Άλματα ανάπτυξης

Σάββατο, 24 Αυγούστου 2019

almata-anaptyxis-mama-kai-paidi

Είναι από τα ποιο συχνά και αγχωτικά στάδια, που θα περάσετε ως γονείς. Ξαφνικά, το ήσυχο μέχρι τότε μωράκι σας, θα αλλάξει συμπεριφορά, πιθανόν θα γκρινιάζει χωρίς ιδιαίτερο λόγο, και θα νιώθετε ανίκανοι να το «εξυπηρετήσετε», αφού δεν θα γνωρίζετε ποια ακριβώς είναι η ανάγκη του. Στο σημερινό άρθρο, θα εξηγήσουμε τι ακριβώς είναι τα λεγόμενα «άλματα ανάπτυξης» (ο συνήθης ύποπτος για αυτές τις απότομες αλλαγές στην συμπεριφορά του μωρού σας), πότε εμφανίζονται, και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε γύρω από αυτά.

Τα άλματα ανάπτυξης αποτελούν ουσιαστικό μέρος στην σωματική ωρίμανση του μωρού και αποτελούν αναπτυξιακά ορόσημα για εκείνο. Κατά την διάρκεια ενός άλματος, το μωρό βάζει πολύ απότομα, βάρος, ύψος, και μεγαλώνει η διάμετρος της κεφαλής του. Μπορεί επίσης να κατακτήσει μια καινούργια ικανότητα για την οποία προσπαθεί εδώ και καιρό.

Πολλές μαμάδες σε αυτές τις φάσεις, φοβούνται πως ίσως το μωρό τους δε χορταίνει με το γάλα τους και πεινάει ακόμα. Αν ωστόσο το μωρό θηλάζει, πιθανόν θα παρατηρήσετε πως πλέον θα τρώει περισσότερο, ή θα τρώει για περισσότερο χρόνο. Αν πίνει φόρμουλα, τότε στο τέλος πιθανόν θα δείχνει ακόμα πεινασμένο.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που τα μωρά δεν εμφανίζουν κανένα απολύτως σύμπτωμα για το ότι βρίσκονται σε άλμα ανάπτυξης. Μπορεί να τύχει να το ζυγίσετε εκείνη την περίοδο και να δείτε την απότομη αύξηση του βάρους του, ή ξαφνικά να μην του μπαίνει στα πόδια ένα φορμάκι επειδή ψήλωσε (αλλά του έκανε πριν 3-4 ημέρες).

Πότε εμφανίζονται τα άλματα;

Τα άλματα ανάπτυξης, συμβαίνουν ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Η διαφορά είναι, πως μπορεί το μωρό να μην εμφανίσει καθόλου συμπτώματα, ή να εμφανίζει διαφορετικά σε κάθε άλμα, ή κάποια άλματα να τα περνάει «αθόρυβα» και κάποια άλλα όχι.

Όλα τα άλματα ανάπτυξης, διαρκούν μόνο λίγες ημέρες.

Ποιο συγκεκριμένα, μπορείτε να ανατρέξετε παρακάτω:

Τα άλματα ανάπτυξης σε εβδομάδες

8η & 9η
12η
15η - 16η - 17η - 18η - 19η συνεχόμενες με κορύφωση στην 17η
23η - 24η - 25η - 26η με κορύφωση στην 26η
29η - 30η (άγχος αποχωρισμού/προσκόλληση)
34η - 35η -36η - 37η με κορύφωση στην 36η
42η - 43η - 44η - 45η - 46η - 47η με κορύφωση στην 44η
51η - 52η -53η - 54η με κορύφωση στην 53η
60η - 61η - 62η - 63η - 64η με κορύφωση στην 62η - 63η
71η - 72η - 73η - 74η - 75η με κορύφωση στην 72η - 73η

Άλμα ανάπτυξης ή μείωση της παραγωγής;

Πολύ συχνά οι μαμάδες αγχώνονται όταν τα μωρά τους έχουν αυτήν την παραπάνω γκρίνια και θηλάζουν συνεχώς. Ο κυριότερος φόβος, είναι πως η παραγωγή τους έχει μειωθεί. Αυτό όμως είναι κάτι που με καλή παρατηρητικότητα μπορούμε να διακρίνουμε, απλά αν σκεφτούμε την διάρκεια. Όπως προ είπαμε, ένα άλμα κρατάει λίγες ημέρες. Όσο γρήγορα εμφανίζεται, τόσο γρήγορα φεύγει. Μη σας φανεί περίεργο, αν το μωρό σας είναι γαντζωμένο στο στήθος σας συνεχώς.
Οι ημέρες του άλματος είναι γνωστές και ως «ημέρες συχνότητας/frequency days», καθώς τα μωρά τείνουν να θηλάζουν πάνω από 18 ώρες το 24ωρο.

