Τι είναι το Breast Crawl;

Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2019


Εσύ γνωρίζεις τι είναι το περίφημο breast crawl, και πόσο σημαντική ικανότητα είναι για το μωρό σου;

Τι είναι όμως αυτό;

Μπορεί να σου φαίνεται δύσκολο να το πιστέψεις, όμως πολλά νεογέννητα, όταν τοποθετούνται στο στήθος της μητέρας τους μόλις γεννηθούν, έχουν την ικανότητα να μετακινηθούν στην θηλή και να πιούν γάλα, χωρίς κανένα πρόβλημα. Αυτό το ένστικτο, ονομάζεται "breast crawl".

Πως γίνεται;
 
Μόλις γεννηθεί το μωρό σου, τοποθέτησε το στο στήθος δέρμα με δέρμα. Μείνε ξαπλωμένη και βεβαιώσου πως το μωρό είναι ίσια τοποθετημένο επάνω σου. Βάλε τα χέρια σου αριστερά και δεξιά απο το μωρό,, γα να είσαι σίγουρη πως δεν θα πέσει. Ακούμπησε το απαλά να νιώσει την ασφάλειά σου και αμέσως θα δεις πως αρχίζει να σκαρφαλώνει προς το φαγητό του!

Γιατί συμβαίνει;

Το γάλα σου, ή έχει την ίδια ακριβώς μυρωδιά με το αμνιακό υγρό, έτσι εμπνέει κατευθείαν στο βρέφος, την αίσθηση της ασφάλειας, της ηρεμίας, της ζεστασιάς, και γενικώς της μαμάς! Δες το κάτι σαν ένστικτο επιβίωσης. Είναι η μοναδική τροφή του πλέον! Και θα κάνει "τα πάντα" για να την κατακτήσει.

Μπορείς να δεις το παρακάτω βίντεο!


Δυστυχώς σήμερα, υπάρχουν πολλές αναίτιες παρεμβάσεις στον τοκετό της μητέρας, που βάζουν σε κίνδυνο την ομαλή μετάβαση του μωρού στον νέο του κόσμο και του δημιουργούν σύγχυση, δυσκολία στο να τραφούν, ακόμα και στο να περάσουν τα πρώτα λεπτά της ζωής τους επάνω στην μαμά τους (φυσικά μιλάω για αναίτιες επεμβάσεις).

Ακόμα όμως και μια γυναίκα που έχει γεννήσει με καισαρική τομή, μπορεί να εφαρμόσει το breast crawl, με την βοήθεια της μαίας της, του γιατρού της, ή κάποιου άλλου ατόμου που βρίσκεται δίπλα της.

Πως θα γίνει αυτό;

Καισαρική δεν έχω κάνει, όμως θεωρώ απολύτως κατανοητό, πως είναι αδιανόητο να ακουμπήσει το μωρό στην τομή μετά τον τοκετό (αν κάνω λάθος συγχωρέστε με). Οπότε, μπορεί κάποιος να κρατάει το μωρό μπρούμυτα προς την μητέρα και να το στηρίζει ελαφρά επάνω απο το πλάι (βλέπε την παρακάτω φωτογραφία). Έτσι το νεογέννητο, θα έχει πάλι την ευκαιρία να μυρίσει την μανούλα του, να την επεξεργαστεί και να βρει την τροφή του, απο τα πρώτα λεπτά της ζωής του.


Η επαφή δέρμα με δέρμα, πλέον συστήνεται και απο τους περισσότερους γιατρούς, ή μπορείς να το ζητήσεις και εσύ η ίδια μόλις γεννήσεις. Είναι απαραίτητη να γίνει, ώστε να έρθει το μωρό ποιο ομαλά στο καινούργιο του περιβάλλον, να είναι ποιο ήρεμο και να έχει αυξημένες πιθανότητες να θηλάσει σωστά. Το breast crawl, θα σας βγει απο μόνο του!

Σου άρεσε το άρθρο μου; Αν θέλεις να προσθέσεις κάτι ή να μου πεις την γνώμη σου, θα χαρώ πολύ να δω το σχόλιό σου απο κάτω!

Σε χαιρετώ!

Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co