Ποια είναι τα ποιο συνηθέστερα "προβλήματα" στον θηλασμό και πως θα τα αντιμετωπίσεις;

Σάββατο, 6 Απριλίου 2019


Σήμερα αγαπημένες μου, θα σας μιλήσω για κάτι που με προβλημάτισε πολύ και στα δυο μου παιδιά! Τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει μια φρέσκια λεχώνα, μόλις ξεκινήσει να θηλάζει το μωράκι της.

Δυστυχώς είναι πολλά, και επίσης δυστυχώς, σε πολλά νοσοκομεία της χώρας μας, ιδιωτικά και δημόσια, όχι μόνο δεν υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση και εκπαίδευση του μαιευτικού προσωπικού επάνω σε θέματα θηλασμού, αλλά σε προωθούν και στην ουσία σε "αναγκάζουν" να δώσεις ξένο γάλα στο μωρό σου.

Δεν σου βάζουν το μαχαίρι στον λαιμό, άλλα για εμένα, όταν λένε σε μια γυναίκα που μόλις έγινε μαμά για πρώτη φορά, οτι το γάλα της κάνει κακό στο μωρό της επειδή δεν παίρνει βάρος, άρα πρέπει να δώσει ξένο γάλα, είναι εξαναγκασμός!! Και αυτό, γιατί η νέα μαμά δεν ξέρει οτι το γάλα της επαρκεί, και πάντα θα επαρκεί! Γιατί ό άνθρωπος που εμπιστεύεται με κλειστά τα μάτια, ο γιατρός της, της επιβεβαιώνει πως δεν αρκεί για να θρέψει το μωρό της!

Για αυτό και εγώ σήμερα, θα σας γράψω όσα προβλήματα αντιμετώπισα εγώ, και κατάφερα να τα ξεπεράσω!

Πληγωμένες θηλές

Νομίζω πως το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών το παθαίνει αυτό και ειδικά στο πρώτο παιδί. Δεν φταις εσύ, ούτε το μωρό σου, ούτε το γάλα σου. Φταίει η λάθος στάση που κρατάς το μωρό. Σε αυτό το άρθρο, η Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού IBCLC, απο το thilasmos.com, μας εξηγεί βήμα βήμα και με φωτογραφικό υλικό, ποιος είναι ο σωστός τρόπος για ένα βρέφος, να τοποθετείτε στο στήθος για να θηλάσει. Αν ακολουθήσεις λοιπόν αυτόν τον οδηγό βήμα-βήμα, θα μπορέσεις να διορθώσεις την στάση σου και τον τρόπο που προσφέρεις το στήθος σου. Μετά απο 1-2 ημέρες θα αρχίσεις να βλέπεις βελτίωση στις θηλές σου και σιγά σιγά οι πληγές θα υποχωρούν.


Πως θα αντιμετωπίσεις όμως τις ήδη υπάρχουσες πληγωμένες θηλές;


Ο πρώτος τρόπος, είναι σίγουρα με κάποια κρέμα λανολίνης! Εγώ και στα δυο μου παιδιά, χρησιμοποίησα της medela, την Medela purelan 100 και έμεινα κατά ευχαριστημένη. Πρώτον γιατί είχε σχετικά γρήγορο αποτέλεσμα και δεύτερον, είναι βρώσιμη για το νεογέννητο. Εντάξει αν έχεις απλώσει μόλις ένα κιλό επάνω και το μικρούλι σου ξυπνήσει, μην το βάλεις έτσι επειδή είναι βρώσιμη κρέμα, σκούπισε το με ένα πανάκι! Απλά δεν χρειάζεται να καθαριστείς τελείως, δεν κινδυνεύει το μωράκι απο δηλητηρίαση!