Πως θα καταλάβετε πως βρίσκεστε σε άλμα;

Αλλαγή στην συμπεριφορά
Το ποιο εμφανές σύμπτωμα, είναι η αναιτιολόγητη γκρίνια/νευρικότητα. Ένα μωρό που βρίσκεται σε άλμα, ίσως να θέλει να το κρατάτε συνεχώς στην αγκαλιά σας και μόλις το αφήσετε κάτω να κλαίει απαρηγόρητα. Ή ακόμα, να γίνεται ξαφνικά ανυπόμονο, σε καταστάσεις που πριν λίγες ημέρες αντιδρούσε ποιο χαλαρά.
Συνήθως, η μητέρα το αντιμετωπίζει βάζοντας το στο στήθος ως καταπραϋντικό μέσο (και πολύ καλά κάνει). Εάν το μωρό μείνει αρκετό χρονικό διάστημα στο στήθος, πιθανόν θα ηρεμήσει. Αν όμως είναι κουρασμένο ή σε υπερένταση λόγω κακού ύπνου (οφειλόμενου στο άλμα), μπορεί να χρειαστεί παραπάνω προσπάθεια για να χαλαρώσει ξανά. Όπως διαπιστώνετε, είναι ένας κύκλος που το ένα εξαρτάται από το άλλο.

Διαβάστε εδώ, ποια είναι τα ποιο συνηθέστερα "προβλήματα" στον θηλασμό και πως θα τα αντιμετωπίσετε!

Αλλαγή στις συνήθειες ύπνου
Λίγες ημέρες πριν, και κατά την διάρκεια του άλματος, το μωρό σας μπορεί να θέλει να κοιμάται περισσότερο. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, τα μωρά αυτή τη περίοδο, κοιμούνται πάνω από 4,5 ώρες παραπάνω από το συνηθισμένο, για μια έως δυο ημέρες το πολύ. Μην ανησυχείτε, καθώς είναι απόλυτα φυσιολογικό. Σύμφωνα πάλι, με τους ειδικούς, αυτό συμβαίνει γιατί κατά την διάρκεια του ύπνου, παράγεται στον εγκέφαλο μια ορμόνη που ονομάζεται Human Growth Hormone (HGH), η οποία και ευθύνεται για την ανάπτυξη. Άρα αμέσως καταλαβαίνουμε, γιατί κατά την διάρκεια ενός άλματος ανάπτυξης, τα μωρά χρειάζονται περισσότερο ύπνο.


Το να ξυπνήσουμε ένα μωρό το βράδυ για να θηλάσει δεν ενδείκνυται. Το μικρό του σώμα, εργάζεται πάρα πολύ σκληρά. Αν θέλει να κοιμηθεί συνεχόμενα όλο το βράδυ, ας το κάνει.

Πρέπει όμως να έχουμε στο μυαλό μας, πως αυτό δεν ισχύει πάντα. Για να αφήσουμε ένα μωρό να κοιμάται όλο το βράδυ, θα πρέπει:
✔ Να είναι δυο εβδομάδων
✔ Να δίνει τουλάχιστον 8 βρεγμένες πάνες το 24ωρο
✔ Να έχει ανακτήσει το βάρος γέννησης +200gr

Σε περίπτωση που δεν συμβαίνει αυτό, πρέπει να θηλάζει ανά δυο ώρες την ημέρα, και ανά 3 ώρες την νύχτα.
Όσο μεγαλύτερο είναι το παιδί, τόσο περισσότερο μπορείτε να το αφήσετε να κοιμηθεί.

