Πως θα οργανώσεις την τέλεια βάπτιση;

Τρίτη, 5 Μαρτίου 2019


Αγαπητή αναγνώστρια, μετά απο μια μικρή πείρα στην οργάνωση μιας βάπτισης, και ενώ είμαι έτοιμη να ξανά επαναλάβω την διαδικασία, έχω στο μυαλό μου κάποια πράγματα που έκανα λάθος την πρώτη φορά ή παρέλειψα και δεν θα ήθελα να ξανά συμβεί.

Δεν είναι φοβερά ή σημαντικά, αλλά λίγο απο εδώ, λίγο απο εκεί, δημιουργούνται κενά που καμιά φορά προκαλούν σύγχυση την ώρα του μυστηρίου και σε κάνουν να σκέφτεσαι: "ωχ, πως δεν το σκέφτηκα; Τώρα τι θα κάνω;;;"

Για να αποφύγεις αυτά τα κενά και τις παραλείψεις, και να το κάνω και εγώ, έφτιαξα μια λίστα με όλα όσα πρέπει να γίνουν και το πότε. Αν την ακολουθήσεις προσεκτικά και κατά γράμμα, σου εγγυώμαι πως θα έχεις την τέλεια βάπτιση, χωρίς κενά, χωρίς ξεχασμένες υποχρεώσεις, και χωρίς σύγχυση!

4 μήνες πριν την βάπτιση

Το πρώτο που έχεις να κάνεις με τον σύντροφό σου είναι να διαλέξετε τον νονό, ή την νονά του παιδιού, και να συζητήσετε μαζί τους.

Αμέσως μετά, και σε συνεννόηση με τον νονό/νονά, επιλέγετε την ημερομηνία της βάπτισης. Είναι κρίμα να έρθουν σε δύσκολη θέση, αν συμπέσει και κάποια άλλη υποχρέωση σε εκείνη την ημερομηνία και κάτι πάει στραβά, για αυτό τονίζω πως πρέπει να γίνει σε συνεννόηση μαζί τους.

Στην συνέχεια, σκεφτείτε ποιες εκκλησίες σας αρέσουν και επισκεφτείτε τες, για να δείτε ποιες διαθέσιμες ημερομηνίες έχουν. Σημειώστε τες μια μια για να μην τις ξεχάσετε.

Βασικό είναι να γίνει και η λίστα των καλεσμένων. Τηλεφωνήστε στην οικογένειά σας και στου συντρόφου σας, και αναθέστε τους να ετοιμάσουν σε μια λίστα τους καλεσμένους που θα έχετε στην βάπτιση. Το ίδιο πρέπει να κάνει και ο νονός. Στο τέλος προσθέστε τους όλους μαζί και βάλτε +10 άτομα τουλάχιστον. Θα είναι άσχημο να βρεθείτε προ εκπλήξεως!

Αποφασίστε που θα κάνετε το τραπέζι μετά την βάπτιση. Έχε κατά νου, πως το τραπέζι της βάπτισης δεν είναι σαν του γάμου. Δηλαδή, στον γάμο καλείς όσους κάλεσες και στο μυστήριο, ενώ στην βάπτιση καλείς το πολύ στενό οικογενειακό περιβάλλον σου και του συντρόφου σου, την οικογένεια του νονού, και τους πολύ κοντινούς σας φίλους.

Όρισε ένα budget. Να είναι ρεαλιστικό όμως, μην περιμένεις πως αν πχ καλέσεις 100 άτομα, οι μπομπονιέρες θα σου βγουν ~20-30 ευρώ!!! Ούτε στον άλλο κόσμο!! Υπολογίζεις τουλάχιστον 1,50 ευρώ / κομμάτι = 150 ευρώ! Καλύτερα να σου βγουν λιγότερα απο τα υπολογισμένα, παρά περισσότερα.