Δεύτερος τρόπος και καλός: Έχε το στήθος όλη μέρα απο έξω! Μην φοράς καν φανελάκι. Να μην σε ακουμπάει τίποτα εκεί για να μπορεί να αερίζεται καλά. Αν τώρα είναι το δεύτερο μωράκι σου, εκεί δυστυχώς θα περιοριστείς μόνο στο να μην φοράς τίποτα όταν το μεγαλύτερο παιδάκι σου κοιμάται! Εκτός αν το θηλάζεις και εκείνο, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα.

Τρίτος τρόπος και ποιο ψαγμένος: Φύλλα λάχανου!! Ναι, κάνουν θαύματα! Απλά βράσε 3-4 φύλλα στην κατσαρόλα, άφησε τα να κρυώσουν και τοποθέτησε τα επάνω στο στήθος! Θα σε ανακουφίσουν σίγουρα απο τους πόνους

Τέταρτος τρόπος: Μόλις τελειώνεις τον θηλασμό, δοκίμασε να στάζεις λίγο γάλα και να το αφήνεις επάνω στις θηλές σου. Αν το κάνεις απο τα πρώτα σημάδια, μπορεί  και να την γλυτώσεις.

Πέμπτος τρόπος και λοξός: Ψευδοθηλές. Γιατί λοξός; Γιατί σύμφωνα με τους περισσότερους συμβούλους θηλασμού, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση θηλών. Αλλά πραγματικά βοηθάει! Μου τις έδωσε στην πρώτη μου κόρη η παιδίατρός μας, και την δεύτερη φορά, αφού διάβασα ένα άρθρο που δημοσίευσε η Βίκυ Φαρδογιάννη στο thilasmos.com, γραμμένο απο την Άννα Πατσούρου, παιδίατρο και σύμβουλο μητρικού θηλασμού IBCLC, αποφάσισα πως θα το ξανα-ακολουθούσα ως επιλογή!

Τι έκανα;

Κάθε φορά που έπρεπε να θηλάσω, έβαζα τις ψευδοθηλές. Μετά απο 1,5 εβδομάδα που πλέον οι πληγές είχαν αρχίσει να υποχωρούν, ήθελα να τις αφαιρέσω. Ξεκίνησα, βγάζοντάς τες ανα θηλασμό. Ένας θηλασμός με ψευδοθηλές και ένας χωρίς. Έπειτα το πήγα στο 1-2, ένας θηλασμός με ψευδοθηλές και δυο χωρίς. Μετά έγινε 1-3, 1-4, 1-5, κοκ, μέχρι που δεν ξανα-έβαλα καθόλου. Παρόλο όμως που έβαζα τις ψευδοθηλές, ταυτόχρονα αέριζα το στήθος όσο μπορούσα και έβαζα και την medela στην περιοχή!

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Το λέω και το τονίζω, γιατί πήγα να την πατήσω και αν την πατήσετε θα είναι ανεπανόρθωτο.

Προσοχή, μη τυχόν σας πάρει ο ύπνος, θηλάζοντας με ψευδοθηλή!

Εμείς πάντα θηλάζουμε ξαπλωμένες στο κρεβάτι, έτσι πολύ απλά αποκοιμήθηκα. Όταν ξύπνησα, βρέθηκα σε ένα σοκαριστικό θέαμα. Την μπέμπα μου, να κοιμάται 10εκ ποιο δίπλα μου, έχοντας αφήσει το στήθος μου, και έχοντας στο στόμα μια σκέτη ψευδοθηλή!!! Έπαθα σοκ, ταραχή, δεν μπορούσα να ηρεμήσω!! Για αυτό όλα θέλουν την προσοχή και το μέτρο τους. Όσο θηλάζετε με ψευδοθηλές, προσοχή μη σας πάρει ο ύπνος.