 Πως πρέπει να ανταποκρίνεστε στα άλματα;

Το πως θα ανταποκριθείτε εσείς σε όλη αυτή τη κατάσταση, παίζει τον βασικότερο ρόλο στα αποτελέσματα που θα έχετε.
Πρέπει να ανταποκρίνεστε έγκαιρα στις απαιτήσεις και την γκρίνια του μωρού, για να μη νιώσει περισσότερη σύγχυση και νευρικότητα. Δώστε του αμέσως ότι χρειάζεται για να ηρεμήσει. Τα μωρά δεν είναι χειριστικά (όπως πολλοί θα προσπαθήσουν να σας πείσουν), απλά δεν έχουν άλλον τρόπο να εκφράσουν αυτό που θέλουν, και στην περίπτωση των αλμάτων δεν καταλαβαίνουν ούτε τα ίδια τι τους συμβαίνει.

Ακολουθήστε το δικό τους πρόγραμμα.
Θηλάζετε συχνά και φροντίστε τον εαυτό σας για να μπορείτε να αντεπεξέλθετε. Να αφιερώνετε όσο χρόνο σας μένει στην ξεκούραση σας, να τρώτε όσο καλύτερα μπορείτε, και να πίνετε αρκετά υγρά.

Διαβάστε εδώ, τον δικό μου οδηγό επιβίωσης για τους πρώτους μήνες θηλασμού.

Αν διαπιστώσετε πως το στήθος σας είναι ποιο μαλακό από ότι συνήθως μετά από κάθε θηλασμό, μην ανησυχήσετε, είναι φυσιολογικό. Ένα μαλακό στήθος, δεν σημαίνει πως είναι και άδειο. Αν πάλι το γάλα δεν είναι αρκετό, το σώμα σας θα φροντίσει και θα έχει περισσότερο στους επόμενους θηλασμούς. Με σωστή διαχείριση και κατανόηση της ρύθμισης παραγωγής, δεν θα αντιμετωπίσετε κάποιο σχετικό πρόβλημα. Αν ωστόσο, μετά το άλμα ανάπτυξης, η παραγωγή σας δεν έχει επανέλθει, επικοινωνήστε με έναν σύμβουλο θηλασμού.

Πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο;
Τα άλματα ανάπτυξης, προκαλούν σύγχυση στο μωρό και αρκετή υπνηλία.    
Επικοινωνήστε με τον παιδίατρο σας, αν το μωρό:
✔ Είναι ευερέθιστο
✔ Είναι άτονο
✔ Έχει πυρετό
✔ Τα συμπτώματα σύγχυσης και υπνηλίας, διαρκέσουν περισσότερες ημέρες

Τα παραπάνω, δεν προκαλούνται από άλματα ανάπτυξης.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε πως τα μωρά έχουν και άλλους λόγους να συγχύζονται και να διαταράσσετε ο ύπνος τους. Μπορεί να βγάζουν δοντάκια και να πονάνε, να αλλάξατε περιβάλλον και να άλλαξε γενικά η ρουτίνα τους, ή να έχουν κάποια ίωση. Σε κάθε περίπτωση όμως, αν δούμε κάτι ανησυχητικό, ή μας φαίνεται πως το άλμα κρατάει πολύ περισσότερο από ότι θα έπρεπε, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον παιδίατρό μας.
Θα είναι πολύ κουραστικό κάποιες φορές. Ιδικά αν έχετε μεγαλύτερα παιδάκια, ή αν πρέπει να επιστρέψετε στην δουλειά και γυρίζετε κουρασμένη, αλλά να έχετε στο μυαλό σας πως είναι κάτι περαστικό, που κάποια στιγμή θα σταματήσει. Έχετε στο μυαλό σας επίσης, πως ίσως μετά από κάποιο άλμα, να δείτε το μωρό σας ξαφνικά να μπουσουλάει για πρώτη φορά, να κάνει βήματα, να μπαμπαλίσει, και ένα σορό άλλα επιτεύγματα που θα κληθεί να κατακτήσει μέχρι να μεγαλώσει.


