέσως έλεγα "αν δεν ακούς την μαμά θα πας για νάνι", "αν δεν είσαι φρόνιμη θα πρέπει να κοιμηθείς να ηρεμήσεις","σε παρακαλώ σταμάτησε το αυτό, αλλιώς θα πας στο κρεβάτι σου", και πολλά άλλα τέτοια. Με αυτόν τον τρόπο όμως τι κατάφερνα στην πραγματικότητα; Να της περάσω, πως το να κάνει νάνι είναι μια τιμωρία. Και μετά απορούσα που έλεγε "όχι νάνι";;

Ο ύπνος δεν θα πρέπει να είναι τιμωρία. Ο ύπνος είναι ένα δώρο, ένας θησαυρός και πρέπει να τον εκμεταλλευόμαστε. Ειδικά τα παιδιά!
 
Πως να το διορθώσεις;

Ήρθε λοιπόν η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια του ύπνου και να βοηθήσουμε τα παιδιά να τον πάρουν με καλό μάτι.

Ποια είναι τα βήματα;
1. Μην χρησιμοποιείς τον ύπνο σαν συνέπεια κακών πράξεων.
Σταμάτα αμέσως να χρησιμοποιείς την "απειλή" του ύπνου σαν τιμωρία και αντικατέστησε τον με άλλες συνέπειες.  Παράδειγμα, αν αρνείται να πλένει τα δόντια του, η συνέπεια είναι όχι γλυκό ή σοκολάτα.

2. Παρουσίασε τον ύπνο σαν κάτι θετικό.
Φρόντισε να χρησιμοποιείς μέσα στην ημέρα φράσεις όπως:
"Είναι ο χρόνος μας αυτός"
"Είναι η ώρα της αγκαλίτσας"
"Τι ωραία που είναι να ξαπλώνω στο κρεβάτι μου"


3. Μίλησε στο παιδί σου για το πως βοηθάει ο ύπνος.
Ξεκίνα λέγοντας:
"Ξέρεις πως όσο ποιο πολύ κοιμάσαι, τόσο ποιο γρήγορα θα τρέχεις και θα παίζεις;"
"Ξέρεις πως όταν κοιμάσαι, ο εγκέφαλός σου μεταφέρει όλα όσα έμαθες σήμερα στο σωστό σημείο;"
"Ξέρεις πως χρειάζεσαι ποιο πολύ ύπνο απο την μαμά και τον μπαμπά, επειδή το σώμα σου και ο εγκέφαλος σου μεγαλώσουν πάρα πολύ γρήγορα;"


Αν αρχίσεις να χρησιμοποιείς αυτές τις φράσεις στην καθημερινότητά σας, σιγά σιγά θα περνάς το μήνυμα στο παιδί, πως ο ύπνος είναι κάτι καλό και μας βοηθάει.

4. Ενθάρρυνε δραστηριότητες που αφορούν τον ύπνο.
Βάλε το παιδί σου να σου ζωγραφίσει το πως φαντάζεται τον εγκέφαλό του την ώρα του ύπνου.
Αν έχεις κόρη, βάλε την να ετοιμάζει την κούκλα της για ύπνο.
Κάντε αγώνα πιτζάμας. Κερδίζει όποιος βάλει ποιο γρήγορα την πιτζάμα του.


Αυτές οι δραστηριότητες θα χτίσουν μια καλή σχέση ανάμεσα στο παιδί σου και τον ύπνο. Όταν τα μικρά μας γελάνε και παίζουν, τότε μπορούν ποιο εύκολα να αφομοιώσουν πληροφορίες που πήραν στην διάρκεια της ημέρας.

Απο τότε που εγώ ξεκίνησα να τα εφαρμόζω, έχω δει τεράστια διαφορά. Πλέον ο ύπνος δεν είναι αυτό το κακό πράγμα που δεν θέλει με τίποτα να κάνει! Εντάξει, δεν πετάει και απο την χαρά της για να κοιμηθεί, αλλά κατανοεί όλα όσα μας χαρίζει και καταλαβαίνει πως είναι ένα μέρος του καθημερινού μας προγράμματος που πρέπει να ακολουθούμε για να είμαστε ποιο χαρούμενοι.

Ακολούθησε και εσύ αυτά τα βήματα. Ξεκίνα απο σήμερα και σιγά σιγά, θα δεις οτι το παιδί σου θα παίρνει τον ύπνο με άλλο μάτι. Θα αρχίσει να εξοικειώνεται στην ιδέα του και δεν θα αντιδράει όταν φτάνει η ώρα του. Θα βοηθήσει και εσένα και το παιδί σου. Θα είστε ποιο χαρούμενοι με λιγότερους καυγάδες και περισσότερο ύπνο.

Αν διάβασες το άρθρο μου και έχεις να προσθέσεις και εσύ κάποια συμβουλή, θα χαρώ πάρα πολύ να μου αφήσεις ένα σχόλιο!
Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co