3 μήνες πριν την βάπτιση

Ήρθε η ώρα να βρεις και να κλείσεις τον φωτογράφο και βιντεολήπτη που θα αναλάβει να καλύψει το μυστήριο. Πριν τον κλείσεις, είναι καλό να ζητήσεις να δεις δείγμα απο προηγούμενη δουλειά, ώστε να μην βρεθείς προ εκπλήξεων μετά.

Ήρθε και το ωραίο κομμάτι της υπόθεσης: Στολισμός - Μπομπονιέρες - Προσκλητήρια - Μαρτυρικά

Ξεκίνα να κάνεις πράξη τις σκέψεις σου λοιπόν. Επισκέψου καταστήματα που ασχολούνται με στολισμό, και σίγουρα θα υπάρχουν και όλα τα υπόλοιπα.

Μπομπονιέρες και μαρτυρικά μπορείς να φτιάξεις και μόνη σου αν έχεις χρόνο και όρεξη, αλλιώς υπάρχουν και πολύ αξιόλογα και οικονομικά site, όπου μπορείς να ρίξεις μια ματιά, αν δεν καλυφθείς απο τα μαγαζιά της πόλης σου.

Παρακάτω σου δίνω όσα γνωρίζω εγώ, με τυχαία σειρά:


*Αν έχεις κάποιο eshop και θέλεις να μπεί στην λίστα, στείλε μου το λινκ και το όνομα σε μήνυμα για να το προσθέσω!

Αφού κάνεις την έρευνά σου και έχεις δει τις τιμές, ήρθε η ώρα να σκεφτείς το budget σου. Τι σου επιτρέπει;

Τι εννοώ; Έστω πως θα έχεις 100 καλεσμένους (~35 οικογένειες αποτελούμενες απο μαμά-μπαμπά-παιδιά). Η μια επιλογή είναι να μοιράσεις 35 προσκλητήρια, και στην βάπτιση να έχεις 100 μπομπονιέρες και 100 γλυκάκια. Η δεύτερη επιλογή, είναι να μοιράσεις 35 προσκλητήρια μαζί με 35 μπομπονιέρες (μια για την κάθε οικογένεια), και στην βάπτιση να έχεις απλά 100 γλυκάκια.
Στις μέρες μας, οι περισσότεροι (συμπεριλαμβάνομαι και εγώ) διαλέγουν τον δεύτερο τρόπο, καθώς είναι ποιο οικονομικός!

Ένα ακόμα που πρέπει να προσέξεις στις μπομπονιέρες, είναι να έχεις και ξεχωριστές για παιδάκια. Δηλαδή, αν απο τους 100 καλεσμένους, τα 20 είναι παιδιά, θα παραγγείλεις 90 μπομπονιέρες για ενήλικες(πάντα θα βάζεις λίγες παραπάνω απο τον αριθμό των καλεσμένων), και 30 μπομπονιέρες για παιδιά!

Όπως κατάλαβες απο την παραπάνω παράγραφο, πρέπει συνολικά οι μπομπονιέρες, τα προσκλητήρια και τα μαρτυρικά να είναι σε αριθμό περισσότερα απο τους καλεσμένους.

2 μήνες πριν την βάπτιση

Παρέδωσε όλα τα απαραίτητα έγγραφα στην εκκλησία που θα γίνει το μυστήριο. Βεβαιώσου πως είναι όλα σωστά και δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω.

Έπειτα, παρήγγειλε τις μπομπονιέρες και τα προσκλητήρια που σου άρεσαν.

Πήγαινε σε ένα μαγαζί που αναλαμβάνει στολισμούς ή σε ένα ανθοπωλείο, ζήτα να δεις δουλειά τους, και αφού μείνεις ικανοποιημένη, εξήγησε τους ακριβώς το θέμα της βάπτισης και πως θα ήθελες να είναι ο στολισμός.

Στη συνέχεια, πρέπει να επισκεφτείς το ζαχαροπλαστείο της αρεσκείας σου για να κανονίσεις τον μπουφέ ή τα γλυκάκια έξω απο την εκκλησία. Και σε αυτήν την περίπτωση, θα παραγγείλεις τουλάχιστον 20 κομμάτια παραπάνω.

