Άλματα ανάπτυξης και συμβουλές "επιβίωσης" για την μαμά. + free printable

Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2018


 Σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει ότι κάποιες μέρες το μωράκι σου είναι ίσως λίγο πιο ανήσυχο, και αν όχι, παρατήρησε το. Θα γκρινιάζει λίγο παραπάνω, ξαφνικά θα τρώει περισσότερο, θα ξυπνάει συχνότερα και γενικά θα σου δίνει την εντύπωση πως δεν ξέρει τι θέλει. Αν ειδικά θηλάζεις, θα δεις πως εκείνες τις ημέρες επικρατεί μια μάχη με το στήθος σου, κάτι σαν "δεν ξέρω τι θέλω και ξεσπάω". Εκεί που τρώει, ξαφνικά κλαίει, μετά γελάει και σε δευτερόλεπτα πατάει τα κλάματα επειδή θέλει να φάει και σου δαγκώνει το στήθος - και εσύ είσαι σε μια φάση "τι έγινε τώρα;;;;". Αν κοιμάται ολόκληρο το βράδυ, μπορεί να αρχίσει να ξυπνάει ανά μια ώρα και να κλαίει, να το ταΐζεις και να σου δείχνει πως δεν θέλει ή δεν του φτάνει.


Ε μην ανησυχείς λοιπόν, το μωράκι σου βρίσκεται σε άλμα ανάπτυξης.

Τι είναι αυτό;

Τα άλματα ανάπτυξης, είναι κάποιες ημέρες κατά τις οποίες το μωρό σου ετοιμάζεται να κατακτήσει κάτι καινούργιο με απότομους ρυθμούς. Τι μπορεί να είναι αυτό;

Ίσως να ξεκινάει τα πρώτα του "αγκού", τα πρώτα χαμόγελα, να ετοιμάζεται να μπουσουλήσει, να μιλήσει, να βγάλει δοντάκια κλπ.

➜Διάβασε 9 συμβουλές για να κοιμάται καλύτερα το μωρό σου!!!

Όλα αυτά, συγχύζουν ακόμα και το ίδιο, εφόσον όμως δεν ξέρει να μιλάει και δεν έχει ούτε το ίδιο την αντίληψη του τι συμβαίνει, απλά αντιδράει με αυτόν τον τρόπο.
Αν θηλάζεις, μπορεί να παρατηρήσεις το γάλα σου να αυξάνεται εκείνες τις ημέρες. Μην ανησυχήσεις, αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα σου αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει και θέλει να είναι προετοιμασμένο. Αν φυσικά έχεις κάποια ανησυχία, κάνεις υπερπαραγωγή, κλπ, μπορείς να επικοινωνήσεις με μια μαία, τον παιδίατρο σας, ή έναν σύμβουλο θηλασμού, ώστε να έρθουν και να σε βοηθήσουν.

Αν πάλι δεν θηλάζεις και δίνεις έτοιμο γάλα, μπορεί εκείνες τις ημέρες να παρατηρήσεις οτι το μωράκι σου δεν χορταίνει με την ποσότητα που πάντα έπινε, και θέλει λίγο ακόμα, ή μπορεί να χορταίνει με λιγότερο γάλα και να αφήνει περίσσευμα.

Το κάθε μωρό είναι ξεχωριστό και το κάθε ένα περνάει με τον δικό του τρόπο και την δική του ένταση το κάθε άλμα ανάπτυξης. Τι μπορείς να κάνεις;

Αγκαλιές και μόνο αγκαλιές. Τίποτα άλλο δεν υπάρχει, που να μπορεί να ηρεμήσει αυτήν την γκρίνια και την ένταση. Μόνο οι αγκαλιές και ο θηλασμός (αν θηλάζεις). Συνήθως δεν κρατάνε πολλές ημέρες -αν είσαι τυχερή.

Στην μεγάλη μου κόρη, δεν τα κατάλαβα καν πότε τα πέρασε, ενώ στην μικρή ίσα που έχει μια ξεχωριστή γκρίνια εκείνες τις ημέρες.

