Ανοίγει η πρώτη Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος στην Θεσσαλονίκη!

Κυριακή, 17 Μαρτίου 2019


Αγαπημένες μου μανούλες και έγκυες, είναι γεγονός! Χάρηκα αφάνταστα μόλις διάβασα το δελτίο τύπου του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, καθώς δεν πίστευα πως θα συμβεί!

Ανοίγει επιτέλους η πρώτη Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος στην Θεσσαλονίκη, και ποιο συγκεκριμένα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, στο οποίο στεγάζονται δυο Νεογνολογικές Κλινικές και Εντατικές Νοσηλείας Νεογνών και δυο Μαιευτικές Κλινικές.

"Μέχρι στιγμής η μοναδική τράπεζα στην Ελλάδα ήταν στο Νοσοκομείο "Έλενα Βενιζέλου", η οποία λειτουργεί από το 1947."

Η χρησιμότητας αυτής της ενέργειας στην Βόρεια Ελλάδα, είναι κάτι παραπάνω απο βοηθητική για πολλές θηλάζουσες μητέρες, αλλά και για νεογνά που έχουν την ανάγκη να σιτιστούν με μητρικό γάλα, και η μητέρα τους για ιατρικούς λόγους δεν είναι ικανή να το προσφέρει. Απο προσωπική μου εμπειρία, γνωρίζω πως η δωρεά γάλακτος στην Τράπεζα, για "απομακρυσμένες πόλεις" όπως της Βορείου Ελλάδος, μόνο η πρώτη δωρεά έχει δωρεάν μεταφορικά και έχει ελάχιστη ποσότητα τα 7 κιλά (με τα τωρινά δεδομένα)! Στην ουσία όσο και να προσπαθείς να κάνεις κάτι καλό μέσα απο τον θηλασμό του μωρού σου, πρέπει να μπορείς και οικονομικά να ανταπεξέλθεις.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η σίτιση ενός νεογνού με μητρικό γάλα, είναι υπέρ-πολύτιμη για το ίδιο και για την μητέρα του. Προσφέρει ζωντανά αντισώματα, ικανά να προστατέψουν το μωρό απο τις περισσότερες ασθένειες και λοιμώξεις. Άρα μπορεί να φανταστεί κάποιος, πόσο πολύτιμο είναι για τα πρόωρα μωράκια. Περιέχει περίπου 800 διαφορετικές πρωτεΐνες, οι οποίες συμβάλουν στην ομαλή ανάπτυξη και επιτελούν διάφορες λειτουργίες όπως η ανάπτυξη του εγκεφάλου και η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε περιπτώσεις λοιπόν που η μητέρα αδυνατεί να θηλάσει το νεογέννητο μωρό της στην αρχή, οι γιατροί συστήνουν την χρήση μητρικού γάλακτος απο άλλη μητέρα - δότρια!


Το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, φημίζεται για την φιλικότητά του προς τον θηλασμό, μέσα απο την προσπάθεια των ειδικών που αποτελούν το μαιευτικό και νοσηλευτικό προσωπικό του. Για όλους αυτούς τους λόγους, αποφασίστηκε η ίδρυση της Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος και στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Σίγουρα θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες των βρεφών και των μανάδων, των Βόρειων περιοχών.

Σε αυτό το εγχείρημα, πρωτοστάτησαν η κα Ελένη Βαβουράκη, Πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για τη φροντίδα των προώρων νεογνών "Ηλιτόμηνον" και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Γονέων του European Foundation for the Care of Newborn Infants (EFCNI), και η κ. Βασιλική Δρόσου-Αγακίδου, Καθηγήτρια Νεογνολογίας του Τμήματος Ιατρικής Α.Π.Θ. και Διευθύντρια της Α΄Νεογνολογικής Κλινικής και Εντατικής νοσηλείας Νεογνών Α.Π.Θ. στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Επίσης, η όλη σκέψη αγκαλιάστηκε αμέσως απο την κα κ. Βασιλική Παπαχριστοδούλου, Διοικήτρια του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, καθώς και απο κ.κ. Ελένης Παντελίδου, Διευθύντριας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και  Όλγας Αρβανιτίδου, Προϊσταμένης του 3ου Νοσηλευτικού Τομέα του Ιπποκράτειου, οι οποίες συντόνισαν τις εσωτερικές διαδικασίες του Νοσοκομείου.

Οι προσπάθειες όμως ήταν μεγάλες και έντονες απο πολλούς άλλους ανθρώπους μεμονωμένα και επιχειρήσεις, καθώς και απο τους γονείς και τα μέλη της οργάνωσης Ηλιτόμηνον, που ξεκίνησαν μια μεγάλη εκστρατεία για την συγκέντρωση του απαραίτητου ποσού, τόσο για την κατασκευή, όσο και για τον εξοπλισμό της Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος.

Η βοήθεια όμως προήλθε και απο:
 
  • Την κατασκευάστρια εταιρία "Trans Adriatic Pipeline AG"(TAP-Διαδρατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου) που ανέλαβε σημαντικό μέρος του κόστους του εξοπλισμού
  • Τον Μηχανικό κ. Διονύση Νικολαΐδη, ο οποίος ανέλαβε αφιλοκερδώς το σχεδιασμό του χώρου εγκατάστασης της Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος
  • Τον κ. Γιάννη Γροΐδη, ο οποίος αφιλοκερδώς ανέλαβε την εικονογράφηση του χώρου δημιουργώντας ένα τρυφερό και φιλικό για τις θηλάζουσες μητέρες περιβάλλον
  • Την εταιρία "Ανανιάδης" για τη δωρεά καλαθιών φόρτωσης των φιαλών γάλακτος και αντλιών μητρικού γάλακτος
  • Την εταιρία "Καϊκονίδης" για τη δωρεά αντλιών μητρικού γάλακτος
  • Φορείς της τοπικής κοινωνίας
  • Τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης
  • Το ΚΘΒΕ
  • Τους δημοσιογράφους της ΕΤ3 και της TV100
Τα επίσημα εγκαίνια της Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος του Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο θα γίνουν στις 18 Μαρτίου 2019 και ώρα 12:30μμ.

Το μόνο λοιπόν που έχουμε να ευχηθούμε, είναι να υπάρξει η κατάλληλη ενημέρωση προς όλες τις μανούλες που θηλάζουν, για να δωρίζουν το "περίσσευμά" τους, και προς όλες τις μανούλες που έχουν μωράκια σε νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος και χρειάζονται αυτό το είδος σίτισης.

Είναι μακράν, απο τις ποιο ευχάριστες πληροφορίες που έχουμε πάρει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν ωστόσο έχεις κάποια απορία, ή θα ήθελες να προσθέσεις κάτι, θα χαρώ να διαβάσω το σχόλιό σου και να σου απαντήσω!

Πηγή πληροφοριών: Γ.Ν.Θ Ιπποκράτειο
Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co