"Δεν έχω γάλα"

Όχι καλή μου, έχεις γάλα! Δεν γίνεται να μην έχεις γάλα! Είναι φύσιν αδύνατο να μην έχεις γάλα! Γάλα μπορεί να βγάλει και μια μητέρα που έχει αποκτήσει παιδάκι με υιοθεσία και να το θηλάσει κανονικά, και δεν μπορείς εσύ;

Ή μήπως δεν θέλει ο γιατρός σου;

Όχι πως υπάρχει καμιά σκευωρία πίσω απο το μωρό σου για να του κάνουν κακό, απλά στις μέρες μας, οι "προμήθειες" είναι πολλές! Το ίδιο και τα ταξιδάκια!

Ένα μωρό που δεν θηλάζει, δεν θα πάθει κάτι κακό, προς θεού! Για αυτό και δεν δίνει τόση σημασία ο γιατρός. Δεν θα επεκταθώ παραπάνω όμως σε αυτό, γιατί είναι μια πολύ μεγάλη κουβέντα και αν με διαβάζεις καιρό, ξέρεις πως δεν είμαι φανατισμένη για να κατηγορώ τα πάντα. Απλά πιστεύω πως ένα βρέφος που έχει υγιή μητέρα, έχει δικαίωμα να πιει γάλα απο εκείνη, όπως ορίστηκε απο την φύση αιώνες πριν!

Αυτό που πρέπει να κάνεις αν πιστεύεις πως όντως δεν έχεις γάλα, είναι να επικοινωνήσεις με έναν σύμβουλο θηλασμού, (μπορείς να βρεις εδώ) ώστε να σε βοηθήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και να κρίνει αν πραγματικά υπάρχει κάποιο πρόβλημα!


Εθισμοί

Υπάρχουν 3 κατηγορίες μαμάδων, σχετικά με τους εθισμούς και κυρίως με το κάπνισμα.

1η: μαμάδες που κάπνιζαν και κατάφεραν να κόψουν μαχαίρι αυτή την συνήθεια για την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό του μωρού τους.
2η: μαμάδες που κάπνιζαν και κατάφεραν να κόψουν το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη, αλλά ούτε λέξη για θηλασμό!! Back to smoke!!
3η: μαμάδες που κάπνιζαν, και συνέχισαν να καπνίζουν στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό.

Η κάθε μαμά επιλέγει αυτό που εκείνη θεωρεί καλύτερο για το μωράκι της, μα εν έτη 2019, θα έπρεπε -θεωρώ- να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση πάνω στο θέμα του καπνίσματος και του θηλασμού. Ακόμα και αν μια μητέρα αδυνατεί να κόψει το κάπνισμα και κατά την διάρκεια του θηλασμού, δεν είναι απαραίτητο να αποθηλάσει (εφόσον τηρεί ένα μέτρο). Έρευνες έχουν δείξει, πως ένα βρέφος που η μητέρα του καπνίζει και το θηλάζει, είναι ποιο ασφαλές και υγιείς απο ένα βρέφος που η μητέρα του καπνίζει αλλά δεν το θηλάζει.

Το ιδανικότερο, θα ήταν να σταματήσει η μητέρα αυτήν την συνήθεια, αλλά κατανοώ πως υπάρχουν και αδυναμίες. Και όχι, δεν μιλάω έξω απο τον χορό! Ήμουν και εγώ καπνίστρια που έκοψα μαχαίρι το κάπνισμα και στις δυο εγκυμοσύνες και θηλασμούς, και ελπίζω, όταν έρθει ο καιρός που θα αποθηλάσω την μπέμπα μου, να μην επιστρέψω ξανά σε αυτήν την συνήθεια.

Αυτά είναι λοιπόν κατά την γνώμη μου τα μεγαλύτερα προβλήματα του θηλασμού! Αυτά που εγώ αντιμετώπισα και συνήθως αντιμετωπίζουν οι περισσότερες νέες μανούλες!!


Αν επίσης αντιμετωπίζεις κάποιο σοβαρό πρόβλημα στον θηλασμό του μωρού σου, απευθύνσου αμέσως σε έναν σύμβουλο θηλασμού να σε κατατοπίσει!

Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co