Θηλασμός ως μέσον για να ησυχάσει το βρέφος

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019


Είναι ένα πολύ συχνό θέμα συζήτησης πλέον. Ακούω απο πολλές μαμάδες, διάφορες απόψεις για το αν θα αφήσουν το μωρό τους να τους έχει σαν "πιπίλα", ή αν θα πρέπει αυτό να σταματήσει.

Καταρχήν να πούμε πως είναι πάρα πολύ συχνό να κοιμάται το μωράκι μας την ώρα που θηλάζει. Δεν είναι περίεργο, αφού την ώρα του θηλασμού απελευθερώνονται διάφορες ορμόνες, οι οποίες προκαλούν χαλάρωση και ηρεμία στο βρέφος. Σε μια τόσο μικρή ηλικία δεν τίθεται θέμα "μην κακομάθει το παιδί", γιατί αυτό που έχουμε μπροστά μας, είναι ένα μικρό πλασματάκι που το μόνο που γνωρίζει και εμπιστεύεται είναι η δική μας μυρωδιά. Δεν θα κακομάθει λοιπόν με αυτόν τον τρόπο και έως την ηλικία των 2 ετών.
Ίσα ίσα, που θα δημιουργήσουμε ένα παιδί χορτάτο απο αγάπη και αφοσίωση, έτοιμο να ανεξαρτητοποιηθεί και να ξεκινήσει να ανοίγει τα φτεράκια του με την βοήθειά μας.

Ο θηλασμός απο μόνος του, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η μεγαλύτερη ευλογία και το δεύτερο μεγαλύτερο θαύμα - μετά την εγκυμοσύνη - που μπορεί να βιώσει μια γυναίκα μαζί με το μωρό της. Αν λοιπόν το μωρό θέλει να χρησιμοποιεί αυτόν τον τρόπο να χαλαρώνει και να κοιμάται, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ίσως σαν μαμά, πολλές φορές να νιώθεις σαν πιπίλα με αυτήν την τακτική του μωρού σου, αλλά είσαι περισσότερα απο αυτό. Είσαι το μέσον του να χαλαρώνει και να κοιμάται. Αυτό σημαίνει πως είσαι τα πάντα για εκείνο. Με αυτόν τον τρόπο του προσφέρεις ικανοποίηση, σιγουριά, ασφάλεια, αγάπη και ζεστασιά. Ακόμα και αν δεν θέλει να πιει γάλα, μπορεί να θέλει να περνάει αμέτρητες ώρες εκεί, αν για παράδειγμα είναι σε φάση που βγάζει δοντάκια ή περνάει κάποιο άλμα ανάπτυξης.


Και ερχόμαστε στο σημείο "μην κακομάθει".

Το παιδί δεν κακομαθαίνει με αυτόν τον τρόπο και σε αυτήν την ηλικία. Καταρχήν, το οτι θα έχει το στήθος σαν πιπίλα, δεν σημαίνει πως θα κοιμάστε μαζί στο κρεβάτι σας. Μόλις ηρεμήσει ή κοιμηθεί, τοποθέτησε το ξανά στο κρεβατάκι του. Η συνήθεια αυτή θα δεις πως με τον καιρό θα κόβεται. Όσο θα περνάνε οι μήνες, θα σε αναζητά όλο και λιγότερο και θα περνάει όλο και λιγότερη ώρα επάνω στο στήθος, μέχρι που θα το αφήσει τελείως και θα του είναι πλέον αδιάφορο.

Μην βιαστείς όμως. Έχε στο μυαλό σου πως αυτό μπορεί να πάρει μέχρι και την ηλικία των 2-3 ετών, όπου ακόμα ενδείκνυται ο θηλασμός. Τα παιδιά πάντα προσαρμόζονται σε νέες καταστάσεις. Μπορεί να μην φαίνεται εύκολο, αλλά στο τέλος θα γίνει.
Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co