Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πρόκληση τοκετού

Σάββατο, 4 Μαΐου 2019

 

Οι μέρες πέρασαν και η ΠΗΤ είναι όλο και ποιο κοντά. Ήξερες πως το ποσοστό των γεννήσεων που συμπίπτουν με την ΠΗΤ, είναι πολύ μικρό; Οι περισσότερες γυναίκες, γεννούν λίγες ημέρες πριν ή μετά τον τοκετό.

Ο μέσος όρος που διαρκεί μια κύηση, είναι οι 40 εβδομάδες. Παρόλα αυτά, απο την 37η εβδομάδα και μετά, η κύηση θεωρείτε τελειόμηνη, και μπορεί να πάρει παράταση έως και την 42η εβδομάδα (με συχνή παρακολούθηση απο τον γιατρό).

Τι γίνεται όμως αν οι μέρες έχουν περάσει αρκετά;

Εφόσον όλα βαίνουν καλώς, ο γυναικολόγος ή η μαία, θα σου μιλήσουν για μια σειρά διαδικασιών που θα πρέπει να ακολουθήσετε για να ξεκινήσει ο τοκετός "τεχνητά".

Σπάσιμο νερών
Ο γιατρός τοποθετεί μια μακριά "βελόνα" στον κόλπο, ώστε να σπάσει τα νερά και να ξεκινήσει αυτόματα την διαδικασία τοκετού. Η αίσθηση θα είναι αρκετά άβολη, αλλά δεν θα πονέσει καθόλου.

Τοποθέτηση υπόθετου
Η τοποθέτηση ζελέ προσταγλανδίνης, είναι ένας σύγχρονος τρόπος να ξεκινήσει ο τοκετός σε λίγες ώρες. Η "δουλειά" του είναι να μαλακώνει τον τράχηλο, ώστε να αρχίσει να διαστέλλεται.

Χορήγηση ωκυτοκίνης 
Αν ο γιατρός το κρίνει σκόπιμο, θα ξεκινήσει την χορήγηση ωκυτοκίνης μέσω ορού. Είναι μια ουσία που προκαλεί συσπάσεις και επιταχύνει την διαδικασία τοκετού.


Αυτά που θα πρέπει να γνωρίζεις όμως, είναι: 
  • Η πρόκληση τοκετού προκαλεί ποιο επώδυνο τοκετό απο τον φυσικό. Αυτό συμβαίνει γιατί κάνει τους μυς να συσπώνται ταυτόχρονα, ενώ στον φυσικό τοκετό, οι μυς συσπώνται σταδιακά.
  • Με την πρόκληση μπορεί να καθυστερήσει η εξέλιξη του τοκετού, και να οδηγήσει σε καισαρική τομή

Αυτά που πρέπει να έχεις στα υπόψιν σου, όταν ο γιατρός σου προτείνει την πρόκληση τοκετού, είναι: 
  • Ζήτησε να κάνεις εξέταση Doppler (φρόντισε να γίνει απο εξειδικευμένο γιατρό)
  • Πάρε μια δεύτερη γνώμη

Πολλές φορές, ο τοκετός είναι μια καθημερινή ρουτίνα για τους γυναικολόγους, και πολλοί έχουν την τάση να τους "τακτοποιούν", ανάλογα με το πρόγραμμά τους. Πρέπει να είσαι 100% σίγουρη πως υπάρχει ένδειξη για να συμφωνήσεις και να προχωρήσεις και φυσικά να είσαι 100% σίγουρη για την αυθεντικότητα του γιατρού σου.

Πλέον, οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν την παράταση κύησης έως και την 42η εβδομάδα, με συχνή παρακολούθηση και εφαρμογή NST (Non Stress Test), ένα καρδιοτοκογράφημα που ελέγχει όλες τις ζωτικές λειτουργίες του εμβρύου. Μετά το πέρας αυτών των εβδομάδων, το μωρό έχει πιθανότητα να αρχίσει να στρεσάρετε και να πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία τοκετού.

Δημοσίευση σχολίου

Latest Instagrams

© mamakaipaidi.com. Design by FCD.