Αν το άρθρο σας βοήθησε να κατανοήσετε τι είναι τα άλματα, και πως να τα αντιμετωπίζετε, μπορείτε να το εκτυπώσετε και να ανατρέχετε σε αυτό και στον πίνακα αλμάτων ανά εβδομάδα, κάθε φορά που το χρειάζεστε. Η επιλογή δίνετε ακριβώς απο κάτω, πατώντας στην επιλογή "Print". Πηγές:
1. Melissa Kotlen Nagin. International Board Certified Lactation Consultant (IBCLC) and Registered Lactation Consultant (RLC). Verywell Family. Breastfeeding your baby during a growth spurt
2. Management of breast conditions and other breastfeeding difficulties. Infant and Young Child Feeding: Model Chapter for Textbooks for Medical Students and Allied Health Professionals. Geneva: World Health Organization; 2009.
3. Anuntaseree W, Mo-suwan L, Vasiknanonte P, Kuasirikul S, Ma-a-lee A, Choprapawan C. Night waking in Thai infants at 3 months of age: association between parental practices and infant sleep. Sleep Med. 2008;9(5):564-71.
4. Lampl M, Johnson ML. Infant growth in length follows prolonged sleep and increased naps. Sleep. 2011;34(5):641–650. Published 2011 May 1. doi:10.1093/sleep/34.5.641
5. Medical Advisory Board. Baby growth spurts. babycentre UK
6. Jacqueline Levine, LCCE, FACCE, CD(DONA), CLC. What About a Sleepy Baby. Breastfeeding USA
7. Σαββίδου Αβρόρα. Παιδίατρος. ΑΛΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ/dikteonmedical.com>Dr. Avrora Savvidou. Child Development

8 σχόλια:

 1. Έχω παρατηρήσει πολλές φορές τον μπέμπη μας να γκρινιάζει. Μάλλον θα περνάει άλματα. Ευχαριστώ πολύ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πολύ πιθανό να είναι άλμα! Ελπίζω το άρθρο να σας βοηθήσει να το περάσετε ποιο ομαλά! Μπορείτε να βλέπετε τον πίνακα και να είστε προετοιμασμένη και για τα επόμενα. Να σας ζήσει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΔΑΝΕΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ HILLTOP


   Η HILLTOP είναι η νούμερο ένα εταιρεία δανείων που είναι πρόθυμη να σας χορηγήσει όλους τους τύπους δανείων, ανεξάρτητα από το πόσο κακό είναι το πιστωτικό σας αποτέλεσμα. Έχετε ανησυχήσει ψάχνοντας πού να πάρετε αυτά τα επιπλέον μετρητά, βιαστείτε τώρα και επικοινωνήστε μαζί μας στο hilltopfinancefirm@gmail.com για να λάβετε μια καταπληκτική προσφορά δανείου.

   Ένα δάνειο για να ξεπληρώσετε το χρέος σας εύκολα;
   Ένα δάνειο για να ξεκινήσετε το είδος της επιχείρησης που θέλετε να κάνετε;
   Ένα δάνειο για εκπαιδευτικούς σκοπούς;
   Δάνειο για αγορά διαμερίσματος;
   Ένα δάνειο για να αγοράσετε αυτό το αυτοκίνητο των ονείρων;

   Η HILLTOP FINANCE προσφέρει όλα αυτά τα δάνεια με
   Χωρίς κρυφές πληρωμές και πολύ λίγα έγγραφα.
   Προσφέρουμε δάνειο από 5.000 έως 20.000.000 EUR / USD / POUNDS
   Σε πολύ χαμηλό επιτόκιο 5%.
   Οι πελάτες παγκοσμίως εκτιμούν τις προσπάθειές μας
   Και μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε, είμαστε οι καλύτεροι.
   Προσπαθούμε να διατηρήσουμε το επίπεδο αριστείας μας
   Προσφέροντας τις υπηρεσίες μας ανά πάσα στιγμή της ημέρας.

   Κάντε αυτό το τολμηρό βήμα σήμερα και επικοινωνήστε μαζί μας
   Εάν χρειάζεστε δάνειο ή οικονομική βοήθεια και
   οι θετικές προσδοκίες σας θα ικανοποιηθούν υπερβολικά.

   email: hilltopfinance@protonmail.com

   email: hilltopfinancefirm@gmail.com

   whatsapp: +1 954 417 1149

   Με θερμή σκέψη

   Διαγραφή
 3. Αυτά τα άλματα μας έχουν πεθάνει!!Πολύ καλογραμμένο άρθρο με πολύ χρήσιμες συμβουλές...ευχαριστούμε πολύ!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Γεια σας, χρειάζεστε ένα δάνειο; Χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη;
  Είμαι η Σούζαν Μπένσον. Είμαι δανειστής και επίσης οικονομικός σύμβουλος.