Ήρθε η ώρα να οριστικοποιηθεί και η λίστα των καλεσμένων, αφού ήδη έχεις κάνει τις παραγγελίες σου!

Τέλος, μαζί με τον νονό του μωρού, ήρθε η στιγμή να αγοράσετε τα βαπτιστικά ρούχα, λαμπάδες, σταυρούς κλπ. Κάποιοι γονείς θέλουν να είναι παρόν σε αυτές τις αγορές, ώστε να είναι σίγουροι πως αυτά που θα αγοράσει ο νονός, θα αρέσουν και στους ίδιου. Άλλοι πάλι, όχι.

Μην ξεχάσεις να αγοράσεις και το δώρο του νονού. Συνήθως είναι κάποιο κόσμημα! Ρολόι, χειροπέδα, κάτι για τον λαιμό αν είναι γυναίκα, κλπ. Μπορείς να ρωτήσεις αν θέλει κάτι άλλο ποιο συγκεκριμένο!


1 μήνα πριν την βάπτιση

Ο καιρός σχεδόν έφτασε και είσαι στην τελική ευθεία. Τώρα λοιπόν, σίγουρα θα έχεις παραλάβει τα πάντα! Βαπτιστικά, προσκλητήρια, μπομπονιέρες, και όλα όσα είχες παραγγείλει απο το internet.

Χώρισε τα προσκλητήρια και τις μπομπονιέρες ανάλογα με το ποιος θα τα παραδώσει που. Δηλαδή, δώσε στην μητέρα σου τις πχ 30 μπομπονιέρες που θα στείλει στα μακρινά σόγια, και κάνε το ίδιο και στην πεθερά σου. Σε κοντινούς συγγενείς και φίλους, καλό είναι να προσφέρεις εσύ το προσκλητήριο αυτοπροσώπως. Τουλάχιστον έτσι έχουμε μεγαλώσει όλοι οι Έλληνες! Να είμαστε φιλόξενοι και φιλικοί, οπότε αν δεν είναι του στυλ σου, κάνε την καρδιά σου πέτρα και ξεκίνα το μοίρασμα! Δεν θα την γλυτώσεις..

Φτιάξε πλάνο για το που θα καθίσουν οι καλεσμένοι στο τραπέζι, όπως θα έκανες και στον γάμο σου, και παρέδωσε το στο μαγαζί που θα φιλοξενήσει το τραπέζωμα.

Τηλεφώνησε ή επισκέψου το κομμωτήριο της αρεσκείας σου και κλείσε ραντεβού για να χτενιστείς!

1 ημέρα πριν την βάπτιση

Αυτή είναι η μέρα των τηλεφώνων ποιο πολύ. Πρέπει να επιβεβαιώσεις τα εξής:

  • Ποιος θα πάει τα βαπτιστικά στην εκκλησία
  • Τηλεφώνησε στο μαγαζί που θα γίνει το τραπέζι και βεβαιώσου πως είναι όλα έτοιμα
  • Τηλεφώνησε στο μαγαζί ή ανθοπωλείο που ανέλαβε τον στολισμό και επίσης βεβαιώσου πως είναι όλα έτοιμα και δεν έχει ξεφύγει κάποια λεπτομέρεια
  • Τηλεφώνησε στο ζαχαροπλαστείο και βεβαιώσου οτι θα έχουν τον μπουφέ ή τα γλυκά έτοιμα στην ώρα τους.

Την ημέρα της βάπτισης

Σήκω χωρίς άγχος. Τα έχεις όλα έτοιμα. Ετοιμάσου να περιποιηθείς τον εαυτό σου και να ξεκινήσετε να ετοιμάζεστε για την βάπτιση.

Ελπίζω να σε βοήθησε το πλάνο μου. Αν υπάρχει κάτι που θεωρείς πως ξέχασα, θα χαρώ πολύ να μου το γράψεις σε σχόλιο!!
Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co