Τι γίνεται όμως με εσένα;

Καλά όλα, είπαμε και γιατί το παθαίνουν τα μωρά, πως να το αντιμετωπίσεις, αλλά εσύ; Ο εαυτός σου; Μην ξεχνάς πως μπορεί να είσαι μαμά, αλλά είσαι και γυναίκα. Και από εσένα περνάνε όλα μέσα στο σπίτι. Αν δεν είσαι εσύ καλά, τότε δεν θα υπάρχει ηρεμία και τάξη μέσα στο σπίτι. Εκείνες τις ημέρες θα είσαι κουρασμένη. Όχι μόνο επειδή δεν θα κοιμάσαι καλά το βράδυ, αλλά και επειδή θα νιώθεις άγχος. Άγχος μήπως κάνεις κάτι στραβά. Είναι περίεργο, ειδικά για μια νέα μητέρα, να ακούει το μωρό της να κλαίει ή γενικά να είναι ανήσυχο και να μην μπορεί να κάνει κάτι για να το βοηθήσει. Μην πελαγώσεις, κάνεις ήδη ότι μπορείς. Θα περάσουν αυτές οι ημέρες και θα ηρεμήσει. Όσο θα περνάει ο καιρός θα το συνηθίζεις και πλέον θα σου φαίνεται πιο εύκολη η καθημερινότητα μαζί του!

➜Διάβασε εδώ, πως μπορείς να βρεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου και πως να τον εκμεταλλευτείς!

Τι μπορείς να κάνεις

Ξεκουράσου. Λίγες μέρες πριν το άλμα -το οποίο γνωρίζεις πως θα έρθει έντονα, γιατί έχει ξανασυμβεί-, φρόντισε να κοιμάσαι καλά. Δυστυχώς ο ύπνος δεν μπορεί να αποθηκευτεί ώστε να τον χρησιμοποιήσουμε στην ανάγκη, αλλά θα έχεις ποιο ξεκούραστη σκέψη και κατά συνέπεια θα είσαι πιο ευδιάθετη και με απόλυτη αντίληψη, παρά την κούραση σου. Που θα σε βοηθήσει αυτό; Στο να μπορείς να ανταπεξέλθεις ποιο καλά στην φροντίδα του μωρού.

Όταν η μητέρα έχει πλήρη αντίληψη του τι συμβαίνει (π.χ γνωρίζεις οτι είστε σε άλμα αυτές τις ημέρες), μπορεί να το αντιμετωπίσει ποιο ψύχραιμα. Δεν αγχώνεσαι τόσο, γιατί ξέρεις τι συμβαίνει, πόσο κρατάει και τι μπορείς να κάνεις. Για εμένα είναι το σημαντικότερο αυτό.

Επιστράτευσε την υπομονή σου λοιπόν. Όπως προείπα το κάθε μωράκι είναι διαφορετικό. Μπορεί να μην καταλάβεις καν οτι περνάτε άλμα, μπορεί και να το καταλάβει ολόκληρη η γειτονιά. Φρόντισε να ξεκουράζεσαι αρκετά και μέσα στην ημέρα, ζήτα βοήθεια από όπου μπορείς και σκέψου οτι το κάθε άλμα κρύβει κάτι καινούργιο για το μωρό σου.

➜Πως μπορείς να βρεις την ισορροπία σου με 6 απλά βήματα;

★ Το άρθρο μου έρχεται δώρο με ένα εκτυπώσιμο.
Εκτύπωσε το, κάντο πλαστικοποίηση και βάλτο κάπου που μπορείς να το βλέπεις! Είναι δυο όψεων και το έφτιαξα για να σου δίνει κουράγιο να συνεχίσεις και να είσαι ήρεμη. Έτσι, θα είσαι πάντα προετοιμασμένη για το άλμα που θα ακολουθήσει!


https://documentcloud.adobe.com/link/track?uri=urn%3Aaaid%3Ascds%3AUS%3A30465867-2147-49ca-b007-cfd664ad40b4

 → Download Here ←


 ✿ Αν διάβασες το άρθρο μου και σου άρεσε, μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Αν πάλι θέλεις να προσθέσεις κάτι ή να μας πεις την δική σου εμπειρία, θα χαρώ πολύ να μου αφήσεις ένα σχόλιο απο κάτω!

Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co