  Χρειάζεστε ένα επιχειρηματικό δάνειο, ένα προσωπικό δάνειο, ένα στεγαστικό δάνειο ή ένα δάνειο για να ολοκληρώσετε το έργο σας; αν η απάντησή σας είναι ναι, θα σας συμβουλεύσω να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μου. Παρέχουμε κάθε είδους υπηρεσίες δανείων, συμπεριλαμβανομένων μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων δανείων. Για περισσότερες πληροφορίες, γράψτε μας μέσω email: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) ή στείλτε μας μήνυμα στο WhatsApp μέσω: +447903159998 και λάβετε απάντηση σε μια στιγμή.

  Είμαστε μια ολοκληρωμένη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και δεσμευόμαστε να σας βοηθήσουμε να βελτιώσετε τους μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους χρηματοοικονομικούς σας στόχους, επειδή η χρηματοοικονομική σας σταθερότητα είναι ο απώτερος στόχος μας.

  Ακολουθούν ορισμένοι λόγοι για τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας για δάνειο.
  * Ευκολία - Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για δάνειο ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε.
  * Ευέλικτο ποσό - Αποφασίζετε πόσα θέλετε να δανειστείτε.
  * Γρήγορη άμεση χρηματοδότηση - Λάβετε το δάνειο σας εντός 24 ωρών μετά την έγκριση.
  * Ευέλικτο επιτόκιο 3%.
  * Υψηλά ποσοστά έγκρισης
  * Ευέλικτη αποπληρωμή - Παίρνετε την ευκαιρία για να επιλέξετε την ημερομηνία αποπληρωμής, είτε εβδομαδιαία, μηνιαία ή ετήσια για διάρκεια 1-30 ετών.
  * Απλή διαδικτυακή εφαρμογή.
  * Εξατομικευμένη καθοδήγηση και εξειδίκευση.
  * Χωρίς κρυφές χρεώσεις

  Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται οικονομική υποστήριξη για να ξεκινήσουν μια επιχείρηση και να ολοκληρώσουν το έργο τους και δυσκολεύονται να πάρουν δάνειο από τις τοπικές τους τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι μπορούμε να σας βοηθήσουμε από τις οικονομικές σας δυσκολίες, επειδή έχουμε βοηθήσει πολλά άτομα και οργανισμούς που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες σε όλο τον κόσμο. Όταν υποβάλλετε αίτηση μαζί μας, υποβάλλετε αίτηση σε μια αξιόπιστη εταιρεία που ενδιαφέρεται για τις οικονομικές σας ανάγκες, ύψιστη προτεραιότητά μας είναι η οικονομική σας σταθερότητα και θα φροντίζεστε καθ 'όλη τη διαδικασία.

  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσφορά δανείου, στείλτε μας το αίτημα δανείου σας μέσω:
  Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com Ή;
  WhatsApp: +447903159998

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δεν περνάνε άλμα μόνο τα μωρά που θηλάζουν... Το περνάνε κ τα μωρά που σιτίζονται με φόρμουλα, αλλά δεν βλέπω καμία συμβουλή κ γι' αυτά... Αναφέρεστε μόνο για το στήθος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μπενουμε στην 7η εβδομάδα αλλά βάση ΠΗΤ θα μπαίναμε στην 5η. Απόψε ηταν η δυσκολότερη νυχτα αφου για 4μιση ώρες δεν ελεγε να αφήσει το στήθος. Υπάρχει περίπτωση να περασει οιο γρήγορα απο άλμα? Επειδή έχει λιγες ημερες που έχει πολλες αλλαγές π.χ πολλες ωρες ξυπνια την ημερα (6-7) αλλά ο υπνος την νυχτα συνεχίζει να είναι μειωμενος 2-3 ωρες το πολυ.

   Διαγραφή

Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co